Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je pát 29. bře. 2024 00:15
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ] 
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Učůrává
PříspěvekNapsal: úte 10. úno. 2009 23:14 
Offline

Registrován: pon 20. říj. 2008 20:51
Příspěvky: 12
Bydliště: poustka
Ahojky lidi,mám dotaz .Pejska máme doma přes měsíc,bydlel v kotci,měli jsme problémy se smečkou ale vše je o.k .Už od začátku však dělá jedu věc a postupně se to zvyšuje.Leží si s čubama v ložnici a když tam přijdu a normálně na něj mluvím jako"co ty moje .pr..?"tak začne učůrávat :shock: .Dělá to i když třeba leží v kuchyni a já ho jdu pohladit.Bojí se?A co s tím? =D> Děkuji za rady


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: stř 11. úno. 2009 03:47 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
V základu to není strach jako takový, tak jak ho znáte z lidského světa, ale je to projev příliš submisivního chování s pocity úzkosti a v tvém případě jej spouští to tvé chlácholení. Lze to snadno srovnat změnou tónu v hlase a tím, že se během této komunikace vyhneš v klíčových chvílích přímému očnímu kontaktu. Jít si pohladit psa není pro submisivní jedince zrovna gesto bezpečí, naopak cítí se být ohroženi, tudíž v tomto momentě jde skutečně o strach. Nadřazený jedinec totiž za podřízeným nedolézá, ale nechá si podřízené přijít k sobě.
Pokud si ve vlčí smečce alfa jedinec začne všímat omega jedince - posledního ve smečce, obvykle je to provokace, nebo mu hodlá něco provést, většinou nějakou škodolibost z pozice svého postavení. Jestliže je ten pejsek deprivant, nebo jen pes, kterého vychovávali více psi než lidé (což je skoro totéž), pak uvažuje v tomto modu a podlézání autority mu rozhodně nedělá dobře. Pokud mu něco chceš, nech ho přijít k sobě, klidně přes přivolání, ale nechoď ty za ním.
Pro lepší pochopení uvedu příklad. Zkus se vžít do role sekretářky v nové práci, když za ní bude chodit ředitel a bude jí podlézat; pak se vžij do role, kde se k nové sekretářce bude ředitel chovat standardně, občas si ji zavolá a bude jí jen rozdávat snadné úkoly, přičemž k ní může být také milý, ale ne vlezlý... Třeba tak pochopíš, jak tomu psu je, když se hierarchie postaví na tvém modelu.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: stř 11. úno. 2009 07:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 17. pro. 2006 15:19
Příspěvky: 720
Bydliště: Přerov
Nikdy nezačneš tedy kontakt Ty? Mazlení, hra?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: stř 11. úno. 2009 07:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Chápu to tak, že hry nebo mazlení klidně začneš, ale stylem - pejsku pojď ke mně, bude zábava. Ne pejsek leží a páníček příjde za ním a začne hru, ale přivolá si ho k sobě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: stř 11. úno. 2009 08:05 
Offline

Registrován: úte 20. čer. 2006 06:35
Příspěvky: 997
Je to velká chyba, když to dělám přesně obráceně - chodím k nim. A já je morduju, kdykoliv kolem nich projdu. Možná, že to platí jenom pro problémové psy....
Ráno to dělám všechno naruby, než se tady píše. Oni před mým odchodem zaujmou svoje místečka a už čekaj - ke každýmu přijdu, pohladím, dám "štípanou", řeknu jim, že přijdu a pak jsou spokojený. Odcházím a myslím, že už spí. Teď jsem na sebe práskla náš rituál, bez kterého si už můj odchod neumím představit.
Příklad s ředitelem a sekretářkou - my takového šéfa máme - ne že by podlejzal, ale chová se jakoby byl jeden z nás, když něco chce, tak přijde on za námi atd. a přesto mu to autoritu nesebralo a ani my nemáme blbej pocit...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: stř 11. úno. 2009 08:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 17. pro. 2006 15:19
Příspěvky: 720
Bydliště: Přerov
No ano, ráno. Přijde, sedí v obýváku, vrtí ocáskem, JÁ k ní, jdu kolikrát na kolena,(je malá), dám k ní pusu a začnu jí jakoby olizovat, jedu od tlamičky, přes koutek, přes boční stranu krku, ona jak jsem za hlavičkou, se slastně rozvalí, nohy navrch a já jí skončím takhle až na teploučkém bříšku. Pak ji drbkám na kořeni ocásku a ona je blažená. Tak a taky jsem to na sebe práskla...Je to tak tedy špatně, napřed si ji tedy zavolat? Ale jaký je v tom rozdíl, stejně začnu kontakt zase já...?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: stř 11. úno. 2009 08:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
Dámy, já myslím že ten základní rozdíl je v tom, že vy máte psy socializované na těsný kontakt s lidmi, zatímco Simona má psa z kotce, který na takového chování nebyl zvyklý a čeká od něj všechno špatné. Naši mazánkové vědí že přijde-li k nim panička a cpe k nim svoji hlavu, znamená to mazlení a mazlení je fajn. Tenhle pes to neví. Nejspíš ani moc neví že je mazlení fajn a hlavně když se k němu člověk takhle přiblíží, je to podezřelé a určitě mu chce ublížit, bojim bojim, néé, já jsem fakt hodnej, neubližuj mi!

_________________
Bardovy stránky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: stř 11. úno. 2009 11:03 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Asi tak, jak píše Petra. Socializovaný pes nám promine skoro všechny naše chyby a rychle se přizpůsobí, to je právě ta socializace, ale deprivant není na toleranci chyb naučený.
Teď tady mám kavkazana, toho z inzerce a u něho byste s dolézáním pohořeli, protože by do vás hned na tvrdo skočil. Přitom stačí jen jemně přitáhnout couračku a tím mu napovědět, co má dělat a že je všechno OK, pak je z něj beránek, co dává pac. Tento pes je vůbec hodně zajímavý. Podlézání považuje za chybu, ale musel ji dosud toleroval, ale jen své paničce, o to víc to nesnáší od druhých, protože to i u paničky musel v hlavě "přešrotovat", než věděl, co s tím má dělat. Tento kavkazák Amur rozhodně žádnou toleranci nebere, snaží se zachovat si kavkazáckou důstojnost, ale také trochu přátelství. Je zajímavé ho sledovat, když cokoli vyhodnocuje, protože je na kavkazana hodně ukecaný. Například včera po mně vyletěl, kdykoli jsem šel byť jen půl kroku k němu, jenže u mne v maringotce toho prostoru moc nemá, což je samozřejmě můj záměr, proto začínají psi zrovna tady. Když jsem šel třeba přiložit do kamen, cenzuroval detailně všechno, co jsem dělal rukama. Vzal jsem polínko, ťuknul mne s vrčením varovně do ruky, což je ve významu, "neznám, bojím, zkus něco a uvidíš...", tak jsem schválně přikládal po jednom polínku a dal jsem si na čas, aby si to užil. Potom jsem si vzal mýdlo, zase vrknul a ťukanec do ruky, dal jsem si ruce pod vodu a jen kroutil očima, ale už byl potichu, doslova žasnul, čím vším se to zabýváme, ale byl pořád ve střehu. Zvedl jsem se, abych si utřel ruce a už se snažil mne obejít, aby viděl, co zas to mám v ruce, jelikož mi na ně přes záda neviděl. Pak jsem šel od něho. Prověrkou jsem pro ten moment prošel, ale kdykoli jsem udělal cokoli, co ještě neviděl, dal mi echo, že mě má v merku. Ráno po mně opět vylítl, když jsem šel rozsvítit, jelikož vypínač má nad sebou a musím ho překročit. Když jsem si ho přitáhl na couračce, zkrotnul a pochopil, že nešlo o útok, ale že by si o něj mohl svými výstupy snadno říci s tím, že si to líbit nenechám. Pak přišel a dával mi pac, jako to dělá každý z mých psů. Aspoň něco umí...

To jen pro příklad, co všechno deprivanti sledují a jak mohou reagovat. Submisivní psi reagují naprosto opačně, jakmile uděláte cokoli, čemu nerozumí, stáhnou se, prchnou, nebo se tváří, že tam vůbec nejsou, případně vás prosí všemi dostupnými komunikačními prostředky, ať je necháte být. Proto se vyplatí je naučit alespoň základní povely, aby se měli čeho chytit, když jim chcete napovědět, co mají dělat.

Baví mne dělat s deprivanty, protože ti neumí lhát a předstírat, rozhodně ne nám něco tolerovat, jako jsme to naučili většinu svých psů a jejich projevy jsou takřka vždy hodně originální, říkám tomu "syrové".

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: stř 11. úno. 2009 11:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
Rudo, jak by se takovýto pes tvářil když si jen sedneš vedle něj? Ne proto že on tam sedí, ale proto že chceš sedět zrovna tam, prostě si jej nevšímat. Případně pokud jste takhle vedle sebe, třeba sedíš u PC a on sedí vedle tebe, co udělá, když jej pohladíš a zároveň se věnuješ PC (nebo se tak tváříš)? Bere i toto jako útoky?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: stř 11. úno. 2009 18:43 
Offline

Registrován: pon 20. říj. 2008 20:51
Příspěvky: 12
Bydliště: poustka
Ahoj je pravda že když jdu třeba kolem něj tak se k němu skloním a pohladím ho , on si někdy lehá na bříško a občas ucinkne.Dneska ráno za námi přišel do ložnice,tak jsem mu řekla ať jde za mnou do postele(kam chodí normálně sám),normálně vyskočil a jak jsem na něj sáhla tak si učůrnul.Občas třeba udělá i to že když všichni ležíme(čuby Sorbon a já)a odpočíváme a třeba přijde přítel tak na něj strašně vrčí,neježí se ,neukazuje zuby jen hnusně vrčí.To ho okřiknu a přítel přírtal si ho pak jde pohladit že to je on.Pak je vše v klidu.Vlastně nevím jestli to nemůže být tím že se k němu zřejmně nechovali moc dobře.Přemýšlela jsem nad tím jestli to nemůže být tím že cítí že přítel je nemocný?Jinak šéf jsem doma já.Psa trestáme jen trhnutím na vodítku a jednou a to mně nepochválíte jsem ho vytahala za kůži protože jsem ho nechtěla ňijak mlátit.Chodíme na cvičák a celkem nám to jde.To že mu tím vlastně nedělám moc dobře že k němu chodím by mně nenapadlo.Zatím děkuji za odpovědi.

Ještě bych chtěla napsat že ho máme asi 4 měsíce a je mu zhruba13 mněsíců o jeho minulosti nic nevím než to že se našel s jiným psem.Naposledy jsem tu probírala to že mi šel těžce po čubách .Zmněna přišla na jedné procházce kdy čuby neposlouchaly a dosaly po pr.. ,tak mi přišlo že mu docvaklo že jsou na tom stejně a nemusí na ně žárlit.Od té doby byli jen malé problémy.Museli jsme ho nosit do schodů do bytu .Jinak už je v pohodě.Mezi psy s ním chodím ale třeba na cvičáku si dokáže hrát jen s jedním vykastrovaným psem .Na cizí čuby je hnusnej a vůbes ho nezajímá že jsou to holky.O jeho štěněčí socializaci pochybuju protože se mnou poprvé vyděl řeku pařezy husy .Jinak dost hlídá .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: čtv 12. úno. 2009 08:10 
Offline

Registrován: úte 20. čer. 2006 06:35
Příspěvky: 997
Rudo, já vo tom furt přemýšlím, co jsi napsal. Pochopila jsem, že zbytečně poliďšťuju své psy a mít v ruce jiného psa, tak to odskáču.
Ale tak mi řekni, jak to ten pes alfa udělá, když nechce podřízeného psa napadnout, jenom očuchat nebo co já vím, co by mu mohl chtít, tak přeci taky za ním příjde. Včera jsem kvůli tomu pozorovala Břeťana a je fakt, že on k holkám nechodí, musím se na to víc zaměřit...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: čtv 12. úno. 2009 13:53 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Dorotka píše:
...Ale tak mi řekni, jak to ten pes alfa udělá, když nechce podřízeného psa napadnout, jenom očuchat nebo co já vím, co by mu mohl chtít, tak přeci taky za ním příjde...
Nepůjde za ním, půjde kolem něho. Když si mě chce Macek očichat, jde jakoby náhodou kolem, anebo si čichá jen mé stopy, když jdu jinam.
Tohle je však jen jeden ze vzorců, kterých je nespočet. Může i být, když se alfa nudí a chce blbnout, že vyprovokuje podřízeného ke hře, ale ten se ho nebojí, jen má respekt. Alfa zná totiž hranice mezi strachem a respektem, jinak by alfou dlouho nebyl.

Jinak pro doplnění, ten zmíněný kavkazák není deprivant, jen byl takto asociálně "vychován". Teď dost lítá v tom, co má vlastně dělat. Je ze všeho totálně rozhozený. Třeba když chce, abych vypadl od kotce, kde je přes den a kdy po mně dost ostře jde, místo toho jdu dovnitř a třeba ho ignoruji i přes jeho útočné výpady, nebo si ho jen v klidu vyřeším vodítkem.
Co se týče toho hlazení bez očního kontaktu, snese dost, i to, když si pro něco sáhnu na stůl nad jeho hlavou.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Stále čůrá i když nic neudělá.............
PříspěvekNapsal: pon 20. dub. 2009 10:30 
Ahojky, mám fenku (tzv. mejdan. směs, části je jezevčík). Je jí 8 let, žijeme v bytě.Problém je v tom, už od malička se počůrala z radosti a nebo ze strachu když věděla že něco provedla. Nepotrestala jsem ji za to, ale snažila se ji to vysvetlit,a předscházet tomu.V poslední době je to ale už neúnosné, přijdu z venkova Čolda je doma, tak jakmile otevřu dveře (ať já nebo manžel) tak se na nás Čolda podívá a čůrá, ale takovým způsobem, že se do slova zechčije, včetně všeho .....i celý svůj pelíšek........ale nemá důvod nic neprovedla.Nebo v kuchyni vařím.........zavolám jí že jí dám něco dobrýho nebo jí to odnesu k pelíšku a ona čůrá. (Dřív to nedělala).MInulý týden jsem opalovala dveřě, tak aby v tom nelítala, aby nečuchala ten smrad, tak byla v obýváku se svým pelíškem, vodou a jídlem, celé odpoledne byla moc hodná, několikrát jsem jí byla zkontrolovat a nic neprovedla, uklidila jsem, pustila ji, prošla si vše, vše očuchala a byla ok. Já ji pochválila a dala dobrůtku.Pak jsem vytáhla vodítko že půjdeme ven, a Čolda začala čůrat od dveří až k sousedovo dveřím,kde vedou schody. Louže jako by jste tam vylili kbelík s vodou. Příjde návštěva,počůrá celou chodbu,kolem ní někdo projde čůrá, promluvím na ní čůrá, příjde za mnou, řeknu jí ať si sedne vedle mě na gauč že se nemůžu už ohýbat přes bříško, čůrá. Nemůžu novorozence přinést do tohodle, ale zároveň mi rve srdce když si představím že bych Čoldu měla dát pryč. Můžete mi pomoci? Nebo poradit?Předem díky Věra


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stále čůrá i když nic neudělá.............
PříspěvekNapsal: úte 21. dub. 2009 18:53 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 20:53
Příspěvky: 928
Bydliště: SR Jablonica
S osemročnou labilkou odporúčam osobnú návštevu u Ruda. Asi si jej to vysvetľovala veľmi zle, ale je nutné vidieť vašu komunikáciu naživo.

_________________
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré, aj zlé. Skôr, ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: pon 15. úno. 2010 13:04 
Offline

Registrován: ned 14. úno. 2010 07:24
Příspěvky: 2
Bydliště: Jihlava
Náš pejsek to dělá taky, už chápu jeho chování ale dá se udělat něco, aby nebyl tak moc submisivní a nebál se mě nebo to má co dočinění s charakterem a nedá se to změnit?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: pon 15. úno. 2010 14:05 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Vytáhnout sebevědomí psa se dá jedině "nelítostným", suverénním zacházením, kdy si odmyslíte strachové projevy psa a jednáte s ním, jako by strach neměl. Stačí sebemenší, byť skrytý, pocit lítosti a už tím živíte sebelítost a submisivitu toho psa. S takovými psy jednám vyloženě z maximální drzostí, abych z nich udělal dříve nebo později také sebevědomé drzouny.
Jelikož je to celé o ovládání vlastních pocitů a jistém krocení vlastních mateřských citů, nedá se jednoznačně po netu napsat přesný návod, kterým lze tohle zvládnout. Je to jen odpověď na vaši otázku, že i tohoto dosáhnout lze.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: čtv 25. úno. 2010 22:24 
Offline

Registrován: ned 14. úno. 2010 07:24
Příspěvky: 2
Bydliště: Jihlava
Řídila jsem se radou, že k němu nemám chodit sama a že on musí přijít sám a po pár týdnech jsme pokročili tak, že k němu mohu chodit jak chci, začit ho drbat jak chci ale mohou to dělat jen ti, ke kterým má nejspíše tu správnou důvěru, protože u mého otce čůrá už jen proto, že jde okolo. Je to tedy 5ti měsíční štěně, takže se dá ještě skvěle tvarovat ale zdá se mi, že je to o pochopení toho, že mu neublížím. Přeji hodně štěstí u učůrávání :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: pát 26. úno. 2010 15:18 
Offline

Registrován: pát 26. úno. 2010 00:30
Příspěvky: 4
Bydliště: Babická, Praha
Dobrý den, delší dobu jsem koukal na internetu na různá fóra a toto téma je asi nejblíže tomu co mě trápí. Mám sedmiměsíční fenku křížence staforda a má problémy s učuráváním, má to od doby kdy jsem si ji přivezl domů cca. v 7 týdnu, když byla malá, tak to nebylo tak znatelné, ale s jejím růstem se to horší (kapičky se zvětšují, ale jsou i dny kdy jsi říkám je to už dobré). Z počátku jsem byl na veterině a domlívali se, že je nachlazená, bal tam drobný nález zánětu. Dobral jsem antibiotika, které nám ještě protáhli o jedno balení a učurávání nepřestávalo. Je to soustavné prokapávání močáku, kdy je chvilka že je to jednou za minutu a více a jsou chvilky a je to hlavně podmíněno radostím/strachem, pohlazení, přijdu domů, potkáme někoho, nebo někdo přijde k nám - tak se to horší a jak kroutí zadní částí těla tak kapičky jenom lítají. Jelikož na této veterině mi řekli, že neví, ale nález na zánět již není, tak mě poslali domů s tím, že mám počkat do prvního hárání. Bylo jí v té době něco kolem třech měsíců. pokračování dále---


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: pát 26. úno. 2010 15:20 
Offline

Registrován: pát 26. úno. 2010 00:30
Příspěvky: 4
Bydliště: Babická, Praha
Nevydržel jsem a když se stav nelepšil, tak na doporučení jsem navštivil jednu z největších pražských klinik a zde přišli s novým názorem, že to může být vrozené špatnými srůsty. Už když jsme šli tak, tak bylo jasné s čím máme problém. Učurávala i v čekárně a bylo vidět, že má strach. Výsledky dopadli následovně, uspání, reflexní látku do močových trubic, pak nějaký váček do močáku, vše zrengenovali a vše se jim zdá být v pořádku. Předepsali také pro jistotu antibiotika a to vše. Už Flow nechci tahat po dokrorech a cpát ji prášky. Po procházení různých příspěvků a diskuzí, si říkám jestli to není psychické. Stává se jí to již od malička, poprvé co jsme si ji vezli domů, tak už kapala. myslel jsem si, že to je ze strachu z auta, ale drží ji to stále a děje se to i v noci. kdy leží a kape a když ji nadzvednu ocas, tak pod ním má loužičku. Také jsem se bál, jestli to nemá ze mě, není moc mazlivá, tedy je, ale ne se mnou. Je to velký ničitel a proto se na ni snažím být přísný. když přijdu domů, tak je vždy něco na zemi a rozkousané. teď už většinou věci se kterými počítám, protože je tam nechávám jako nástrahu, ale stává se i to, že vidí jak zandavám boty do botníku před odchodem a pustí se i do nich, nebo odložím ovladač od věže a pustí se do něho. Ničí, to co někde nechám před odchodem. pokračování dále ---


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: pát 26. úno. 2010 15:22 
Offline

Registrován: pát 26. úno. 2010 00:30
Příspěvky: 4
Bydliště: Babická, Praha
Přijdu vyčiním jí a je pravdou, že když na mě párkrát klapla zubama dostala i po tlamě a přimáčkl jsem ji pevně k zemi, četl jsem i, že se nemají tahat za kůži, někdo však tvrdí, že ano, ale já spíš tělám to, že pevně přimáčknu. Toho se trochu bojím, že bude pořád něco ničit a dostávat, proto ji v tuto chvili nechávám pouze na omezené části bytu, zde ale má tendence také ničit, ale nemá tolika možností. Je to dobře takto ji omezit prostor, když po mém příchodu pak může být opět všude? Jelikož je takto učurávající a dost věcí zničí, tak mám u ní velký problém s čistotou a snažím se to i řešit tím, že stále (hned) uklízím aby to nebylo cítit a neměla ty rozkousané věci na očích. To také nevím jestli není problém, přijde mi, že to bere jako hru a jakmile začnu a než začnu, tak jí dám povel místo, ale kouká a hrozně ji to zajímá a já ji i přesto že se zvedne, pošlu opět na místo a musí tam vydržet po celý tento proces, jinak si se mnou hned začne při uklízení hrát a přetahovat se o koště, vše očuchávat a tak...Vím že to je spousta informací na jeden mail, ale rád si s vámi o tom popovídám, četl jsem i jednu z vašich knih a dost mě inspirovala (jako věci na hraní před odchodem, nenápadně zanechat, hrát si s jejími hračkami, tak abych je dělal zajímavější (dokonce ji je i beru na noc a dávám si je k postelia ráno když odcházím, tak je zapomenu v předsíni),nepodlejzat při hraní...snažím se ale s močením a s něčením věcí, které často užívám, mám problém.
Mockrát děkuji za radu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: pát 26. úno. 2010 15:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 19. úno. 2009 14:13
Příspěvky: 406
Bydliště: Kutná Hora
Citace:
dostala i po tlamě


...a tak dál...

Davide, myslím, že jsi tu knihu nečetl pozorně. Myslím, že chyba bude v tobě.

_________________
Andrea a Amálka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: pát 26. úno. 2010 15:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 12. úno. 2008 20:59
Příspěvky: 2505
Bydliště: Praha 7, Holešovice
Taky mi to přijde docela drsný chování k fence, která má strach....
A ty ji trestáš potom, co přijdeš domu a najdeš nějaký zničený věci???


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: pát 26. úno. 2010 15:39 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Máte tam dost věcí špatně (ničení...). Což nejspíš podporuje i to učurávání, ale popravdě, podle popisu to vypadá na problémy zdravotní - špatný svěrač - špatné jeho ovládání. Tzn neurologická porucha. Zkusila bych nějaký přírodní lék, třeba homeopatika, na samovolné unikání moči. Ale rozhodně si počkej na Rudu a jeho odpověď. A změňte přístup k čubě - aby byla v co nejvíc stabilním prostředí. Btw, asi jsem přehlédla: jak je stará? Únik moči může být způsoben i hormonální nerovnováhou přípravou na hárání - klidně i několik měsíců před 1. háráním.

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: pát 26. úno. 2010 15:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 12. úno. 2008 20:59
Příspěvky: 2505
Bydliště: Praha 7, Holešovice
Evo, 7 měsíců...

david kuchta píše:
Mám sedmiměsíční fenku křížence staforda a má problémy s učuráváním, má to od doby kdy jsem si ji přivezl domů cca. v 7 týdnu

_________________
Čím víc poznávám lidi kolem sebe, tím víc si vážím svého psa!
http://rynn.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: sob 27. úno. 2010 06:30 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Eva Štemberová píše:
... Ale rozhodně si počkej na Rudu a jeho odpověď...
Odpověď na dlouhé příspěvky se tu nikdo nedočká. Nedal jsem do registračních podmínek max počet povolených znaků 1500 jen tak. Denně čtu takových mailů a jiných textů, že bych nedělal nic jiného, kdybych řešil i takto dlouhé příspěvky tady. Když mi někdo pošle mail, který je delší, než jedno okno prohlížeče, nečtu ho. Rovnou odepisuji, kdy mi mají zavolat. Fakt nemám čas sedět jen na internetu. Mojí hlavní náplní práce je práce se psy.

Takže moje odpověď je, banner nahoře na této stránce.

Dodatek:
Jedná se zde o nekontrolovatelný permanentní stres, kdy pes necítí oporu ve světě kolem něho, jelikož i ten, komu má věřit ze všech nejvíc - pán, ji zrazuje nátlakem. Zcela zbytečnými veterinárními vyšetřeními došlo k daleko většímu prohloubení tohoto stresu, protože fyzicky fe fenka zdravá, jen nikomu a ničemu nevěří, navíc je příliš submisivní, aby se dokázala ovládat, když ji v ničem nikdo nepodpoří a jen ji pozoruje, čímž přidává na stresování.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: ned 28. úno. 2010 19:08 
Offline

Registrován: pát 26. úno. 2010 00:30
Příspěvky: 4
Bydliště: Babická, Praha
Za délku textu se omlouvám, ale chtěl jsem zdělit vše. Na učurávání jsem dostal podobné informace i od mého veterináře, prý to může mít souvislost s prvním háráním, takže prý mám počkat, homeopatika mi žádný nepředepsal a nejsem medik, takže nechci experimentovat, ale snad s tím někdo má zkušenosti, nechám si poradit a to že je doma sama a něco zničí, tak ano vyčiním ji, ale nebiju ji, jestli jste to četli tak ji pokořím přimáčknutím na záda a to opravdu už muselo mít, třeba když mi rozkousala telefon během pár minut co jsem byl ve sprše...ničí to hned po mém odchodu, pak si v tom jen hoví, když se vrátím, tak ty věci jsou ještě teplé. Hned se tváří, že ví co provedla, ale stejně to prostě udělá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: ned 28. úno. 2010 20:38 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Neví! Podiv se třeba sem, jsou tam i linky na další témata, nebo použij místní vyhledavač. A "jen" přimáčknutí na záda? To je snad ten nejvyšší trest, jaký můžeš dát. A co se týče homeopatik, je mi jasné, že je nepředepíšeš sám, málokterý vet ti je navrhne. Od toho jsou homeopati. Chápu, že se všude říká a píše... a že tady na poradně jsou názory "jiné", ale pročti si to tu, pochopíš, že pes myslí v "teď" a ne v "udělal jsem"...

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: čtv 18. bře. 2010 07:52 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Takto se skutečně se psem nezachází. Vystresovaného psa "vychovávat" nátlakem je vždy začátek konce ve veškerých dobrých vzájemných vztazích. Fenka je evidentně příliš submisivní na to, aby se dokázala vyrovnat s tímto tlakem od těch, kdo ji mají naopak chránit, ne na ni tlačit za něco, čeho si není vědoma a co se děje jen jako důsledek tlaku zhora, což je v podstatě zahnání do slepé uličky. Pokud se pes vychovává tímto způsobem, dá se předpokládat, že v pubertě začne šikanovat všechno slabší a vše, co na tom bude tak, jak je na tom teď ona sama. Nejen že to není neobvyklé, spíše více než běžné. Šikana vzniká tak, že si slabý zvedá sebevědomí o ještě slabší. Kromě toho je tlak na okolí směrován takřka vždy na stejný model vlastní osobnosti v době nátlaku na sebe. Dá se to nazvat zrcadlem osobnosti ve zpomínkových a pocitových obrazech, kdy pes v jiném vidí sám sebe v jisté etapě svého života.
Pokud prožije nátlak i během prvního a dalšího hárání, "otočí se proti celému světu" a začne si "hrát vlastní ligu" života, kdy si vytvoří svět, který jí bude vyhovovat. Podobné chování se naprosto běžně projevuje u týraných a deprivovaných psů a musím říci, že je to na celkovou resocializaci, která trvá mnohdy i řádově v rocích. Na podobných psech jsem se učil zacházet s resocializací psychiky a je pravda, že mi takoví psi neprominuli jedinou chybu. Když má člověk otevřené oči i duši, naučí se od těchto psů docela hodně dívat se očima takového psa. Jediná rada na toto téma je hodně přibrzdit, ignorovat submisivní projevy, to znamená v tichosti utřít louži bez negativních pocitů a chovat se tak, že se pes submisivně nechová. Zjednodušeně řečeno to znamená mít tu fenku rád takovou, jaká je a ne ji byť jen pocitem křivdit a chtít po ní hned někoho, kým ještě není. Ona se tak dříve nebo později stane přesně tím, kým ji chcete mít. Jen mějte na paměti, že to sama nezvládne.

Ještě dodám jeden poznatek z praxe. Toto je téměř neřešitelné u kastovaných psů (fen), kde se v podstatě zamknou dveře pro jakoukoli cestu zpátky. Z toho důvodu odmítám kastrace deprivantů(ek) a jiných značně bázlivých jedinců. V těchto případech je náprava chování psa skoro doživotní a to ještě s nejistým výsledkem.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: sob 17. dub. 2010 19:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. bře. 2008 22:23
Příspěvky: 413
Bydliště: Tábor
Docela by mě zajímalo, když pes dává strach najevo učůráváním, jestli by se to dalo nějak zmněnit, nebo potlačit?? Prostě jestli je možný aby začal dávat ten strach najevo jinak, nebo aby přestal alespoň čůrat.
Ze začátku sem se potýkala se strachem z cizích lidí a psů. Když se k Obimu přiblížili, chtěli so ho pohladit, nebo očuchat, tak se hned počůral aniž by měl důvod. To už sme ale zvládli a teď je celekm kamarádský. Jen některých chlapů se bojí.
Ale prostě se občas stane, že se setká s něčím, co ho vyleká, nebo se toho bojí a hned začne čůrat (třeba velký a hlučný auta, minule ho viděsila spadlá miska...)
Je možné, teda nějak to čůrání potlačit??

_________________
Hledala jsem přítele na život a na smrt a našla psa!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: sob 17. dub. 2010 21:04 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 20:53
Příspěvky: 928
Bydliště: SR Jablonica
Pes učurávaním nedáva najavo strach,ale kvôli strachu mu povolí zvierač, skrátka "sa mu stane", nemôže to ovplyvniť,je to záležitosť stability nervovej sústavy, riešiť to treba teda jej stabilizáciou. Ideš na to zo zlej strany. Nemeň prejav strachu, odstráň strach samotný a doprovodné prejavy sa stratia.

_________________
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré, aj zlé. Skôr, ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: ned 18. dub. 2010 09:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. bře. 2008 22:23
Příspěvky: 413
Bydliště: Tábor
Rea, já odstraňuju strach samotný, to se neboj. Ale nemůžu vědět čeho všeho se bojí, když se s tím ještě nesetkal. Nebylo to myšleno tak, že bych ho chtěla zbavit čůrání a ne strachu, prostě to byla jen otázka jestli to lze nějak potlačit. Samozřejmně, že když vidim, že se něčeho bojí, tak budu bojovat s tím strachem, to čůrání je vedlejší. Jen prostě ne vždy je to příjemné, když se pak počůrává na gauč nebo koberec a nebo přímo tobě na nohy. Je možné, že je to tím, že je to teprve 5ti měsíční štěně a v dospělosti se mu to už nemusí stávat? Nebo se bude počůrávat i jako dospělí?
Jde mi prostě jen o to počůrávání, ne o strach s tim bojuju...

_________________
Hledala jsem přítele na život a na smrt a našla psa!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: ned 18. dub. 2010 09:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Jak bojuješ se strachem? Má to úzkou souvislost.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: ned 18. dub. 2010 09:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 10. bře. 2008 22:23
Příspěvky: 413
Bydliště: Tábor
No převážně se mu posmívám a říkám mu jakej je to blbeček, když se bojí něčeho takovího. Zároveň se mu snažim ukázat, že to nekouše. To je, ale problém u velkých a hlučných aut, páč projedou a sou pryč..
Když mu spadla miska a on se jí pak bál, tak sem mu tam naschvál hodila pár granulí, který před tim rozházel, prášky na klouby, protože mu hrozně chutnaj a potom ještě kousek kosti a celkem se bavila, když si to chtěl vzít ale pořád se zdráhal. No a když sem mu potom do toho zamíchala ještě trošek sýra, tak už neodolal a všechno to vylízal a tvářil se jako největší hrdina...
Akorát sem pořádně nevěděla co mám dělat, když ho napadla ta fena argentiny, to sem ho prostě odtrhla od ní a strčila před něj nohu, kterou mi málem počůral, což se mu ani nedivim že se tak lekl. Potom sem se prostě otočila s tim, že s takovími psi se zabívat nebudeme a při tom ho poplácávala, ale ne tak, že bych ho jako litovala, ale spíš povzbuzovala...

_________________
Hledala jsem přítele na život a na smrt a našla psa!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: pon 19. dub. 2010 20:29 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 20:53
Příspěvky: 928
Bydliště: SR Jablonica
Benick nepríjemné to byť môže, neostáva iné, len upratať... Hlavne na to ucvrkávanie nereaguj negatívne, lebo psa zmätieš ešte viac a je to ďalší krok k tomu, ako stratiť jeho dôveru. Strach z niečoho a nespokojná panička k tomu - základ práve pre nestabilitu, ktorá to ucvrkávanie spúšťa.

_________________
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré, aj zlé. Skôr, ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: ned 10. říj. 2010 15:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 02. říj. 2010 14:11
Příspěvky: 1
Bydliště: Středočeský kraj
Ráda bych přispěla k tomuto tématu a zároveň bych prosila o radu. Mám roční jorkšírku, která učůrává před psy i lidmi, kteří ji chtějí pohladit. Doma to členům rodiny nedělá. Jen když přijde návštěva, doporučíme Rendy nehladit a nedívat se na ni. Asi tak po pěti deseti minutách je vše v pořádku. Návštěva může klidně Rendy pohladit. Venku je to horší. Když zrovna před psi neučůrne, alespoň si lehá na bok, hlavu položenou na zemi a točí se k pejskovi zadkem. Stejně tak se chová k lidem, kteří ji chtějí venku pohladit. Je toto chování v pořádku, nemám zasahovat, nebo mohu nějakým způsobem reagovat a zabránit jí v tom? Když pejska pozná blíž (potkáme ho víckrát a je na ni hodný), už si hned nelehá, ale stejně je dost ostražitá. Nebo bázlivá? Nevím. S lidmi je to stejné. Jakmile na ní někdo promluví, běží k němu, pak jakoby odbíhá, vrací se a lehá si. Mají ji lidé hladit, nebo ne? Prosím někoho zkušeného o radu. Nechci v ní úzkosti nějak živit. Už jsem se dočetla o povzbuzování, nelitování, ale to v tomto případě nezabírá. Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Učůrává
PříspěvekNapsal: ned 10. říj. 2010 18:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. zář. 2010 21:40
Příspěvky: 16
Bydliště: Trenčin
My mame 3,5 mesacnu fenu HW. Manzel pred tyzdnom spozoroval, ze ked pride domov z prace drnda si cvrkne. My vsak mame pocit, ze je to skor od radosti, ze je gazda doma. Crvkla si aj ked prisla 9 rocna dcera domov, ktora s nou ma dobry vztah. Mne to este neurobila - ja sa snazim ju ignorovat, ked prichadzam domov a ani sa jej neprihovaram, az ked vidim, ze vzrusenie opadava, vtedy ju jemne pohladkam po hlave. Trochu ste ma zaskocili, ze to moze byt zo stresu..., alebo nebodaj zapalom.

_________________
Chantie


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející tuto poradnu: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v této poradně
Nemůžete odpovídat v této poradně
Nemůžete upravovat své příspěvky v této poradně
Nemůžete mazat své příspěvky v této poradně
Nemůžete přikládat soubory v této poradně

Hledat:
Přejít na:  








Nákupem prostřednictvím tohoto banneru podpoříte všechny zdejší psy na převýchově


Prozdravi.cz



Na Vlčárech krmíme těmito krmivy



Psí poradnu pro vás vytvořil © 2006-2015 Rudolf Desenský - Artemis


Tento web je soukromým majetkem, jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!