Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je pát 29. bře. 2024 00:04
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 266 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Utíkání psa ze zahrady
PříspěvekNapsal: pát 26. led. 2007 11:17 
Ahoj. Chtěla bych se zeptat, co dělat se psem, který utíká ze zahrady.

Žijeme na vesnici v RD s velkou oplocenou zahradou. Máme dva psy. Fenku - křížence asi pudla, a psa - křížence něco mezi labradorem a nějakým ovčákem. Oba mají 2,5 roků, oba jsou z útulku. Psa máme od štěněte, fenku od roku. S fenkou nejsou vůbec žádné výchovné problémy, ačkoliv jakýkoliv povel typu "dej pac", " k noze" a pod. je pro ni naprosto nepochopitelný. Ale je hodná, nekouše, neutíká, na zavolání okamžitě přiběhne, neustále projevuje svou lásku k nám.


Pes je velice inteligentní, zvládá základní povely typu ke mně, sedni, lehni, pac, k noze, dones, dej atd. Je hodný, neagresivní k dětem ani k ostatním zvířatům (máme kočky, fretky, králíky...). Jeho jediným problémem (nebo vlastně naším) je to, že nám utíká ze zahrady. Udělá si někde díru, když ji zaděláme, je nejpozději na druhý den díra hned vedle. Uteče a do 10 minut je zpátky, vždy čeká u vchodových dveří a tváří se, že nás strašně rád vidí a že vlastně vůbec nic neprovedl. Nemyslím, že by venku někomu něco udělal, ale je poměrně velký (kolem 25 kg) a lidé se ho můžou bát. Taky mám strach, aby ho nesrazilo auto.

Co s tím? Nevíte někdo, jak mu v tom zabránit?

Ještě jsem chtěla říct, že s nimi chodíme na procházky, dá se říct, že denně. Přes týden nejsou teď v zimě moc dlouhé (vracíme se skoro za tmy a osvětlení na poli není), o víkendu chodíme denně tak na 1-2 hodiny na procházku na pole a do lesa. Na poli jsou psi na volno, v lese beru psa na vodítko, fenka je na volno stále, protože se drží u nás, pes má poněkud větší "okruh"....
díky za odpovědi.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 26. led. 2007 11:34 
Ještě bych chtěla doplnit, že pes nám utíká od malička. Fyzicky byl potrestán jenom jednou (dostal od manžela hadicí), když ho manžel nachytal pobíhat po vesnici. Jinak ho trestáme vždy po návratu tím,že ho vytřepeme za kůži, vynadáme mu a uvážeme ho na řetěz (má ho pouze pro tento účel, jinak na řetězu není. necháváme ho tam tak hodinu po útěku). Takže po návratu už hajzlík sám běží k řetězu a nastavuje krk s obojkem, aby mohl být uvázaný - a nic si z toho nedělá.
Máme dvě dospívající děti, takže se psům pořád někdo věnuje (mimo dopoledne). Máme oba psy moc rádi v žádném případě bychom je "nedali pryč".


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 26. led. 2007 11:41 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 12. čer. 2006 07:24
Příspěvky: 768
Bydliště: Praha
No ,možná někdo poradí líp,ale v těhle případech bohužel nezbývá skoro nic jiného,než zahradu zabezpečit tak,aby k útěku neměl možnost.

_________________
Dobrá nálada sice nevyřeší všechny problémy,ale rozhodí tolik lidí,že stojí za to si jí udržet


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 26. led. 2007 11:44 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
proč by měl brát uvázání jako trest? neví za co, prostě si na to zvyk a bere to jako rituál-budte rádi. a taky můžete být rádi že po zasáhnutí manžela nebo vašem vytahání za kožich PO PŘÍCHODU se vám vůbec vrací-trestáte ho totiž za to že přišel a ne za to že utek, je to stejná situace jako když nepřijde na zavolání, tak použijete výhružnější ton a povel zopakujete ale když se rozejde k vám tak v žádnym případě už netrestat!
jinak proti utíkání jediná zábrana co znám je znemožnit mu to - kvalitní plot (to znamená třeba zed nebo pletivo i pod úroven země)

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 26. led. 2007 12:28 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Jana Gratzová píše:
...Jinak ho trestáme vždy po návratu tím,že ho vytřepeme za kůži, vynadáme mu a uvážeme ho na řetěz (má ho pouze pro tento účel, jinak na řetězu není. necháváme ho tam tak hodinu po útěku). Takže po návratu už hajzlík sám běží k řetězu a nastavuje krk s obojkem, aby mohl být uvázaný - a nic si z toho nedělá...
Trestat psa po návratu je největší hloupost, kterou můžete udělat. Pes se vás sice bude bát, ale nezasbráníte tomu, aby zůstali útěky jeho oblíbeným sportem. Pokud se nějaká aktivita zakazuje, pochopí pes, že to nemá dělat jenom tak, že mu v tom zabráníte a ne, že mu dáte "přes držku" až když už je po všem. Pokud je pes potrestán při útěku (v reálném čase během provádění nežádoucí činnosti), ví že je to trest za útěk, jestliže při návratu, je trestán za návrat! Divím se, že se vám ještě dobrovolně vrací.
Nežádoucím útěkům psa z objektu lze zabránit pouze dokonalým zajištěním objektu. Osobně používám dva spolehlivé způsoby jištění objektu před útěky chronických psích útěkářů. Jedním je běžný koňský ohradník, ale ten je nespolehlivý v zimě na sněhu, jelikož při zasněžení drátu dojde ke zkratu. Mimo tuto dobu je naprosto spolehlivý, má stejné parametry, jaké se používají u psů. Pozor však na rozdíl mezi kravským a koňským ohradníkem, ten kravský má obrovskou jiskru, mnohdy i 3.0 J, což by psům mohlo ublížit. Ten koňský je parametrově dymenzován na citlivost zvířete, a kůň i pes mají shodnou citlivot. Ty dražší, mají i plynulou regulaci a dá se nastavit jemným doladěním potřebná úroveň. Tento je natolik spolehlivý, že ho mám i na horním okraji vlčí ohrady. Ještě se mi vlk nepokusil přelézt, proto vůbec netuší, že tam něco takového je, ale jistota je jistota. Až bude dospělák a začnou fenky hárat, mohl by to zkusit a jsem si jist, že to víckrát neudělá.
Druhý způsob je "neviditelný plot", kdy máte kolem plotu natažený anténní drát vysílače, který zvládne až dva hektary (800m drátu) a pes má na krku přijímač. Má to dvě zóny, jedna je varovná (nastavitelná od půl do 5ti m), to vydá jen zvukový signál a druhá zóna je korekční (rovněž nastavitelná), tam už pes dostane "za uši". Tento způsob jištění má jen jedinou chybičku, že se musí hlídat baterie obojku, ale běžně vydrží až půl roku. Používám jej hlavně proto, že má pro malý počet psů víc výhod než klasický ohradník, u něho je totiž pořád aktivní drát a pokud něco přendaváte přes plot, nebo se nepodíváte, kam saháte, ...

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 26. led. 2007 14:10 
Děkuji za odpovědi.
co se týká zabezpečení plotu - máme ho asi tak 200 m dlouhý, částečně z latěk, část je drátěná. Pomohlo by asi jen udělat dostatečně vysokou zeď, protože pokud se nepodhrabe, tak plot přeleze. A to při takové délce je nemožné.

Zkusíme asi tu anténu.....

Zatím moc díky.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 26. led. 2007 16:39 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
a co upravit plot jako to maj v zoo nebo ve věznicích? myslim takový ty "převisy" a 200m neni zas tak moc

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 09. úno. 2007 09:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 23. lis. 2006 08:35
Příspěvky: 133
Bydliště: Písek
Ahoj, nejjistější je podezdívka + 2 m plot z kari sítí + nahoře " vracák". Nechce li se vám kopat a betonovat 200 m(což docela chápu) tak se to dá nahradit roxorovými pruty cca 50 cm dlouhými a zatlučenými cca 35 cm do země cca 10-15 cm od sebe. Seženou se a i vám je nastříhají na potřebnou délku v prodejnách hutního materiálu (snad v každým okres. městě) z 6m prutů a cena je dle váhy a zatlučený to máte za odpoledne, a nebo viz co uváděli výše

_________________
vencan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 22. úno. 2007 12:00 
Offline

Registrován: pát 14. črc. 2006 11:10
Příspěvky: 27
Bydliště: stremenicko
my máme doma taky chronické utíkače, přelézání dvoumetrového plotu plus 4 ostnaté dráty bylo jejich oblíbeným sportem. Od té doby, co jsme si pořídili elektrický ohradník, skočili si jednou. A už rok a půl je božský klid, a nemáme strach, že se zběsilí bandoci budou prohánět po okolních lesích a nějaký houbař z nich dostane infarkt. A taky je elektrika určitě levnější než 200 metrů betonu a kari sítí a kdoví čeho ještě. A je s tím míň práce.
Anténu s obojky jsme zavrhli, protože si naši bandoci pořád visí na krku (jinak si hrát neumějí), a plastové krabičky se zařízením by vydržely tak 2 hodiny.
Ohradník jsme koupili u firmy agrotrans, ale tim jim nechci delat reklamu, pohodlne se to doruci postou i vam po telefonu poradi, co objednat. Taky jsme tomu vubec nerozumeli, ale i laik to zvladne sestavit.
ohradník ted zapínáme jen když jsme pryč. Pro jistotu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 23. úno. 2007 07:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 14. čer. 2006 19:17
Příspěvky: 19
Bydliště: Praha 4
Nám utíkal, když byl malej. Podlejzal plot. Vzali jsme obyč. rastr (dráty do betonu), co se používá při betonování podlah a ten nastříhali na potřebnou výšku. Dolní konce jsme zapíchali do země a stávající plot jsme k tomuto přivázali. Od té doby byl klid.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 26. lis. 2007 20:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 28. říj. 2007 11:47
Příspěvky: 11
Bydliště: brezno
Ja mam tiez stena ktore mi uz dva krat podliezlo, plot postupne opravujem-vzdy ked najdem dieru, cez ktoru sa dostala -opravim, viem ze je to nasa chyba, len neviem ako reagovat ked sa to uz stane, ked si vsimnem ze je stenuch na druhej strane-co robit? ist hned cez branicku za nou a vziat ju dnu? alebo ju tam nechat nech sa kus potrapi? lebo ona reaguje tak, ze ked podlezie-vzdy je to len vtedy ked sme na zahrade a nieco robime, -podlezje, kus preskuma blizke okolie-vzdiali sa max na 10-20 metrov a potom skuci pri plote. Tak to neviem-ci ju nechat poskucat, alebo ju "oslobodit" a vpustit dnu-len to sa bojim aby si potom nevysvetlila, ze ked tam vybehne-my ju prideme "zachranit" /ma takmer 5 mesiacov, je zatial vonku dost bojazliva/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 27. lis. 2007 08:01 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Vždy je nejlepší zabezpečit objekt proti úniku. Odpadne tím spousta problémů.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 19. pro. 2007 21:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 12:23
Příspěvky: 169
Bydliště: Chomutov
Mám docela problém. Feli už dvakrát utekla ze zahrady, vždy dopoledne, když byla sama doma. Vždy potom čekala před dveřmi a taťka jí vzal dovnitř. Když utekla poprvé, tak jsem si myslela že přeskočila plot hned vedle domu, protože tam byl docela nízký. Večer jsem tam natáhla drátěnku, ale za dva dny utekla znovu. Okolo celého pozemku máme drátěnku, na pár místech má rám z trubky. Celý plot je vysoký 150cm, takže přeskočení je vyloučené. Za domem je drátěnka už nějakou dobu značně zohýbaná. Nepřikládala jsem tomu žádnou důležitost, už je dost stará a na jaře bude nový plot, ale teď si myslím že tamtudy přelézá. Zatím zůstává zavřená v kotci, ale neumím si představit, že by v pondělí čekala v kotci až do pěti, než příjdu domů. Vzhledem k sestavení zahrady neviditelný plot nebude asi moc dobrý a nevím jak bych to vysvětlila rodičům. Ohradník nepřipadá v úvahu vůbec a tak mi nezbývá, než plot dobře zabezpečit. První co mě napadlo je drátěnka naklopená dovnitř. Jak je to účinný? Znáte ještě něco?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 19. pro. 2007 21:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 11:52
Příspěvky: 1050
no ja bych vyzkousel kudy utika tim ze bych si ji zavolal z venku no a ze prezkoceni 150cm plotu je vylouceny tak to je taky docela dobrej vtip.

_________________
Ladislav Tejml (Tchor)
SKYPE: ladislavtejml
tchor2@gmail.com , tchor@pesani.cz
http://www.pesani.cz http://tchor.rajce.net
viphone: +420325203956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 19. pro. 2007 21:49 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Ještě jsi neviděla šplhat psa tři metry, že ne? Docela zajímavá podívaná pro ty, jež nejsou jeho pány...

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 19. pro. 2007 22:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 12:23
Příspěvky: 169
Bydliště: Chomutov
Tchor: a neukážu jí tim že mi utíkání nevadí? Jinak 1,5m pes sice přeskočí, ale jen když se má nahoře za co chytit a na tý drátěnce se nechytí a kdyby se jí to povedlo, tak se poškrábe o konce drátů a toho bych si všimla, vidím to spíš na to přelézání.
Rudo právě že jsem psa šplhat viděla, sice to nebyli tři metry, ale stačilo mi to.
Myslela jsme že koupím pletivo pro králíky a přidělám ho navrch drátěnky a konec nechám volně zahnutý dovnitř, ale nejsem si jistá, jestli to taky nějak nedokáže přelézt a nechci riskovat že se znovu dostane ven.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 19. pro. 2007 22:07 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 11:52
Příspěvky: 1050
Ona ti ukaze kudy utika a ty tomu zabranis a budes tomu zabranovat tak dlouho dokud ona najde misto kudy by mohla utyct jak se jednou naucila utect bude utikat tak dlouho dokud bude moct. jedina cesta vede pres zajisteni pozemku tak aby utect nemohla.

_________________
Ladislav Tejml (Tchor)
SKYPE: ladislavtejml
tchor2@gmail.com , tchor@pesani.cz
http://www.pesani.cz http://tchor.rajce.net
viphone: +420325203956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. pro. 2007 08:12 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Tchoř má pravdu.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. pro. 2007 15:18 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Tchor píše:
Ona ti ukaze kudy utika a ty tomu zabranis a budes tomu zabranovat tak dlouho dokud ona najde misto kudy by mohla utyct jak se jednou naucila utect bude utikat tak dlouho dokud bude moct. jedina cesta vede pres zajisteni pozemku tak aby utect nemohla.

když nám zdrhal pes a já chtěla použít tuto metodu abych zjistila kudy zdrhá tak seděl před vratama a kňučel - kudy utiká jsme zjistili až podle stop :?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 21. pro. 2007 07:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15. čer. 2006 14:03
Příspěvky: 184
Bydliště: Děčínsko
U nás mají sousedi ovčáka, který se jim držel u baráku i bez plotu. Teď mají plot a on si tam tuhle tak pobíhá, štěkal. Tak jsem s ním dala řeč a pes najednou kroužil a kroužil po zahradě a najednou koukám a on za plotem, teda před plotem. Lišák jeden mazanej moc dobře ví, kde nechal tesař díru.

_________________
H+C+D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 21. pro. 2007 13:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 11:52
Příspěvky: 1050
Eva Štemberová píše:
když nám zdrhal pes a já chtěla použít tuto metodu abych zjistila kudy zdrhá tak seděl před vratama a kňučel - kudy utiká jsme zjistili až podle stop :?


Ti dva moji co se naucili zdrhat mi to ukazali v pohode, ale oni zdrahli hlavne kdyz jsme sli ven s jinou casti smecky.

_________________
Ladislav Tejml (Tchor)
SKYPE: ladislavtejml
tchor2@gmail.com , tchor@pesani.cz
http://www.pesani.cz http://tchor.rajce.net
viphone: +420325203956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 21. pro. 2007 13:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 26. čer. 2006 09:43
Příspěvky: 1367
Bydliště: Praha
i mě Marie ukázala až podle stop, kudy odchází do jiných zahrad, takže jsem se pak naučila stavět zeď a zamezila jí tak v rozšiřování teritoria - ta příšera si přivlastnila i tři sousední zahrady!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 21. pro. 2007 16:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 12:23
Příspěvky: 169
Bydliště: Chomutov
Tak jsem si dneska stoupla k plotu, zavolala jsem Feli a ona jenom pobíhala sem a tam a vrtěla ocasem. Tak jsem šla podél plotu okolo celý zahrady a až když jsem došla k místu kudy utíká, tak mi to ukázala.
Tchor: tímto se ti omlouvám že jsem ti nevěřila :-) , ona to mrška opravdu přeskakovala a to v místě, kde zůstal kousek pletiva s rámem. Takže koupím pletivo, přidělám ho na rám a nejpozději zítra odpoledne už bude Feli moc běhat po zahradě.
Všem moc děkuji za rady :D :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 22. pro. 2007 16:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 12:23
Příspěvky: 169
Bydliště: Chomutov
tak Feli už je puštěná a neutíká :D :D :D
Zajímalo by mě proč čekala před dveřma, když uměla přeskočit plot?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: chroničtí útěkáři
PříspěvekNapsal: úte 15. črc. 2008 14:25 
Offline

Registrován: pon 14. črc. 2008 11:40
Příspěvky: 19
Bydliště: Humpolec
Dobrý den,
doufám, že již neopakuji něco co je zde někde jinde, ale projela jsem to celé a nenašla jsem téma, které by se zabývalo útěkářstvím psů. Máme páreček - fenečka Maya (4) a pes Pižďuch (3). Průšvih se stal asi v době, kdy Mayunka dospívala a my bydleli ve skqotu u kamaráda a jeho dvou pejsků. Jeho fena byla expert přes útěky a naší fenečku to naučila. Od té doby kdykoli Maya mohla, vzala pilu. Po štěňatech v loňském roce se o 100% zlepšila - žádné útěky a pokud to ještě bylo možné, byla ještě poslušnější, doslova udělala co mi na očích viděla. Vše se zlomilo asi před 2 měsíci - odvozili jsme hromadu kamení a aniž bychom to tušili, umožnili našim pejskům nerušený průchod. Začal utíkat i Pižďuch, který to nikdy nedělal. Díru jsme zadělali, ale oni si vždy našli cestu. Pižduch je křížený bulteriér, takže je schopný hrabat i když má drápy do krve, rozdrásaný čumák a jiný by to už asi dávno vzdal. Problém je, že žijeme na malé vesnici, kde nám už lidé vyhrožují zastřelením pejsků a novou vyhláškou o volně pobíhajících psech. Je nějaká možnost jak je odnaučit utíkat? Prosím poraďte, situace je už dost zoufalá, psi zavírám, chodí jen na procházku, manžel je už na ně alergický a nechce je ani vidět (nedivím se, s vesničany komunikuje především on a je to opravdu nepříjemné) Navíc se stupňuje i jejich agresivita, posledně se jim podařilo utéci oboum najednou, roztrhali kočku před očima majitele a několik slepic. Děkuji vám moc, jste má jediná naděje jak ochránit pejsky před nejhorším (manžel schání náhradní páníčky, přemýšlíme o kastraci, napadají nás nejhroznější scénáře). Přeji příjemný den, s pozdravem Blanka Jiskrová


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 15. črc. 2008 15:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 06. čer. 2008 08:27
Příspěvky: 38
Bydliště: Trnava, Slovensko
Spravit betonove zaklady tak meter do hlbky, a poriadny pevny ocelovy plot...to je jedine riesenie...

_________________
www.macofuzik.wbl.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chroničtí útěkáři
PříspěvekNapsal: úte 15. črc. 2008 18:20 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Blanka Jiskrová píše:
... přemýšlíme o kastraci, ...
To je nová technologie zabezpečení objektu proti útěkům psů? Vy opravdu věříte, že to funguje?
Chronický útěkář bude utíkat do té doby, dokud bude mít kudy. Zkusil bych pořádné oplocení nebo v googlu "neviditelný plot"

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 15. črc. 2008 18:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 02. pro. 2007 20:29
Příspěvky: 90
Bydliště: Bratislava
no, tomu veri vela ludi, aj vzhladom na to, ze to tvrdia dokonca aj veterinari...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chroničtí útěkáři
PříspěvekNapsal: úte 15. črc. 2008 21:13 
Offline

Registrován: čtv 15. lis. 2007 18:59
Příspěvky: 35
Bydliště: Praha
Blanka Jiskrová píše:
Dobrý den,
doufám, že již neopakuji něco co je zde někde jinde, ale projela jsem to celé a nenašla jsem téma, které by se zabývalo útěkářstvím psů. Máme páreček - fenečka Maya (4) a pes Pižďuch (3). Průšvih se stal asi v době, kdy Mayunka dospívala a my bydleli ve skqotu u kamaráda a jeho dvou pejsků. Jeho fena byla expert přes útěky a naší fenečku to naučila. Od té doby kdykoli Maya mohla, vzala pilu. Po štěňatech v loňském roce se o 100% zlepšila - žádné útěky a pokud to ještě bylo možné, byla ještě poslušnější, doslova udělala co mi na očích viděla. Vše se zlomilo asi před 2 měsíci - odvozili jsme hromadu kamení a aniž bychom to tušili, umožnili našim pejskům nerušený průchod. Začal utíkat i Pižďuch, který to nikdy nedělal. Díru jsme zadělali, ale oni si vždy našli cestu. Pižduch je křížený bulteriér, takže je schopný hrabat i když má drápy do krve, rozdrásaný čumák a jiný by to už asi dávno vzdal. Problém je, že žijeme na malé vesnici, kde nám už lidé vyhrožují zastřelením pejsků a novou vyhláškou o volně pobíhajících psech. Je nějaká možnost jak je odnaučit utíkat? Prosím poraďte, situace je už dost zoufalá, psi zavírám, chodí jen na procházku, manžel je už na ně alergický a nechce je ani vidět (nedivím se, s vesničany komunikuje především on a je to opravdu nepříjemné) Navíc se stupňuje i jejich agresivita, posledně se jim podařilo utéci oboum najednou, roztrhali kočku před očima majitele a několik slepic. Děkuji vám moc, jste má jediná naděje jak ochránit pejsky před nejhorším (manžel schání náhradní páníčky, přemýšlíme o kastraci, napadají nás nejhroznější scénáře). Přeji příjemný den, s pozdravem Blanka Jiskrová


A co udělal alergický manžel pro to aby psi neutíkali ???
Začněte pořádným plotem a ne hledáním nových pánů a dalších scénářů jak píšete,které nechci ani domýšlet..Psy unavit ,chodit na procházky,hrát si . Nějak z vašeho příspěvku cítím ,že se nudí. \možná se mýlím ta pak promiňte .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 06:13 
Offline

Registrován: pon 14. črc. 2008 11:40
Příspěvky: 19
Bydliště: Humpolec
Děkuji za odpovědi. Vím, že kastrace není řešení, ani nový majitelé - ani s jedním nesouhlasím, ale už jen to, že o tom muž mluví mi nahání hrůzu. Barikádování dvorku příliš nepomáhá - Pižďuch je schopen všeho aby se dostal ven, navíc to nemá ani příliš jednoduché - žijeme ve starém baráku, stačí aby se chvilku snažil a probourá se skrz stodolu - opravit stodolu je v tuto chvíli nemožné, nejdřív musíme udělat obytnou část. je jasné že se psi nudí - kor teď, když jsou pořád zavření, na procházku chodíme, ale jak je nemůžu pustit z vodítka, tak se tolik nevylítají, čímž se startuje začarovaný kruh jejich nudy a potřeby utéci. Ale i když byli vyběhaní, celý den jsme s nimi byli (samá hra a mazlení), tak když jsem se otočila a na chvilku polevila pozornost, tak utekli.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 06:21 
Offline

Registrován: pon 14. črc. 2008 11:40
Příspěvky: 19
Bydliště: Humpolec
Můžete mi prosím alespoň poradit, jak se k nim chovat když utečou? Mayu ani venku nechytnu, má černé svědomí a tak se schovává a je schopná přijít až druhý den. Pižďuch chodí na stejná místa - přivolám ho, dám na voďák a beze slova jdeme domů, tam se s nimi nebavím (nebo mluvím jen s tím který zrovna ten den neutekl) až když druhý den je klid, tak je nechám navázat komunikaci (nejdu za nimi první, počkám až se přilísají). Nebo je lepší jim třeba dát trochu do kožichu? To by se zas báli úplně přijít, ne?
Ohledně neviditelného plotu - to je momentálně trochu mimo naše finanční možnosti, přemýšleli jsme natáhnout ohradník, ale to by Maya brzy přišla na to, že to může přeskočit a Pižďuchovi by asi ani nevadilo že dostane ránu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 06:24 
Offline

Registrován: pon 14. črc. 2008 11:40
Příspěvky: 19
Bydliště: Humpolec
"Barikádování dvorku příliš nepomáhá - Pižďuch je schopen všeho aby se dostal ven, navíc to nemá ani příliš jednoduché" - omlouvám se překlep, nemá to moc složité :-), to je tak, když si to po sobě nepřečtu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 07:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15. čer. 2006 14:03
Příspěvky: 184
Bydliště: Děčínsko
Je mi jasné, že oplotit nebo obezdít celý pozemek je značně nákladné. Ale vytvořit a zabezpečit menší prosotor, např. kotec už tak složité a drahé není. Pokud je pak přes den vezmete někam vylítat na stopovačce, tak by nemuseli trpět oni ani vy ani lidé v okolí.

_________________
H+C+D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 07:29 
Offline

Registrován: pon 14. črc. 2008 11:40
Příspěvky: 19
Bydliště: Humpolec
Ano, kotec musíme udělat určitě, s tím počítám a je to nyní nezbytná věc. Přesto - hrozně mě mrzí, že už to nebude jako dřív, pejsci po ránu vítají u dveří, přes den hlídají na dvorku, kde se spolu můžou zabavit a vyhrát si, když jsme v práci. Nejhorší je, že v kotci nebudou plnit svou nejdůležitější úlohu - hlídání. Jako by někdo tušil že je zavíráme, minulý týden se k nám vloupal. Naštěstí jen na dvůr, kde nebylo nic k odnesení, ale mohl si to taky jen vytypovat a vrátí se později. Budeme si muset pořídit třetího psa na hlídání, ale ten nebude moci přijít do styku s našimi aby ho neučili lumpačit, to znamená dvojí procházky, dvojí řešení hárání apod. Prostě jsem doufala, že je třeba nějaká možnost, jak je to odnaučit :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 07:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 10. čer. 2006 17:11
Příspěvky: 341
Blanka Jiskrová píše:
... Budeme si muset pořídit třetího psa na hlídání, ale ten nebude moci přijít do styku s našimi aby ho neučili lumpačit, to znamená dvojí procházky, dvojí řešení hárání apod. ...


Tak to, si myslim, si zaděláváte na další problémy ... :-)

_________________
Martina

Nikdo nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, je bezvýznamné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 08:15 
Offline

Registrován: pon 14. črc. 2008 11:40
Příspěvky: 19
Bydliště: Humpolec
tinta76 píše:
Blanka Jiskrová píše:
... Budeme si muset pořídit třetího psa na hlídání, ale ten nebude moci přijít do styku s našimi aby ho neučili lumpačit, to znamená dvojí procházky, dvojí řešení hárání apod. ...


Tak to, si myslim, si zaděláváte na další problémy ... :-)
No ano, možné to je, ale mám psy nejen jako společníky a přátele ale také jako hlídače, když budou zavření, co uhlídají? několikrát v životě mě přepadly, měly jsme na našem dvoře cizýho člověka - se psy se cítím bezpečně, když vím, že jsou přede dveřmi a nikoho za ně nepustí. Mají prostě svojí práci, kterou teď plnit nemůžou, tak ji ze ně bude muset odvést někdo jiný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 08:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
tak je nezavírej do kotce ale do domu - sama píšeš že na dvoře nic k ukradení není, no a doma měj psy!
Pokud bys pořídila třetího psa a takhle ho oddělovala, zaděláváš si opravdu na velké problémy a rvačky kdykoliv se nějak dostanou k sobě.

_________________
Bardovy stránky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: chroničtí útěkáři
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 08:41 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Blanka Jiskrová píše:
... přemýšlíme o kastraci, ...

vyzkoušeno - nepomáhá (a to byl dřív 100% důvod k útěku, háravice ve vesnici) teď si z toho rostě udělal sport


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 08:59 
Offline

Registrován: pon 14. črc. 2008 11:40
Příspěvky: 19
Bydliště: Humpolec
paní Štemberová:
děkuji - přesně to samé je i můj názor, že se stane s naším pejskem, když mu tuto ohavnost uděláme. Navíc má tak krásná štěňátka že by to byla věčná škoda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 09:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
Blanka Jiskrová píše:
Navíc má tak krásná štěňátka že by to byla věčná škoda :-)

no, v tom případě by možná ta kastrace nebyla marná - krásných štěňátek je na světě dost i bez vašeho přispění


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 09:04 
Offline

Registrován: pon 14. črc. 2008 11:40
Příspěvky: 19
Bydliště: Humpolec
Petra píše:
tak je nezavírej do kotce ale do domu - sama píšeš že na dvoře nic k ukradení není, no a doma měj psy!
Pokud bys pořídila třetího psa a takhle ho oddělovala, zaděláváš si opravdu na velké problémy a rvačky kdykoliv se nějak dostanou k sobě.


myslíš i kdyby to byla fena? Mayunka se nepere a Pižďuch je k fenkám zásadně jedině galantní. To bylo zrovna ten den, že na dvoře nic nebylo - shodou okolností sekačka u opraváře, motorovka půjčená u kámoše, vercajk měl muž sebou. Jinak ve vnitř není už vůbec co vzít :-). Právě že jde o ten dvorek - to je prostě point kde nikdo cizý běhat nemůže a přes to vlak nejede. [/list]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 09:08 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Také mám ty nejlepší hlídače v kotcích, protože by nebylo dobré, aby se s nimi setkali zdejší domorodci na návsi. Ovšem považuji to za menší zlo proti většímu, celé je to o prioritách. Co chceš víc, aby se psi vylítali a pobíhali si, kde chtějí, i tam kde by neměli být, nebo je raději řízeně pouštět z kotce nebo domu pod dozorem, aby byl klid na ovšech úrovních?
Mimochodem o rozdílu el. ohradníku a neviditelného plotu jsem tu psal. Ten klasický ohradník je v celkových nákladech mnohem dražší a to není vše.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 10:05 
Offline

Registrován: pon 14. črc. 2008 11:40
Příspěvky: 19
Bydliště: Humpolec
Desenský píše:
Také mám ty nejlepší hlídače v kotcích, protože by nebylo dobré, aby se s nimi setkali zdejší domorodci na návsi. Ovšem považuji to za menší zlo proti většímu, celé je to o prioritách. Co chceš víc, aby se psi vylítali a pobíhali si, kde chtějí, i tam kde by neměli být, nebo je raději řízeně pouštět z kotce nebo domu pod dozorem, aby byl klid na ovšech úrovních?
Mimochodem o rozdílu el. ohradníku a neviditelného plotu jsem tu psal. Ten klasický ohradník je v celkových nákladech mnohem dražší a to není vše.


Na cenu ohradníku jsem nekoukala - předpokládala jsem, že bude levnější než ten neviditelný plot (zřejmě chyba :-) ). Samozřejmě, že bych raději aby pejsci byli ve stavu před cca 3 měsíci, kdy nerušeně běhali v sadu, hlídali dvorek a vesměs s nimi nebyl žádný problém. Bohužel ze všech reakcí usuzuji že tento stav je nevratný :cry: . takže než postavím kotec, budou zavřeni v dřevníku (popř. doma až se muž uklidní), možná se mi i dokonce podaří našetřit nějakou kačku na neviditelný plot a tím pádem by odpadlo pořizování dalšího hlídače (sice by mi to osobně vůbec nevadilo - naopak :-) , ale vůči pejskům by to nebylo fér a nejspíš by žárlili a tak by to asi ani nefungovalo).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 10:08 
Offline

Registrován: pon 14. črc. 2008 11:40
Příspěvky: 19
Bydliště: Humpolec
Děkuji všem za rady a porady, moc si toho vážím. Přeji hodně radosti s pejsky a taky nějaké starosti, abychom nezapoměli že je vůbec máme, že nás potřebují a my je :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 12:16 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: sob 26. srp. 2006 09:07
Příspěvky: 344
Bydliště: Banska Bystrica
a co keby sa po dlzke pozemku natiahlo lanko a pesaci by mali na nom ukotvenu retaz aby sa mohli pohybovat hore dolu ale nemohli zdrhnut?

_________________
Toto motto nesúvisí s obsahom môjho príspevku. Je to môj obľúbený výrok A.Einsteina tak ho prosím neberte osobne: "Dve veci na svete sú nekonečné, vesmír a ľudská hlúposť. Len tým vesmírom si nie som taký istý."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 12:24 
Offline

Registrován: čtv 28. pro. 2006 17:22
Příspěvky: 74
Eliska ma pravdu,dobry napad, a je to i levnejsi nez ten neviditelny plot, i kdyz je taky dobrej.
Pokud kliknes tady dole pod forum na Barona a nakoupis pres nej, prispivas tim castecne i na Vlcary...

mrkni sem:

http://www.baron.cz/index_kat.asp?ID_PARTNER=551/pes/voditka-pro-psy/vybehy/i-0


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 12:53 
Offline

Registrován: čtv 15. lis. 2007 18:59
Příspěvky: 35
Bydliště: Praha
Blanka Jiskrová píše:
Ano, kotec musíme udělat určitě, s tím počítám a je to nyní nezbytná věc. Přesto - hrozně mě mrzí, že už to nebude jako dřív, pejsci po ránu vítají u dveří, přes den hlídají na dvorku, kde se spolu můžou zabavit a vyhrát si, když jsme v práci. Nejhorší je, že v kotci nebudou plnit svou nejdůležitější úlohu - hlídání. Jako by někdo tušil že je zavíráme, minulý týden se k nám vloupal. Naštěstí jen na dvůr, kde nebylo nic k odnesení, ale mohl si to taky jen vytypovat a vrátí se později. Budeme si muset pořídit třetího psa na hlídání, ale ten nebude moci přijít do styku s našimi aby ho neučili lumpačit, to znamená dvojí procházky, dvojí řešení hárání apod. Prostě jsem doufala, že je třeba nějaká možnost, jak je to odnaučit :-(


No to není moc dobrej nápad.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 12:58 
Offline

Registrován: pon 14. črc. 2008 11:40
Příspěvky: 19
Bydliště: Humpolec
Křížák+Eliška
další varianta, děkuji. Něco podobného jsme již zkoušely, ale má to hodně nevýhod - nedá se potom po dvoře chodit, psy z toho byli děsně vynervovaní a pořád se zamotávaly. Nápad pana Desenského s neviditelným plotem, třeba ještě v kominaci s kotcem se mi jevý jako nejlepší řešení. Ale každá rada dobrá :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 15:17 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: sob 26. srp. 2006 09:07
Příspěvky: 344
Bydliště: Banska Bystrica
Blanka Jiskrová píše:
nedá se potom po dvoře chodit, psy z toho byli děsně vynervovaní a pořád se zamotávaly.

stari rodicia takto mali psa dobrych 15 rokov a nikdy nikomu nezavadzal. kotviace lanko bolo asi dva metre nad zemou takze sa popodto dalo v poho chodit a ked sa zamotavaju retiazkami do seba tak ich proste daj tak daleko aby na seba nedotiahli a aspon toho viacej postrazia. ved ked si von aj tak behaju pri tebe a v case nepritomnosti je to lepsie ako kotec dva krat dva metre kde uz nepostrazia vobec nic.ako nudzove riesenie kym sa nasetri na neviditelny plot mi to prijde ako najlepsie

_________________
Toto motto nesúvisí s obsahom môjho príspevku. Je to môj obľúbený výrok A.Einsteina tak ho prosím neberte osobne: "Dve veci na svete sú nekonečné, vesmír a ľudská hlúposť. Len tým vesmírom si nie som taký istý."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 16. črc. 2008 17:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
já to na chatě jako nouzovku řešila flexinou na nataženém laně - dosah obrovský, náklady téměř nulové. U dvou psů to ale bude chtít opravdu dvě oddělené "dráhy" aby se nezamotávali

_________________
Bardovy stránky


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 266 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející tuto poradnu: Žádní registrovaní uživatelé a 25 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v této poradně
Nemůžete odpovídat v této poradně
Nemůžete upravovat své příspěvky v této poradně
Nemůžete mazat své příspěvky v této poradně
Nemůžete přikládat soubory v této poradně

Hledat:
Přejít na:  








Nákupem prostřednictvím tohoto banneru podpoříte všechny zdejší psy na převýchově


Prozdravi.cz



Na Vlčárech krmíme těmito krmivy



Psí poradnu pro vás vytvořil © 2006-2015 Rudolf Desenský - Artemis


Tento web je soukromým majetkem, jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!