Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je čtv 28. bře. 2024 19:31
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ] 
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: štěkání a vytí
PříspěvekNapsal: úte 26. úno. 2013 18:39 
Offline

Registrován: stř 13. úno. 2013 08:44
Příspěvky: 2
Bydliště: praha/zapad
Dobrý den Všem. Mám problém se sousedovic psem je celý den na zahradě a stále na něco štěká a pokud majitelé odjedou dokáže 3 hodiny výt vkuse. O psa se moc nestaraji leda mu daji najist a přes noc ho berou dovnitř a rano před šestou zas pustí, nehrajou si s nim,nepodrbou ho ani nechoděj s ním na procházky.Prostě chudák znuděnej,zkoušela jsem si ho zavolat k plotu tak se ještě ke všemu bojí,bohužel s tím nic nenadělám neni s nima žádná řeč. Moje otázka se týka mého 6měsíčního psíka. Nejprve se ho bál ale to už jsme vyřešili,chodila jsem kolem plotu v klidu a nebo ho posadila a uklidnovala že se nic neděje ted už ho ignoruje, ale posledni dobou se od něho učí štěkat a bojim se aby ho nenaučil ještě výt. Jak tomu zabránit a jak se mám chovat v případě toho štěkání.děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: ned 19. kvě. 2013 19:38 
Offline

Registrován: sob 13. dub. 2013 16:32
Příspěvky: 3
Bydliště: Rychnov
Ahoj, prošla jsem většinu článků a bohužel, nedaří se mi nalézt odpověď na náš problém :-(. Máme doma 4měsíčního křízence maltézáčka, kterého jsme si brali ze záchranného depozita, kam se dostal od agresivních množitelů. Je s námi v bytě teprve měsíc. Ze začátku jsme zkoušeli jít na chvíli za dveře, jak bude reagovat, že je doma sám s kocourem a bez nás. Trochu pofňukával ale brzy přestal - asi se zabavil hračkou nebo kocourem. Doma i za naší přítomnosti občas zaštěkal, když slyšel nějaký hluk na chodbě (chodící sousedi)nebo venku (ječící děti). Od samého začátku mu dáváme povel "ticho" - to už funguje skvěle. Nyní doma za naší přítomnosti štěkne tak jednou za den a krátce. Když odcházíme, tak je v klidu a odběhne si do pelíšku nebo si jde hrát s kocourem.

Dnes za mnou přišel soused, že pes štěká jen když jde někdo po schodech, když nejsme doma. Přítel mi to také potvrdil, když napodoboval souseda a nešel ihned domů. Absolutně mne nenapadá, jak ho to mám odnaučit. Zkoušela jsem i to, že když jsem viděla, že někdo ze sousedů zrovna přichází a půjde po chodbě, tak jít s ním k našim vchodovým dveřím do bytu a krmit ho, aby viděl, že se nic neděje - to je stejně hodňoučkej i když jsem o podál a nějaký ten soused mi uteče po chodbě :D.

Běžně bych to asi neřešila, protože štěká pouze reakcí na hluk nikoliv non-stop. Ale máme hoodně staré sousedy,kteří už tu trpělivost nemají. :(
Proto moc prosím, o nějakou radu, která nám pomůže tuto situaci vyřešit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: pon 20. kvě. 2013 22:49 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
AHoj, pokud je to opravdu tak, jak píšeš (a jelikož to máš potvrzené, tak to tak asi bude :wink: ), tak bych to nijak neřešila. Je to štěně, a má právo štěkat. Neštěká nijak často a dlouho, ani ne o půlnoci nebo ve tři ráno. Sousedi bydlej ve společném domě, tak musejí počítat s rušením. jediný, co byc pro klid udělala by bylo, zamezit psu v přístupu na chodbu/ke dveřím. Třeba ho zavírat do vzdálenejšího pokoje, aby to tolik neslyšel.

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: pon 20. kvě. 2013 22:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 16. led. 2011 17:29
Příspěvky: 3985
Bydliště: Ostrov u Macochy
Souhlas s Evou... sousedi můžou být rádi, že máš jen "hlídacího" a občasného štěkače a ne, například, miminko, které si pláče klidně i ve tři ráno (nebo taky celou noc).

_________________
Ve snaze přetvořit svět člověk zapomíná přetvořit sám sebe (A. Platonov)
www.naturaldogfood.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: pon 20. kvě. 2013 23:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 17. led. 2013 22:42
Příspěvky: 59
Bydliště: Praha 5
Ahojky :) Nám takhle Tempynka vyštěkává nezvyklý "hluk" venku. Tím nezvyklý myslím uplně jiný než venku bývá. Prostě když by třeba z ničeho nic někdo udělala náhlý zvuk nebo třeba někomu spadl květináč tak ona reaguje. Štěká a vrčí na "to". No a mně pomáhá když jí řeknu:"prosimtě co blbneš vždyť se nic neděje". No ale musí to být pohodovou a klidnou intonací. No a ona pak ví, že teda v pohodě. Sice to používám venku, ale myslím, že doma by to taky mohlo klíďo zabrat :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: stř 22. kvě. 2013 18:25 
Offline

Registrován: sob 13. dub. 2013 16:32
Příspěvky: 3
Bydliště: Rychnov
Děkuji Vám za rady.
Všechno vyzkoušíme. Začla jsem s ním také chodit večer ven na delší procházky, kde ještě nebyl, aby se otrkal. Tak uvidíme. :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: štěkání a vytí
PříspěvekNapsal: pon 25. lis. 2013 17:47 
Offline

Registrován: pát 22. lis. 2013 00:30
Příspěvky: 1
Bydliště: Bratislava
Dobry den velmi moc prosim o rady skusenych!!!moj pes ktoreho mam intenzivne 10mesiacov ma teraz 7rokov a je to cane corso so stafordom.Majitelia boli moji stari rodicia ale psa mam ja uz a nikoho ineho nema coho si je asi silno vedomi.Pozna ma odsteniatka a velmi ma oblubuje uz od svojich 2mesiacov.Problem:knucanie,zavijanie a stekanie akonahle je len pol minuty sam,vraj extremna separacna uzkost,nevydrzi ani chvilinku sam doma ci v aute.Cvicili aj cvicime neustale co mi radia:odchody bez emocii a lucenia,takmer okamzite prichody bez vitania,pes ma moje pyzamo a cvicime rozne inak avsak bez napravy.Bral zylkene,aj jedny homeopatika vraj ucinne a tiez aj bachovky avsak nic nam ani trosku nepomohlo.Snazim sa rozne predchadzat jeho stresu zo samoty ale marne.Tkzv.odbornici uz ma osklbali o financie a bez vysledkov cize uz si neviem rad.Skusali sme toho vazne vela a intenzivne pes neostava uz vobec sam ale je to zle nemam uz svoje sukromie ani zivot.Bez psa nemozem ist nikam lekarovi,do obchodu,lekarne,na dwtske ihrisko ani kupalisko.Je to uz otazka zivota a smrti prosim pomoc cenim si kazdu uzitocnu radu vdaka :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: štěkání a vytí
PříspěvekNapsal: pát 29. lis. 2013 10:03 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Z Bratislavy je to sem dvě a půl hodiny autem, tel. č. je nahoře v banneru.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: štěkání a vytí
PříspěvekNapsal: pát 07. úno. 2014 12:39 
Offline

Registrován: úte 04. úno. 2014 19:38
Příspěvky: 1
Bydliště: Tábor
Dobry den, hledal jsem ale preci jen jsem nenasel ten spravny postup...
takze abych zacal:
Poridili jsme si s pritelkyni cca 3-4 mesicni fenku bigla krizeneho s kernterierem do paneloveho bytu.
Po nasem odchodu do prace fenka neustale vyje a knuci...to vyti je silnejsi i pro sousedy,kteri si stezuji a porad neco ve stylu "neslo by s tim neco udelat" v ramci dobrych vztahu jsem zvolil tuto poradnu, protoze uz nevime jak dal.Horsi je,ze do prace chodime ruzne takze nekdy jsme s ni cely den doma bez problemu a nekdy je doma 6-10 hodin sama,takze asi vite jakou tu naseka paseku sousedum.S fenkou se nevitame ani neloucime, nicmene to nejak nepomaha.Proto potrebuju poradit jak dal, nechcem se fenky zbavovat..ale pokud nenajdeme brzo reseni tak nevim jak to pujde dal.

Prosim o Vase rady a napady co mame delat

dekujeme


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: štěkání a vytí
PříspěvekNapsal: úte 13. kvě. 2014 07:56 
Offline

Registrován: ned 04. kvě. 2014 18:14
Příspěvky: 5
Bydliště: Otrokovice
Ja už taky nevím jak to řešit, psa zavírám do obýváku (bydlím v 1+1) aby se nedostala na chodbu ke dveřím, v místnosti jí schovám piškoty, nechám klacek z ranního venčení, má přístup k posteli a mé pyžamo má v pelechu, za obývákové dveře dám další své oblečení aby mě cítila, a po mém odchodu stejně naříká....nahrála jsem si dokonce i první hodku po mém odchodu a nikdy bych nevěřila že dokáže vyluzovat takové zvuky, jako by ji snad někdo na nože bral :dozdi: naposled na mě vletěli sousedi před týdnem..ted čekám kdy to poženou dál, také se neloučím, vítám až se sklidní tak ji pohladím problém bude možná i v tom že ji mám už 4 roky a ted teprve jsem s ní půl roku sama a do práce musím...ale aby si za toho půl roku ještě nezvykla že odcházím a přicházím?? :dontknow: naprosto Vás chápu ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: štěkání a vytí
PříspěvekNapsal: čtv 15. kvě. 2014 08:36 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
lucyva píše:
...po mém odchodu stejně naříká....
...dokáže vyluzovat takové zvuky, jako by ji snad někdo na nože bral ...
Tohle si trošku (trošku víc) odporuje. Jakmile začnete zmíněné "naříkání" vnímat jako hysterický vzteklý řev rozmazleného pejska a podle toho začnete jednat, posunete se teprve dál.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: štěkání a vytí
PříspěvekNapsal: čtv 15. kvě. 2014 09:37 
Offline

Registrován: ned 04. kvě. 2014 18:14
Příspěvky: 5
Bydliště: Otrokovice
Desenský píše:
lucyva píše:
...po mém odchodu stejně naříká....
...dokáže vyluzovat takové zvuky, jako by ji snad někdo na nože bral ...
Tohle si trošku (trošku víc) odporuje. Jakmile začnete zmíněné "naříkání" vnímat jako hysterický vzteklý řev rozmazleného pejska a podle toho začnete jednat, posunete se teprve dál.


ano, naříká....a když vidí že je to k ničemu tak začne histerčit.....pak je chvíli klid a pak ji to chytne znova.....po týdnu nahrávání a změně mého přístupu a chování vůči ní je to už lepší....už tak nejančí...zato mi z trucu čůrá do postele...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: čtv 15. kvě. 2014 11:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
No tak to už bych se fakt na***. Zamezit přístup do postele, přidat práce (fyzické i psychické) a důsledně trvat na tom aby pes dělal co řeknu a to hned. A aby nedělal co neřeknu. Žádné vychystávání oblečení, zapomínání pyžama. Žádné vítání ani když se sklidní, naopak když po příchodu blbne, tak vyjádřit nesouhlas, ale bez dalších emocí, prostě "ježiš uhni a neotravuj".
Případně navodit situaci kdy si něco zkusí takhle vynutit (jak se chová při odložení na úvaze?) a důrazně vysvětlit, že tohle je blbej nápad. Ale chce to na psa "bafnout" v reálu, ne že k němu minutu jdu a pak mu dvě minuty domlouvám. Pes ječí, přijdu zezadu, vlítnu na něj (konkrétní pes = konkrétní postup = buď víš nebo zajeď na Vlčáry) a okamžitě zase odcházím. Bacha na stereotypy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: čtv 15. kvě. 2014 14:06 
Offline

Registrován: ned 04. kvě. 2014 18:14
Příspěvky: 5
Bydliště: Otrokovice
Postel budu muset asi uklízet, mám jen matrace jsem v 1+1 a v kuchyni být nemůže protože jsou tam hned dveře na schody tak aby nebyla přímo u nich..uvidim co bude dnes...včera jsem ji chytla za krkem a vymáchala jí v tom čumák se slovy NESMÍŠ! a pak jsem ji odsunula tak že mydlila po plovoučce přímo na místo....moc dobře věděla že to nesmí, nevím co na mě zkouší ale já se nedám, bude to kdo z koho...do ted se měla dobře..kokinka, kračky, klacíky, pelíšky.....ale ted už jsem vážně vytočená až do stropu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: čtv 15. kvě. 2014 15:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
Trestat pokud nepřistihneš při činu je nesmysl a máchání čumáku tuplem. Zákazové povely - o ničem.
Spousta hraček je taky k ničemu. 1-2 hračky, obměňovat - tedy ve skutečnosti mám 20 hraček, ale každý den psu "vylosuji" jednu a sama si s ní chvíli pohraji než ji psovi nechám.
Nepřilévat další emoce! Jsi šéf, v klidu rozhoduj co a jak bude a chovej se podle toho.
Jasně a stručně psu vysvětluj co po něm chceš a trvej na tom aby to dodržoval.
Utahej ho tak, že padne na čumák a bude rád že může spát. Vem ho ke kolu, dělejte stopy, požaduj precizní poslušnost,... prostě ne jen bezduché venčení.
Nedovol aby ti pes pořád stál za zadkem, ale zároveň mu dopřej svůj čas (chybou jsou oba extrémy - pes věčně někde zavřený sám i pes věčně nalepený na pána).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: pát 16. kvě. 2014 06:56 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Doporučuji přečíst toto téma: http://www.psycholog-psu.com/poradna/viewtopic.php?f=41&t=1808
Povelování psa prostřednictvím naprosto nepochopitelného argumentu vyjádřeného slovem "Nesmíš", je zcela zbytečně stresující, přičemž neumožňuje v žádném případě psu pochopit vámi zamýšlené souvislosti. Nesmí co? ... Toto slovo, respektive všechny zákazové výrazy mají tolik možných významů, až se z nich stávají zcela nepochopitelné argumenty. Jen samotná vaše gesta při použití tohoto nesmyslného výrazu psa stresují, ačkoli pes netuší nejen důvod záměrného stresování, ale ani to, co s tím má v danou chvíli dělat. V podstatě je to, jako by vás banda nejmenované menšiny nahnala někam do rohu, rozbila vám tam ústa a řvala "nesmíš!". Budete pak vědět, co nesmíte? Leda tak se vyhýbat této menšině, je-li ve skupině... Fenka se vás také bojí, přitom však vůbec netuší, o co se vám jedná. Do hlavy vám nevidí. Více pochopíte, jakmile si přečtete téma, na které odkazuji výše. Psi potřebují k pochopení našeho lidského jazyka logické souvislosti, nikoli agresivní napadání se zákazy, kterým nerozumí. Chytit psa za krk je mnohem agresivnější, než si dokážete přestavit. Pokud si chcete z fenky udělat labilního, vystrašeného psa, pak v tomto pokračujte. Zlomit se tímto způsobem dá snadno. Stačí na to jeden nebo dva takovéto zákroky. Už tak snadné však není vrátit vzájemné dobré vztahy do pořádku.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: pát 16. kvě. 2014 08:36 
Offline

Registrován: ned 04. kvě. 2014 18:14
Příspěvky: 5
Bydliště: Otrokovice
Takže psa nesmím chytat za krkem? A když fena tak přenáší štěňata taky je to nebolí ne? Nechci jí ublížit jen když už vynadání nestačí jí chci dát najevo že je to špatně, když louži uklízím a zavolám na ni tak leží na svém a ani se nehne protože ví že se zlobím. To se pes dá opravdu ovládnout jen tonem hlasu?? Nechci z ní mís vystresovaného psa, ale třeba ohledně toho kňučení když nejsem doma jak ji přistihnout přímo při činu?? Dělá to jen když odejdu, a než odemknu a dostanu se k ní tak je zticha :dontknow: tak ji pak nemá smysl seřvat nebo jinak trestat...to samé s tím počůráním..když jsem doma neudělá to...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: pát 16. kvě. 2014 10:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 16. led. 2011 17:29
Příspěvky: 3985
Bydliště: Ostrov u Macochy
lucyva píše:
...tak ji pak nemá smysl seřvat nebo jinak trestat...

Správně, nemá :icon_thumright: .

_________________
Ve snaze přetvořit svět člověk zapomíná přetvořit sám sebe (A. Platonov)
www.naturaldogfood.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: pát 16. kvě. 2014 13:40 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: ned 09. zář. 2007 23:48
Příspěvky: 1267
Bydliště: Praha / Tábor
protože:
Desenský píše:
Představ si myšlenkové pochody psa jako řetízek. Každý jeden kroužek je jako jedna myšlenka, jeden reflexní oblouk a je spojen s jinými dvěma kroužky řetízku, ale už není spojen s jiným ob jeden kroužek. Jenom s tím před ním a tím za ním. Takto funguje myšlenkový pochod psů. My vidíme na své dlouhé řetězce myšlenkových pochodů, když si je v hlavě přehrajeme, ale ber to tak, že nahrávka toho psa má velice omezenou kapacitu paměti na to, aby mohly myšlenkové pochody přeskakovat samostatné kroužky řetízku.
Když ten pes vyváděl neplechu, bylo mu fajn. Teď přijdeš domů, má spojitost s tím, že uvidíš i to, co vidí on a ty nebudeš sdílet jeho předchozí radost z prima hry, ale naopak mu začneš kázat o něčem, s čím tvůj příchod nesouvisí. Z toho být nadšený ani nemůže, protože tvůj příchod je pro psa spojen s pozitivními emocemi, ale ty mu stejně naženeš hrůzu a naložíš destruktivní otázky typu "co teď?, které budou jediným, na co pes v danou chvíli bude myslet. Nějaká souvislot s pácháním neplechy, která byla pro psa zajímavou a radostnou hrou tu teď v reálném čase není a být nemůže. Z toho vyplývá, že pes vyhodnocuje binec kolem sebe jako problém, ale páchání bince ne. Tudíž jsou tyto dvě aktivity nepropojené jakýmikoli pro psa přímými souvislostmi.
Jednoduše řečeno páchání neplechy je sranda a tedy má to svou vlastní nálepku. Tvůj návrat do nepořádku je stres a má také svou samostatnou nálepku. Jenže pro psa v tom není nic, co by mu dalo možnost najít mezi tím souvislost, protože těch myšlenkových pochodů mezi tím uběhlo tolik, že sám neví kolik, a hlavně nejsou vzájemně propojeny.
Projeď si jeden ukázkový samostatný řetězec myšlenkových pochodů psa a možná pochopíš, jak uvažuje.
Příklad:
tvůj odchod-nuda-projde se po bytě-potká papuč-vezme papuč-donese papuč do místa, kde je s tebou fajn-zase se projde-potká další tvojí věc-donese si věc k té předchozí-lehne si-pospí si-po probuzení zase nuda-jde se napít-cestou potká pytel se smetím-už není nuda, prože se s tím dá hrát-pohraje si, protože panička si s touhle věcí taky hraje-celé to prozkoumá-děsná legrace-spokojeně ulehne po bezva hře-jde se napít-projde se po bytě-potká věc-donese si věc k té papuči a předchozí věci-lehne si-pospísi-zase nuda-jde se podívat k oknu, jestli nejdeš-pořád nuda-čeká na tvůj příchod-slyší tě přicházet-těší se, až tě uvidí-vidí tě vejít-rozhlédne se-vidí binec-s lítostí čeká, kdy začneš zase vyprávět zlým tónem nějaké nesmysly, abys mu vyhubovala a kterým stejně nerozumí-vyslechne si ty nesmysly-někde počká až tě to přejde-přivítá tě-...atd.
Jak daleko jsou od sebe ty (pro tebe) klíčové řetízky? Jakmile nejsou vedle sebe, pes si je neumí spojit. Umí to jen dva psi. Jednomu říkají komisař Rex a druhému Tamagoči.

_________________
Se zvířaty si povídá hodně lidí, ale ne všichni jim naslouchají.

Zonerama | provizorní Rajče 2009-2011 | původní Rajče 2007-2009


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: úte 27. kvě. 2014 18:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. kvě. 2014 11:25
Příspěvky: 4
Bydliště: Praha
Tyhle řetízkové pochody sem četla v knížce a už tehdy jsem měla trochu zmatek v tom, že si pes tedy pamatuje jen na sebe navazující myšlenky, tak proč se potom tedy pes trestá ignorováním (naštvaným chováním), když po chvíli nemůže vůbec vědět za co to bylo?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: čtv 29. kvě. 2014 12:18 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Trest ignorací je řešení pouze dočasné, nikoli trvalé a plně funkční, jak popisuji ve své druhé knize.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Re: Stekot psa-rada
PříspěvekNapsal: úte 10. bře. 2015 12:30 
Offline

Registrován: čtv 18. zář. 2014 05:12
Příspěvky: 1
Bydliště: turnov
Dobry den potrebuji pomoc. Pes si vybral za pana manzela ktery ovsem zmizel na 15 mesicu do zahranici ja ábsolutne nezvladla vychovu a ted mame problemy nejen se psem ale i se sousedy a vyhruzkami soudem. Bydlime v krizovatce male vesnice ale chodi zde spousta turistu a duchodcu.bad stale steka u brany pry hlavne v nasi nepritomnosti. Muz by doma te 3 mesice ale zase odjel a pes me peroste neposloucha sedne napotreti atd ale stale resime nejvic ten stekot u brany kdokoli projde zasteka.sice se pak uklidni ale je hezky a lidi chodi stale casteji a tak pes jeci a jeci. Elektrobicky obojek co nam poradili na vycviku a v utulku ho spis nuti stekat jeste vic mi prijde. Jakymy cviky nebo jak psa odnaucit prilis stekat? Prosim o radu uz ze zoufalstvi skoro vsude


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: stř 17. úno. 2016 11:56 
Offline

Registrován: pát 12. úno. 2016 10:51
Příspěvky: 2
Bydliště: Česká Lípa
Máme doma 11 týdenní holčičku TRD. Za pár týdnů se nám narodí miminko a bohužel naše Dorotka neumí být sama. Zavírám se před ní na wc, v koupelně... když jdu žehlit.... pokud jsem v bytě, tak si jde na své místečko a je v klidu. Problém nastává, když jdu třeba jen pro pečivo do 100m vzdáleného krámu, nebo vyzvednout balíček dolu ke vchodu. To je prostě peklo. Neloučím se, nevšímám si ji, zkrátka odcházím a ona pláče a vydává zvuky, jak kdyby ji doma někdo mučil. Muž chodí na 10 hod. denně do práce a já mám obavy z doby kdy budu v porodnici, co se tu s ní bude dít. Myslela jsem si, že máme správně nakročeno k tomu aby byla schopna být sama, ale nefunguje nám to. Někdo nějaký nápad ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: sob 27. úno. 2016 08:18 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Katchitka píše:
...zkrátka odcházím a ona pláče a vydává zvuky, jak kdyby ji doma někdo mučil...
Výraz "pláče" bych nahradil výrazem "si na nás píská, abychom se z ní šli teď hned po..." Potom snad pochopíte, jaký zvolit postup.
Citace:
Neloučím se, nevšímám si ji...
To je fáze ignorace, což je sice správně, ale ignorace sama o sobě nefunguje. Chybí mi zde druhá část výuky k samostatnosti. Co děláte, když spustí svůj povyk? Vše zde v poradně už bylo popsáno.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Štěkání v naší nepřítomnosti
PříspěvekNapsal: pon 29. úno. 2016 10:40 
Offline

Registrován: pát 12. úno. 2016 10:51
Příspěvky: 2
Bydliště: Česká Lípa
když spustí povyk, tak se po chvíli vrátím do místnosti, nic neřeknu, dělám že ji nevidím a neslyším, ona se trošku zklidní a tak zase odcházím.. zavřu...a snažím se intervaly prodlužovat ...když se nezklidní, i když sem v místnosti, tak navážu kontakt a snažím se ji příkazem zklidnit. Používám povel "ticho"... často na mně začne štěkat a vrčet, což vede k většinou k tomu, že zpřísním hlas i obličej a krom toho, že jí to řeknu "lidsky - co držkuješ, to nezkoušej" ..dostane nějaký další příkaz..třeba "sedni; místo...atp."... Jindy, zase, když odcházím, a opravdu už odejít musím, tak ji nechám, ať kňučí a naříká. Bohužel podle sousedů vydrží naříkat celé hodiny.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející tuto poradnu: Žádní registrovaní uživatelé a 19 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v této poradně
Nemůžete odpovídat v této poradně
Nemůžete upravovat své příspěvky v této poradně
Nemůžete mazat své příspěvky v této poradně
Nemůžete přikládat soubory v této poradně

Hledat:
Přejít na:  








Nákupem prostřednictvím tohoto banneru podpoříte všechny zdejší psy na převýchově


Prozdravi.cz



Na Vlčárech krmíme těmito krmivy



Psí poradnu pro vás vytvořil © 2006-2015 Rudolf Desenský - Artemis


Tento web je soukromým majetkem, jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!