Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je čtv 28. bře. 2024 10:35
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 218 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Trestání psa
PříspěvekNapsal: ned 14. led. 2007 16:09 
Offline

Registrován: sob 04. lis. 2006 16:22
Příspěvky: 24
Bydliště: Fr
jake dalsi negativni tresty se daji ucinne pouzit u psa mimo ignorovani a prisne intonace a jak a kdy volit mezi negativnim a positivnim trestem?
Je-li pes odmenovany klikerem, da se predpokladat, ze jeho proste nepouziti v nejake cinnosti (napr. spatne provedeny cvik) pochopi pes jako trest, nebo je potreba uzit vyraznejsich negaci?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 14. led. 2007 17:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Nechápu otázku, můžeš prosím vysvětlit, co míníš tím pozitivním trestem a co negativním trestem? Děkuju.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 14. led. 2007 17:57 
Offline

Registrován: sob 04. lis. 2006 16:22
Příspěvky: 24
Bydliště: Fr
pozitivni trest - vytrepani za kozich, placnuti, kopnuti, prevaleni na zada, elektricky obojek... vsechno, pri cem se clovek psa dotkne, aby ho potrestal nebo co mu pusobi fyzickou bolest.Negativni je ignorovani, myslim ze i prisny pohled a intonace, karani.... dalsi neznam.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 14. led. 2007 19:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Clicker neznám. Z toho, co označuješ jako pozitivní trest jsme použili převalení na záda za napadení jiného psa, ale tak,a bychom nezpůsobili psovi bolest, ale abychom mu něco vysvětlili. Z toho ostatního používáme intonaci a pohled.
Do dalšího se pouštět nebudu. Za sebe musím říct, že bití, kopání psa, elektrický obojek nebo podobné nesmysly považuju za věci na dvě věci. Na nic a na zkažení psa.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 19. led. 2007 09:38 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 16. čer. 2006 16:50
Příspěvky: 43
Bydliště: ČR
Ahoj, jak si tak čtu všechny příspěvky, nacházím tu samozřejmě i rady na trestání psů. Slyšela jsem, že trestání je skoro umění, ale jak trestat, to mi nikdo neřekne. Někde je vytřepání za kůži, tady to pomlouváte, pak čtu o převalení na záda a někdo tady napíše, že se to taky nemá dělat. Tak co teda? Prosím napište co si myslíte, jsem úplně mimo. Klidně napište, že jsem blbá, že se ptám, ale já si v tom chci prostě udělat jasno jednou pro vždy. Je mi jasný, že na každýho psa platí asi něco trochu jinýho a jde i o situace, spíš bych chtěla vědět, jaký tresty nikdy nedělat.
Mocmocmoc děkuju za všechny odpovědi, i ty s nadávkama:)
P.S. Doufám, že tentokrát jsem téma vložila správně, nějak to tu ještě neumím... :oops:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 19. led. 2007 10:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 26. čer. 2006 09:43
Příspěvky: 1367
Bydliště: Praha
Já si myslím, že nejde napsat, který trest nemůžeš nikdy na psa použít, spíš bych řekla, že nemůžeš udělat psovi něco, co by mu ublížilo, co je neadekvátní situaci, tresty je vždy potřeba odhadnout podle citu. A jak říkáš, na každého platí něco jiného, záleží asi nejspíš i na míře důvěry a hloubce vzájemného vztahu. Jen pro příklad - mám fenku, nerváčka nevózního, vzteklouna a hysterku. Je velmi nejistá, na vztahu pořád pracujeme, ale vím, že na ní nikdy nemůžu použít trest bití, ztratila bych absolutně její veškerou důvěru, bála by se mě. Spíš než zakazuji, učím jí to, co smí a může. Hlavně odměny a pochvaly, zákazy co nejmíň, ale když už, tak na ni platí silný hluboký hlas a silné písknutí na prsty....A souhlasím s tím, že trestání je umění, to platí i u lidí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 19. led. 2007 10:42 
Offline

Registrován: ned 11. čer. 2006 06:01
Příspěvky: 101
Bydliště: Košice
Chelsea píše:
Je mi jasný, že na každýho psa platí asi něco trochu jinýho a jde i o situace, spíš bych chtěla vědět, jaký tresty nikdy nedělat.
Mocmocmoc děkuju za všechny odpovědi, i ty s nadávkama:)


Myslim ze nieje dôvod, aby ti niekto nadával.Tak ako si napísala, na každého psa platí niečo iné ale zároveň je to stále rovnaké.
Ak sa naučíš pozerať na psov ako na iný živočíšny druh a začneš sa učiť ich jazyk, začneš odlišovať medzi psím ponímaním viny a trestu.
Keď sa pes niekde krčí alebo počúráva neznamená to vždy pocit viny a zároveň ak pes po potrestaní začne behať a šantiť, neznamená že nevie že bol potrestaný.
Tie informácie sú priamo tu, pred našimi očami, len ich nevidíme.

Napríklad dnes, práve som si jednu takú prečítala a docvaklo mi, že trepanie za kožuch naozaj fena nikdy pri potrestaní šteniat nepoužíva. Treraz mám doma 3-4 týždňové šteńatá, celý vrh, bohužial bez matky. Začínajú medzi sebou prvé bojové hry na boj a korisť. A dokonca trepú hlavou zakusnutí do kožúška súrodenca. Vyzerá to komicky, ale nieje to gesto trestania ale skutočne skôr boja alebo zabíjania koristi.
Vedela som už dávnejšie, že trepanie je dosť diskutabilné "potrestanie" a pri jedincoch s väčím egom spôsobuje skor obrannú agresivitu ako prijatie trestu, ale až dnes sa mi to ako zázrakom tou jednou informáciou poskladalo do mozaiky vysvetlenia.

Trošku mimo témy, ale my ľudia stále chceme, aby nám psy rozumeli, učíme ich počúvať a rozumieť ľudskému jazyku a pritom sme tak pohodlní, aby sme sa naučili oveľa jednoduchšej psej reči?
Mali by sme byť dosť inteligentní na to, aby sme sa naučili primitívny jazyk našich miláčikov.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: tresty
PříspěvekNapsal: pát 19. led. 2007 10:47 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Chelsea píše:
...Někde je vytřepání za kůži, tady to pomlouváte, pak čtu o převalení na záda a někdo tady napíše, že se to taky nemá dělat. Tak co teda? ...
Ještě jsem neviděl žádného vlka, který by s něčím třepal v rámci trestu, pokud to tedy nechtěl rovnou zabít. To s tím potom umí zatřepat pořádně.
Na záda převalím psa jen pod hodně tvrdým trestem, kdy se ten pes pokusí usilovat o něčí život, nebo je jinak nebezpečný a je třeba ho ihned tvrdě paralyzovat. Za celý minulý rok jsem hodil na záda z těch několika stovek, které jsem tu měl v ruce tak asi tři nebo čtyři psy. Ne každého jen proto, že něco provedl. Ty, co jsem vyřešil tímto způsobem, mne chtěli hodně tvrdě sejmout, mysleli to smrtelně vážně a nedali se podřídit jiným způsobem. Pokud se totiž dají ukáznit lehčími tresty, nikdy nepoužiji tvrdší, zvláště pak když nemusím.
Stupnice trestů začíná zvýšením hlasu při vyslovení jména psa, pokračuje ostrým povelem, který pes musí striktně splnit, pokračuje paralýzou pohybu hlavy nebo celého těla, ovšem ne na zádech, ale na všech čtyřech s očním kontaktem a zbytek už používat nemusím. Musel by to být pes totálně arogantní nervák, abych musel použít silnější trest.
Ten kdo musí používat tvrdé tresty, má totiž zpravidla problém s tím, že se neumí se psem vůbec domluvit, tudíž on sám má problém sám se sebou. Základní pravidlo trestání je, že musí pes plně chápat za co a hlavně pokud nemusím, netrestám za to co nemá dělat, ale směruji do toho co musí dělat. Zákazy také téměř nepoužívám. To že něco nesmí, vyplývá z intonace toho, co mu velím, aby povinně udělal, když dělá něco špatného. Problém je však v tom, že ten povel, který má plnit, musí nejprve znát. Nikdy nemohu trestat psa za to, že nedělá něco, co pořádně neumí! Mylná je totiž představa lidí, že když pes občas povel udělá, zvláště pak, když se nikde nic neděje a většinou ten stejný povel nesplní, když má jiný podnět, že pes něco umí. Neumí nic, jelikož buď povel umí i v zátěžových situacích, nebo jen napůl a pak nic neumí. Základní otázkou je, umí nebo neumí? Když jenom někdy, tak neumí. Potom se ale nedá trestat, ale je třeba ho nejprve naučit pořádně to, kdy za nesplnění lze trestat. Nevěřte tomu, že když pes povel 99krát něco splní a po sté ne, že umí. Jestliže se pes naučí plnit povely, není téměř nikdy nutné jej trestat. Zákazy psa jen matou, protože ví, že je něco špatně, něco nemá dělat, ale co pak má dělat, když ne to, co dělá? Proto se nezdržuji zbytečnými zákazy, jako tím, že řeknu psu, co dělat musí. Zjednoduší se mu tím život a nebude si muset klást zbytečné otázky.

Kromě tohoto je naprosto nezbytné správné načasování trestů, když už je použít musíš. Jestliže potrestáš psa déle než dvě vteřiny od prohřešku, netrestáš ho za prohřešek, protože danná aktivita přejde do uhasínajícího útlumu, kdy nastupuje aktivita v centrální nervové soustavě zcela jiná. Největší chyby lidí jsou, že si psa zavolají a pak ho potrestají, nebo za ním vyběhnou, pes zcepení a zase potom trestají. No a nejhorší je, když si ho "nějak uloví" a pak mu naloží, co se do něj vejde. Všechno to jsou velmi hrubé prohřešky. Nejspolehlivější trest je hned v počátku prohřešku, ne až po něm. Pak nemusíte na psa tolik tlačit. Je to sice trošku "hra na postřeh", ale o tom je celá výchova psa.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 19. led. 2007 13:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. črc. 2006 14:55
Příspěvky: 5609
Bydliště: kraslice/ praha
chelsea myslíčš jako že by se pes měl občas já nevím povalit nazada aby věděl že ty seš pán- když to přeženu teda:-))
osobně nemyslím si .-)

_________________
Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec.Nezeptáš-li se,budeš blbcem po celý život


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 19. led. 2007 14:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 16. čer. 2006 16:50
Příspěvky: 43
Bydliště: ČR
ne úplně na záda, ale třeba jsem četla, že když např. leží v úzký chodbě, tak ho máš nechat zvednout a uhnout a pak teprve projít, když leží na pohovce(pokud tam teda smí) čas od času ho vyhodit a sednout si místo něj a pod.
Já to zrovna nedělám, ale chci vědět, co si o tom myslíte vy.

_________________
i-love-chelsea.blog.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 19. led. 2007 14:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 10. čer. 2006 17:11
Příspěvky: 341
Chelsea píše:
ne úplně na záda, ale třeba jsem četla, že když např. leží v úzký chodbě, tak ho máš nechat zvednout a uhnout a pak teprve projít, když leží na pohovce(pokud tam teda smí) čas od času ho vyhodit a sednout si místo něj a pod.
Já to zrovna nedělám, ale chci vědět, co si o tom myslíte vy.

Tohle je naprostej nesmysl. Pokud se psem nemáš žádnej problém, tak tímhle ho akorát tak budeš mást. Samozřejmě je něco jinýho, když potřebuješ uvolnit místo, to by poslechnout měl. Ale dělat to jenom proto abych ukázala, že jsem "pán", tak to fakt ne.

_________________
Martina

Nikdo nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, je bezvýznamné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Pozor na zdvojené tresty!
PříspěvekNapsal: pon 29. led. 2007 10:45 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Pozor na zdvojené tresty!
Například nápřah, kterého se pes lekne, je trest první a následná rána nebo cokoli dalšího, co následuje, je už trest druhý! V tom okamžiku se pes začne bát a dojde k přechodu z respektu do strachu. Já se na psa jen zle podívám a třeba mírně zvýším hlas. Bohatě jim to stačí, kdybych po tomto použil ještě další trest, začali by se mě psi bát a mně respekt bohatě stačí.
Kdykoli čtu "návody" na výchovu plácnutím novinami, berou mě mrákoty, protože je to zrovna příklad chybného trestání zdvojeným trestem. Vezměte si logicky: pes něco provede, vy se zvednete a vezmete noviny, když si toho ještě pes nevšimne, je všechno OK, ale když si toho všimne, má první fázi trestu za sebou, potom napřáhnete, abyste ho trefili, to už je ale trest druhý a nakonec praštíte
a jste u trestu třetího!!! Proto pozor na tyto formy trestu a sledujte, zda se vám pes při nějaké vaší nelibosti vůči jeho aktivitě již nepřikrčil. Tento trest mnohdy stačí, až když ne, můžete teprve přidat.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 29. led. 2007 11:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 19. srp. 2006 08:17
Příspěvky: 91
Bydliště: Praha
Citace:
Proto pozor na tyto formy trestu a sledujte, zda se vám pes při nějaké vaší nelibosti vůči jeho aktivitě již nepřikrčil.
Včera se mi zrovna stalo,že pes nezareagoval na přivolání a hnal se směrem dopředu kde byl pes.Dostal se přesně do situace kdy v posledním měsíci 3x po psu vystartoval.To,že neposlechl na přivolání bych si vysvětlila tím,že ho právě před tím měsícem pes zezadu při přivolání napadl.Nicméně když jsem viděla,že neposlechl utíkala jsem za ním a zařvala jen jméno.On se zastavil,počkal až doběhnu a přikrčil se.Já sice byla naštvaná,že mě neposlechl ale na druhou stranu úspěch,že psa neřešil(jen v klidu na něj koukal).Řešila jsem dilema zda trestat nebo ne.Nakonec jsem jen řekla "k noze",to co měl udělat před chvílí.Teď vidím,že by asi trest byla velká chyba.Rozumím tomu správně?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 29. led. 2007 11:20 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
evina píše:
... Řešila jsem dilema zda trestat nebo ne.Nakonec jsem jen řekla "k noze",to co měl udělat před chvílí.Teď vidím,že by asi trest byla velká chyba.Rozumím tomu správně?
Správně, právě jsi v očích svého psa povýšila :icon_thumleft:

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Psa na záda jako trest?
PříspěvekNapsal: pon 29. led. 2007 11:59 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Psa na záda jako trest?
Myslíte si, že hodit psa na záda a chytit ho pod krkem je jednoduchá záležitost?
(ti, co to viděli před lety na Nově, nebo to někde slyšeli zřejmě ano, alespoň o tom čtu věčně na různých chatech, diskusích nebo vidím výsledky „práce výcvikářů-amatérů“).
To je teda OMYL!!!Je to procedura, o které vám tu mohu rozepsat čtyřstránkový elaborát, ale pokud nevíte jak na to, nedělejte to! Já než drapnu psa pod krkem, dávám si hodně pozor, zda to bude mít jen pozitivní efekt. Tento postup mě vlčice s Beta psem jménem Zuno učili téměř čtyři roky!!! Pokud to totiž zvořete, budu s tím mít dost práce dát vašeho psa dohromady.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 11. bře. 2008 16:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. bře. 2008 21:37
Příspěvky: 16
Bydliště: Děčín
Co když nápřah na psa nezabírá? Jamie se ani nepokrčí a nechci jí bít. Jak teda potrestat psa?

_________________
Vláďa a Jamie


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 11. bře. 2008 16:42 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
vladka.dc píše:
Co když nápřah na psa nezabírá? Jamie se ani nepokrčí a nechci jí bít. Jak teda potrestat psa?

záleží na síle provinění a druhu provinění je toho spousta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 11. bře. 2008 16:50 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. bře. 2008 21:37
Příspěvky: 16
Bydliště: Děčín
když třeba provede něco, co by neměla a ona to ví, tak to poznám, ale pokud jí chci dát najevo, že něco dělat nesmí, tak nevím jak. Nápřah nepomáhá, to na mě kouká, co to jako dělám....

_________________
Vláďa a Jamie


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 11. bře. 2008 17:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Vlaďko, a za co jí chceš vlastně trestat? Za to, že nechápe? To ale není její chyba, ne? Pomocí trestů se vysvětlovat moc nedá, nejdřív jí požadavek vysvětli, a pak případně trestej.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 11. bře. 2008 19:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. bře. 2008 21:37
Příspěvky: 16
Bydliště: Děčín
já vím co tím myslíš, a neberu to jako útok na mě :) Není to můj první pes, ale spíše je to první pes, který je tak hyperaktivní, až mě to někdy šokuje :D Naučila jsem jí základy co ANO a co NE. když udělá něco nečekanýho a neví jestli je to správné, "vysvětlím" jí to a pokud třeba jak se už stalo rozkousala tátovi kryt na mobil, tak ho vezmu do ruky, dám jí čuchnout a ona se na mě podívá a ví, že nesmí kousat. Odvrátí se a já řeknu, hodná, nesmí a jdu si s ní hrát s její hračkou. Snad teď mi nebudete psát, že dělám něco špatně :D:D

_________________
Vláďa a Jamie


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 11. bře. 2008 20:02 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
vladka.dc píše:
já vím co tím myslíš, a neberu to jako útok na mě :) Není to můj první pes, ale spíše je to první pes, který je tak hyperaktivní, až mě to někdy šokuje :D Naučila jsem jí základy co ANO a co NE. když udělá něco nečekanýho a neví jestli je to správné, "vysvětlím" jí to a pokud třeba jak se už stalo rozkousala tátovi kryt na mobil, tak ho vezmu do ruky, dám jí čuchnout a ona se na mě podívá a ví, že nesmí kousat. Odvrátí se a já řeknu, hodná, nesmí a jdu si s ní hrát s její hračkou. Snad teď mi nebudete psát, že dělám něco špatně :D:D

tak zrovna tohle si udělala jenom pro sebe, čuba si to nespojila tak jak si to chtěla, a pokud už to nikdy neudělala, náhoda......


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 11. bře. 2008 20:19 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
vladka.dc píše:
...třeba jak se už stalo rozkousala tátovi kryt na mobil, tak ho vezmu do ruky, dám jí čuchnout a ona se na mě podívá a ví, že nesmí kousat. Odvrátí se a já řeknu, hodná, nesmí a jdu si s ní hrát s její hračkou. Snad teď mi nebudete psát, že dělám něco špatně :D:D
Z tohodle postupu by nechápal ani můj nejchytřejší pes. To že se tváří, jak si myslí, že by měla, je možná jediný efekt, který to má.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 17. bře. 2008 09:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 07. bře. 2008 09:31
Příspěvky: 46
Bydliště: Slaný
krásný den,
mohli by jste mi prosím poradit, jak porestat 11 měsíční fenku, když uteče za zajícem, srnou a po chvilce se vrátí?

_________________
Švendovka

„ A z vodorovné polohy že nejsnáze lze vstáti tak, že se opřeš o nohy a ruka pomáhá ti...“
Karel Kryl


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 17. bře. 2008 09:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
NIJAK, trestala bys za návrat... je tady o lovení celé téma, tak si ho pročti

_________________
Bardovy stránky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 17. bře. 2008 09:37 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Netrestat, ale naučit přivolání. Je tu o lovení celý téma a i na hlavním webu je o tom článek ("základní pojednání").


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 17. bře. 2008 14:35 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 07:53
Příspěvky: 631
Rudo, můžu poprosit o upřesnění, proč je nejhorší prohřešek "nějak si psa ulovit a pak potrestat". Nikdy jsem neměla pocit, že je to ideální varianta, ale vždycky jsem si myslela, že nejhorší je způsob potrestat při příchodu.

_________________
http://www.holandskyovcakvnouzi.wbs.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 17. bře. 2008 15:50 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Abych napravil omyl, tak to mělo být, jeden z nejhorších prohřešků...
Pravdou je, že když psa naháníš a potrestáš (imitace zavraždění), má větší stres, než když ho potrestáš po příchodu, ale obojí je trestuhodná brutalita.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 17. bře. 2008 16:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
V každém případě se pes příště bude o to víc snažit abys ho nechytla

_________________
Bardovy stránky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 17. bře. 2008 19:18 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: úte 20. čer. 2006 07:53
Příspěvky: 631
Díky za odpově´d, ale potřebuji si to ještě vyjasnit. Je stejná brutalita, když slovim čubu přímo v běhu?Ne jí nahánět, když bude přede mnou utíkat, ale překřížit jí dráhu. V minulosti, jsem takhle totiž čubinu dvakrát slovila přímo v běhu za kořistí, přimáčkla k zemi a pak nechala po chvíli pomalu kontrolovaně vstát. Tenkrát mi nepřišlo, že by šla do velkého stresu.Ale pokud je i tohle ¨pro ni brutalita, tak bych to¨potřebovala vědět, protože bych k tomu samozřejmě už nesáhla.

_________________
http://www.holandskyovcakvnouzi.wbs.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 17. bře. 2008 21:02 
Offline
Lidový vypravěč
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 15:18
Příspěvky: 136
Bydliště: Bratíslava
Hyena,
ak sa vám ju podarilo "odloviť" priamo v behu, bez toho, aby ste ju naháňali - a predtým ste stihli vysloviť povel na návrat (privolanie) - tak ste (podľa mňa) postupovali správne. Toto nie je brutalita - trest nasledoval okamžite, prakticky ešte počas prebiahajúcej niežiadúcej činnosti. A fena - v tomto prípade - presne vedela, za čo to je

_________________
luxo


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 22. bře. 2008 23:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. bře. 2008 21:37
Příspěvky: 16
Bydliště: Děčín
chtěla jsem se zeptat, jestli je dobré trestání psa vytaháním za ucho :) Děkuji za odpověď.

_________________
Vláďa a Jamie


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 23. bře. 2008 06:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
vladka.dc píše:
chtěla jsem se zeptat, jestli je dobré trestání psa vytaháním za ucho :) Děkuji za odpověď.


Zkus to na sobě, uvidíš..... :D . Když už se rozhodneš psa trestat, nemusíš mu nutně působit bolest. Myslím, že na tvoji otázku se nedá odpovědět. Trest má být přiměřený, takže v různých situacích různý. A dobře načasovaný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 02. dub. 2008 09:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 11. bře. 2008 10:30
Příspěvky: 24
Bydliště: Jiřice 40,Zruč nad Sázavou
p. Desenský chci se zeptat.Byl jsem u Vás na minulém freečku s Monttym(roční Leon).Hrozně se bál a na všechno vrčel!Než jsme jeli domu už si psů tolik nevšímal a nechal se i od někoho pohladit.Chodím s ním tedy více mezi cizí lidi.Minulý týden jsem šel na pivo schválně s ním.Na prvního příchozího co vešel do dveří zavrčel tak jsem do něj dloubnul a řekl mu něco v tom smyslu co blbne.Na další příchozí už nevrčel ale stejně je sledoval.Moc se mi nedařilo ho zaujmout!Seděl jsme v naprostém klidu.Pak si vedle mě sedl známý kterého Montty nezná a vyjel po něm.Monťák nosí košík takže se nic nestalo.Psa jsem ztrnul až se povalil na bok skočil jsem k němu chut mu hlavu aby se na mě díval a řekl jsem mu ať mě nesere.Pak zas seděl a všechno moc sledoval tak jsem zkošel na něj mluvit a dloubat do něj,ale peče na mě,jak se nějaká noha hla prudčeji pod stolem,startoval.Jak byste tohle řešil?

_________________
Zdraví Vás Montty s Tomem!

Každá lidská bestie,která ubližuje psům a jiným zvířatům,by měla být utracena,aby si uvědomila jak ti chudáčci trpí!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 02. dub. 2008 10:36 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Dej vyšší prioritu zvýšení jeho sebevědomí a odbourání strachu z cizích lidí před tresty a blokováním nežádoucích startů po kdečem, čeho se bojí. Prostě zestručni tresty na minimum, kdy je pouze nezbytně nutné ho stopnout před provedením hlouposti a víc se věnuj tomu, aby si ho za tvé asistence každý hladil a tak. Nejdůležitější je jeho celkový pocit, který má z tebe a z celé situace, ve které se v daný moment nachází. Mysli na to, že pocit, který má z tebe, je přenosný i na něj.
Z toho vyplývá, že jsi v nesprávném tématu poradny. Že už víš, kde v této debatě pokračovat...

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: čtv 08. led. 2009 14:31 
Ja mám u svého pejska přesně toto vysledované, u menších prohřešků je přiměřený trest plácnutí přes čumák, nebo zvýšení hlasu. Jindy, když provede něco závažnějšího, případně opakuje stále dokola menší prohřešky, tak ho trestám tím, že ho pošlu velice důrazně na své místo a chvíli se s ním nebavím. Přijde mi, že většinou velmi dobře ví, co provedl....


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: čtv 08. led. 2009 14:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 18. říj. 2008 13:00
Příspěvky: 360
Bydliště: Loučka u VM
S tím plácáním přes čumák opatrně. 1) je to citlivé místo, 2) nápřahová metoda- může se bát ruky.

_________________
Kristýna a Amigo


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: čtv 08. led. 2009 14:39 
Afra píše:
2) nápřahová metoda- může se bát ruky.


můžeš mi to prosím přiblížit? zkoušel jsem výraz hledat v diskuzích, ale marně :-(


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: čtv 08. led. 2009 14:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 18. říj. 2008 13:00
Příspěvky: 360
Bydliště: Loučka u VM
zkus to http://www.psycholog-psu.com/poradna/search.php?keywords=n%C3%A1p%C5%99ah&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Hledat

_________________
Kristýna a Amigo


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: čtv 08. led. 2009 14:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
nápřahová metoda = že když budu psa často trestat "ručně" (plácnutí, švihnutí vodítkem,..) pes se začne bát už toho kdy ruku natáhnu, pak ještě dostane a už tu máme zdvojený trest, což je špatně. Navíc pak zjistíš že se pes raději přikrčí i když jej chceš pohladit a to přece nechceme. Navíc to co je "často" je u každého psa jinak - u labilnějšího nebo citlivějšího může stačit jedna blbá rána a pes se ti sesype. Na druhou stranu jsou psi co je páník týrá a oni ho přesto milují. Bíglouše bych zase mohla zmydlit dofialova a on by se mi vysmál do ksichtu, protože by to byla moje prohra... Ale jedna nečekaná dobře mířená ve správné chvíli může být (nemusí!!!) nad zlato.
Ale obecně - pokud fyzický trest použiješ takto vyjímečně, bez nějakého okecávání (5 minut přednáška a pak plácnu je totální blbost) řekneš tím psu že už to vážně přehnal a pes by to měl pochopit. Pokud ho budeš mydlit za každou kravinu, bude se tě bát.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: čtv 08. led. 2009 20:51 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
BOND píše:
Afra píše:
2) nápřahová metoda- může se bát ruky.


můžeš mi to prosím přiblížit? zkoušel jsem výraz hledat v diskuzích, ale marně :-(

Tohle je moje přesná definice odpovědi na podobnou otázku:
Zaslal: ne říjen 17, 2004 5:29 pm
..."zdvojené" tresty". Například nápřah, kterého se pes lekne, je trest první a následná rána nebo cokoli dalšího, co následuje, je už trest druhý! V tom okamžiku se pes začne bát a dojde k přechodu z respektu do strachu. Já se na psa jen zle podívám a třeba mírně zvýším hlas. Bohatě jim to stačí, kdybych po tomto použil ještě další trest, začali by se mě psi bát a mně respekt stačí.
Kdykoli čtu "návody" na výchovu plácnutím novinami, berou mě mrákoty, protože je to zrovna příklad chybného trestání zdvojeným trestem. Vezměte si logicky: pes něco provede, vy se zvednete a vezmete noviny, když si toho ještě pes nevšimne, je všechno OK, ale když si toho všimne, má první fázi trestu za sebou, potom napřáhnete, abyste ho trefili, to už je ale trest druhý a nakonec praštíte
a jste u trestu třetího!!! Proto pozor na tyto formy trestu a sledujte, zda se vám pes při nějaké vaší nelibosti vůči jeho aktivitě již nepřikrčil...
---------------------------------
Při výše zmíněném zásahu pes vrčel, protože k tomu byl dohnán. Zdvojené tresty to vyvolávají zcela automaticky. Pak už skutečně nejde o sjednání si respektu, ale o vyvolání strachu a dovolím si tvrdit, že strach je největším nepřítelem v komunikaci se psem (a nejen se psem).

Co se týče nápřahových trestů, mýlíte se v tom, že se reakce na něj dostaví až po opakování. Stačí "jedna dobře mířená" a máte na dlouho co odbourávat, protože ta jedna jediná rána nápřahem způsobí strach psa ze zvednuté ruky, i kdyby šlo poté o pouhý pokus o pohlazení.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: čtv 08. led. 2009 22:16 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: sob 12. dub. 2008 20:33
Příspěvky: 209
Bydliště: Boskovice
Onehda jsem chtela po psici neco hodit (ty sam pises, ze hazes retizkac). To se clovek taky prva naprahne (pokud nehaze spodem, kde se spatne miri). Proc to tedy neni naprahovy trest? Kdyz se aplikuje nekolikrat, tak taky pes muze reagovat jen kdyz se naprahnes.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: čtv 08. led. 2009 22:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Ne, pokud to děláš dobře. Pes, po kterém něco házíš, je mimo tvůj fyzický dosah, proto přece házíš, a většinou se na tebe nedívá. Pak nemůže vidět ani to, že chceš něčím hodit. Ale když psa biješ rukou, jak tu bylo popsáno, nebo vodítkem nebo čímkoli jiným, v dosahu ho máš, dívá se na tebe. On není hloupý a ví, že jsi naštvaná, dívá se na tebe, nápřah vidí a vyhodnotí ho.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: představení se
PříspěvekNapsal: čtv 08. led. 2009 22:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 09. bře. 2008 18:09
Příspěvky: 9
Bydliště: Kamenicky u Trhové Kamenice
ahoj, jmenuju se ivana, s manzelem mame 2 psi: eda je 3 roky stary krizenec "bastard pointr"- takovy anglicky honic...akela je 2 roky stary krizenec matka husky-otec vlcak+labrador...psi jsou to krasni, ale nasi vinou zmateni....
dale mame rok stare dite, oba chodime do prace, takze nejsme se psy cely den ani jeden, pres den jsou psi spolu na zahrade....eda je muj pes a akela je manzeluv, proto jsme si jejich vychovu rozdelili, dali jsme jim vodaky a jali jsme se cvicit privolani...jenze...klicova otazka pro me je?mame si po dobu co budeme psi cvicit rozdelit i jejich venceni?tj. ven jde vzdy jen jeden pes a jeho "pan"?a dale muzu ja trestat akelu a manzel edu, i kdyz jsme si rozdelili jejich vychovu obracene v pripade ze budeme jeden z nas u konfliktni situace?a jaka je nejvhodnejsi forma adekvatniho trestu napr. v pripade kdy po sobe oni dva vrci, nebo kdyz zavrci psi na nas ci na dite?precetla jsem si ze tahani za kuzi je rovno vyhruzce zabiti....pouzivala jsem to casto...nevedela jsem ze je to spatne...co mam pouzit misto toho v pripade ze pes vyhrozuje vrcenim?stahnout za voditko hlavu k zemi?je to dostatecny trest v pripade vrceni na cloveka?
...mam jim pri kazde pritomnosti deti davat nahubky dokud si nebudu jista ze na deti nevrci?
dekuji moc za rady

_________________
psi Eda a Akéla


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: házení řetízkáče
PříspěvekNapsal: pát 09. led. 2009 07:41 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Naja píše:
Onehda jsem chtela po psici neco hodit (ty sam pises, ze hazes retizkac). To se clovek taky prva naprahne (pokud nehaze spodem, kde se spatne miri). Proc to tedy neni naprahovy trest? Kdyz se aplikuje nekolikrat, tak taky pes muze reagovat jen kdyz se naprahnes.
Samozřejmě, když mne pes zmerčí, to už vůbec házet nemusím. Naopak stačí na psa jen ukázat. Správné používání řetízkáče spočívá v tom, že ho házet nemusíš. Když se podíváš zpátky na moje příspěvky týkající se řetízkáče, píši tam, že stačí jednou neminout. Pak už to stačí jen vyndat z kapsy (kolikrát ani to ne), aby pes chápal, co se bude dít, když bude pokračovat v tom, co zrovna dělá. Pokud psa potřebuji řetízkáčem dostat za každou cenu, protože se jedná o hodně hrubý prohřešek, musím si dát hodně bacha, aby nevěděl, že to poletí, dokud to není ve vzduchu. Krom toho, nápřahem ho házím tak na padesát metrů, trefit psa na deset metrů umím hozením rovnou z kapsy, nebo si stoupnu bokem, kdy mi nevidí na ruku. Lidi, co se tu občas zdrží po fríčkách u ohně, viděli, jakou mám mušku od boku. Můj cíl není, aby se bál nápřahu při hodu předmětem, ale chyby kterou právě dělají s tím, že k němu nemusím chodit pro sjednání si kázně, ale dosáhnu i dál, než kde momentálně stojím. Řetízkáčem se dá při správném zacházení dosáhnout i toho, že ti pes bleskurychle vypadne od háravky, když je od tebe i tak sto metrů. K tomu občas slouží.

Nedoporučuji zacházet s řetízkáčem u štěňat před pubertou, u psů bázlivých a samozřejmě celkově dříve, než pes přesně ví, co má vůbec dělat, tedy dříve než něco pořádně umí. Způsob tohoto ukáznění patří k poměrně drsným metodám, protože pes nedokáže vyhodnotit, jak se nám podařilo udělat něco, co oni sami nedokážou a při špatném zacházení může vyvolat strachovou reakci. I zde platí pravidlo, nepoužívat silnějších motivací, než které jsou nezbytně nutné. Pro ty, co nechápou předchozí větu, si dovolím přirovnání "pokud vám někdo bude krást na stromě třešně, také ho hned nesestřelíte pistolí z toho stromu".

Když už mám u sebe řetízkáč, tak zpravidla pro obranu svého psa, než proti svému psu, proto ho v kapse moc nenosím. A také je těžký a děsně studí.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: pát 09. led. 2009 09:07 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Najo, když se pes dívá na mě, nepotřebuju házet, můžu zvolit jiné způsoby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: pát 09. led. 2009 10:01 
Offline

Registrován: úte 20. čer. 2006 06:35
Příspěvky: 997
Mě se podařilo svého psa trefit řetízkem bez upozornění, když žral fujtabl mimo můj dosah ( tak on to není zas takový problém - velká plocha ) a podruhé stačilo zachrastit, aby poslechl. Víckrát jsem ho na něj nepoužila - nebylo potřeba, tím nechci říct, že by fungoval jako stroj, ale používám ho jen, když je to důležité, raději ho koriguju hlasem.
Řetízkáč mám u sebe furt, se přiznám, ale jako naší obranu, což už se mi nejednou vyplatilo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: představení se
PříspěvekNapsal: pát 09. led. 2009 21:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
ivanaka píše:
ahoj, jmenuju se ivana...

Ivano,
za co a proč chcete psy trestat? Proč děláte předem problém tam, kde možná ani není? Rozdělit výchovu, cvičit odděleně, trestat........ . Co takhle nastolit klid a pohodu, naučit se psům rozumět? Vrčení je komunikační prostředek psa. Dá se říct, že pokud ho k tomu nedonutíte vy, vrčet nebude.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re:
PříspěvekNapsal: pát 19. čer. 2009 10:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 06. srp. 2007 08:46
Příspěvky: 137
Bydliště: Plzeň
Desenský píše:
....
Stupnice trestů začíná zvýšením hlasu při vyslovení jména psa, pokračuje ostrým povelem, který pes musí striktně splnit, pokračuje paralýzou pohybu hlavy nebo celého těla, ovšem ne na zádech, ale na všech čtyřech s očním kontaktem a zbytek už používat nemusím. Musel by to být pes totálně arogantní nervák, abych musel použít silnější trest.
...


Dovolila jsem si vypíchnout tento odstavec z jednoho staršího příspěvku ... chtěla jsem se zeptat píšete tam že ten nejmírnější trest je zvýšení hlasu při vyslovení jména psa .. jen jména bez dalšího příkazu? Nám bylo na cvičáku vysvětleno, že by se neměl pes okřikovat jen jménem, ale vždy by měl následovat i nějaký příkaz (povel) většinou toho co má pes udělat na místo činnosti kterou dělá.
Třeba příklad, pes žere nějakej fujtajbl .. tak správné zareagování je zavolat "Azore!"(zvýšeným hlasem) "ke mě" (klidným klasem)? nebo stačí ho pouze okřiknout jménem? (tedy za předpokladu že vím, že pes v tu chvíli nechá fujtabl fujtajblem a bude dál pokračovat v pobíhání okolo).
Ale co třeba u štěněte, který žádný povel neovládá? Mám štěnici retrívra a vyskakuje na cokoli (linka, postel, gauč, židle, lidi sedící, lidi stojící) chtěla bych ji naučit že se prostě nevyskakuje. Zatím ji pouze rázněji sundám a řeknu "ne!" ale zatím to nemá moc výrazný úspěch, ale snad to je jen otázkou času. nebo mi možná poradíte něco jiného.
Díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: pát 19. čer. 2009 11:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 06:38
Příspěvky: 431
Bydliště: Brno
Prave tim podnetem je zpusob jak psa oslovite-tohle souvisi s tim jak mate dotazene odstupnovani odmen na jedne strane a sankci na druhe strane.tento system vsak i vyzaduje i vzajemny vztach mezi Vami a Vasdim psem,kdy pes bi Vas mnel respektovat.
Zvoleny zpusob je trestani je silne individualni,to zda bude fungovat nebo musim pouzit to co Vsam rikaly zalezi natom jaky pes povahove je,obecne Vsak je pro psa vice a dostatecne motivujici uz i naznak nelibosti pokud je spravne nastaveno vse ve vzajemnych vztazich,funguje duvera,respekt a obecne nastavena pravidla.

_________________
http://binladin.rajce.net


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: trestani psa
PříspěvekNapsal: pát 19. čer. 2009 13:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Nemusíš zvyšovat hlas, stačí změna intonace.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 218 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející tuto poradnu: Žádní registrovaní uživatelé a 31 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v této poradně
Nemůžete odpovídat v této poradně
Nemůžete upravovat své příspěvky v této poradně
Nemůžete mazat své příspěvky v této poradně
Nemůžete přikládat soubory v této poradně

Hledat:
Přejít na:  








Nákupem prostřednictvím tohoto banneru podpoříte všechny zdejší psy na převýchově


Prozdravi.cz



Na Vlčárech krmíme těmito krmivy



Psí poradnu pro vás vytvořil © 2006-2015 Rudolf Desenský - Artemis


Tento web je soukromým majetkem, jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!