Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je čtv 28. bře. 2024 09:58
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 139 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ako presne pracovať so stopovačkou?
PříspěvekNapsal: sob 28. črc. 2007 08:12 
Offline

Registrován: pát 21. črc. 2006 19:58
Příspěvky: 21
Takže už prišiel rad aj na nás.Môj RR má 14 mesiacov a nedávno objavil ten blažený pocit s naháňania zajačiskov. Ja som vedela, že to raz príde. keďže chodievame pravidelne behať po polných cestách stretnúť ušatých je samozrejmé. Po zlej skúsenosti s prvým RR, kt. bol honelník- notorik som sa vybavila pri behu stopovačkou. Mám ale problém. Ak ju totiž nechám, aby si ju vliekol bez toho, aby som ju držala a nevšimnem si ušiaka, tak ju nestíham chytiť. Čiže vyzerá to takto: bežíme, ja mám koniec namotaný na pravej ruke a on kluše pri mne. Snažím sa, aby som bola vždy pri polke stopovačky a keď vidím, že zrýchľuje, tak ho napomeniem - pomaly a on spomalí alebo stoj a on zastane - väčšinou, kým nepríde ušiak. Potom je jak tankista: nevidím, neslyším a jedu. Zavolám: ku mne počkám, zatiahnem, ale na prvý krát ho nepritiahnem k sebe, keďže ta šnúra je dlhá. Keď ale nabere rýchlosť, tak padám a on beží preč. Moja úspešnosť je asi jedno moje zlyhanie na deň. Neviem si to predstaviť, že raz príde ten čas, keď budem preňho na tom poli viac ako zajac. Väčšina ľudí totiž tvrdí, že keď je to lovecké plemeno, s ým nič nespravím má to v krvi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako presne pracovať so stopovačkou?
PříspěvekNapsal: sob 28. črc. 2007 09:35 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: stř 09. srp. 2006 12:59
Příspěvky: 159
Zuzana Vašková píše:
Zavolám: ku mne počkám, zatiahnem, ale na prvý krát ho nepritiahnem k sebe, keďže ta šnúra je dlhá. Keď ale nabere rýchlosť, tak padám a on beží preč..


vsak neni cilem pritahnout si ho k sobe, melo by mu stacit to "probuzeni" skubnutim a pak by mel prijit sam (tedy pokud uz privolani v jinych situacich zvlada). pokud to nedela, bylo by asi lepsi s nim privolani poradne trenovat v prostredich, kde ho zvlada a postupne prechazet do slozitejsich mist, kde bude mit vice lakadel.

Zuzana Vašková píše:
Väčšina ľudí totiž tvrdí, že keď je to lovecké plemeno, s ým nič nespravím má to v krvi


jak souvisi "loveckost" plemena s tim, zda se muze nebo nemuze naucit spolehlive privolani?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 28. črc. 2007 18:26 
Offline

Registrován: pát 21. črc. 2006 19:58
Příspěvky: 21
Vidíš, takto som sa na to nikdy nepozrela. Myslela som si, že je to ako keby inštiktívne správanie, nad ktorým sa nedá " vyhrať", aspoň ja nikoho takého nepoznám, kto má takéhoto psa a na poli po vybehnutí za zajacom stopercentné privolanie. Ale po stretnutiach s Rudom keď bol na Slovensku som vždy nadobudla optimizmus, že to možné je. Otázkou ale zostáva či to dokáže dosiahnuť každý na svojom psovi, alebo len takí machri ako je Rudo. Ja sa snažím ozaj svojmu psovi venovať na 100% ale neviem neviem, či zvládneme aj toto do takej miery ako píše Rudo, na poli medzi ušatými s "rukami v kapse".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 28. črc. 2007 19:09 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: stř 09. srp. 2006 12:59
Příspěvky: 159
chce to mit dobre zvladnute privolani v jednodussim prostredi, nez pujdete do slozitejsiho. kazde uspesne privolani ten povel upevnuje. stejne tak pokazde, kdyz se mu nebude chtit prijit a zjisti, ze neni jina moznost.

kdyz budes trpeliva, tak to zvladnete, nic na tom neni :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 29. črc. 2007 13:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Nelovení máme zvládnuté u dosělých psů - ČSV a BŠO. Povedlo se to díky Rudově ukázce správného načasování. Jestli to správně chápu - jde o to vystihnout moment, kdy psa napadne vyrazit, a právě tehdy ho zastavit a ukázat mu, že to byl velmi špatný nápad.

U štěníka BŠO, kterého máme ze špatných podmínek asi 8 týdnů, se mi tento moment vystihnout zatím nepodařilo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 30. črc. 2007 09:48 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
to co tvrdí většina lidí bych úplně neřešil, ono je asi jednodušší si říct, že je to lovecké plemeno a nedělat nic, mám za sebou dost pátků se stopovačkou, je to jak píše argošek, v zásadě stopovačkou upoutáš pozornost a pak by měl reagovat na "klasické" přivolání, jen jedna vyčtená rada, pokud za účelem upoutání pozornosti škubneš a pes se na tebe neotočí, škubla si málo.

Mimochodem z tvého příspěvku mám pocit, že máš stopovačku v ruce, tu musí pes tahat za sebou a ty přišlapuješ

Viděl jsem vyrazit asi 7 RR za srnou, přivolání měli všichni, jen některým ten příchod trval asi 5 minut, na fleku se neotočil ani jeden, ale nebyli tam jenom RR, spolehlivě se otočil jen jeden kříženec, ale toho podezřívám, že přes vysokou trávu na pole neviděl a nevěděl co se děje.

Essi, vopravdu bych tě chtěl vidět se psem, kterej má skutečný lovecký pudy


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 30. črc. 2007 10:41 
Offline

Registrován: pát 21. črc. 2006 19:58
Příspěvky: 21
Nie je ale lepšie - z hľadiska úspešnosti, keď mám tú stopovačku na "zazajačenom a zasrnenom" mieste stále v ruke ale samozrejme tak, aby to pes nevnímal, čiže žiadny ťah ani napnutie ale normálne vlečenie šnúry, keď bežíme vedľa seba lebo to zvyšuje úspešnosť v tom, že ho človek zastaví? Ja si totiž neverím v tom, že sa vždy podarí tú šnúru chytiť, hlavne ak je poorané pole ide to blbo zašlapovať.
A ešte by ma zaujímalo, aké sú vaše skúsenosti s tým, za aký čas to môžeme zvládnuť. Ja viem, že je to individuálne a závisí to hlavne od dôslednosti pána, ale či môžem v kútiku duše dúfať, že nebudeme celý život odkázaný na šnúru.
A ako to riešiť, ak venčíme partia ľudí a psov, pričom na stopovačke je len jeden. Ja sa totiž bojím, že si nohy polámu, veď viete ako šialene rýchly sú RR. Pustiť ho navoľno alebo šnúra, šnúra, šnúra a žiadne naháňačky s kamošmi? Som z toho vedla jak tá jedla.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 30. črc. 2007 12:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 29. srp. 2006 21:22
Příspěvky: 146
Bydliště: Skuhrov u Havl. Brodu
Zuzana Vašková píše:
Nie je ale lepšie - z hľadiska úspešnosti, keď mám tú stopovačku na "zazajačenom a zasrnenom" mieste stále v ruke ale samozrejme tak, aby to pes nevnímal,...
Přesně tak to dělám já, mám 30m stopovačku, lehce držím uzel ve 20m, předtím, než by se stopka napnula, dám psovi zpět. Pokud pes poslouchá, nepociťuje žádné omezení a dle mě stopku vnímá stejně, jako kdyby ji vláčel za sebou. V případě, že je třeba 19m ode mě a před ním vyskočí zajíc, zavolám "ke mně", během té 1-2s reflexního oblouku si nechám dlaní volně proběhnout ten uzel na 20m (a stále mám ještě 10m rezervu) a pokud si to pes nerozmyslí, tak mu pohyb vpřed vklídku a pohodě stopnu (a to mi na konec stopovačky ještě pár metrů zbývá), pak zopakuji povel pro přivolání a je to. Nevím, jestli jsem to popsala pochopitelně...
Zuzana Vašková píše:
...A ako to riešiť, ak venčíme partia ľudí a psov, pričom na stopovačke je len jeden. Ja sa totiž bojím, že si nohy polámu, veď viete ako šialene rýchly sú RR. Pustiť ho navoľno alebo šnúra, šnúra, šnúra a žiadne naháňačky s kamošmi? ...
Já bych určitě neomezovala "naháňačky", ale spíš bych chodila na místa, kde svýho psa nemusím přivolávat a může si s ostatníma lítat dle libosti. Když si nejsem jistá, že mě pes neposlechne, nebo dokonce vím, že mě neposlechne a já nemám žádný prostředek, jak bych ho donutila splnit povel, tak povel ani nevydávám... myslím, že teoreticky to mám zmáklý, praxe trochu pokulhává, ale věřím, že to časem zvládneme a vy taky :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 30. črc. 2007 12:03 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
já si myslím, že to pozná, alespoň z Čerta jsem měl pocit, že když jí mám v ruce jde jako na dlouhém vodítku a krom toho pes to vidí ne ? Ten princip je na tom, že si povel dokážu vynutit i když na psa (podle něj) nemůžu.
Jak jí máte dlouhou ?
První sraz Čert prožil na stopovačce a nikomu to nijak nevadilo, občas mu teda na ní někdo šlápnul, ale jinak jsme to zvládli, na hraní s kámošema bych mu jí sundaval, to může být pěkně nebezpečné pro všechny zůčastněné. A pokud jdeš ve skupině je dobré se mu na začátku párkrát schovat, on pak má na starosti i něco jiného než hlídat zajíce
Já bych řekl, že to zvládnutí se bude odvíjet od toho, jak často ty zajíce budete potkávat, čím víc zajíců tím intenzivnější nácvik, tím kratší doba ... odhadnout si netroufám


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 30. črc. 2007 19:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
isdpch,

psala jsem, že úspěch záleží na naprosto dokonalém načasování. Viděla jsem na vlastní oči´- možná na rozdíl od tebe, nevím - jak to načasování, tak ten zásah. Funguje to na 100%, psi prostě neloví, pochopili, že už nápad vyběhnout je špatný. O tom to je, podle mého názoru. Doufám, že se mi povede to vystihnout i štěníka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 30. črc. 2007 20:47 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: sob 26. srp. 2006 09:07
Příspěvky: 344
Bydliště: Banska Bystrica
zuzi dobry sprava je ze barborka odvolatelna je aj ked sa uz rozbehne... uspesnost 95 percent. dokonca ju odvolam aj od coursingovej navnady asi na treti povel( teraz ruda napise ze to privolanie nieje lebo je to az na 3 krat)ta zla ze na niku to nefunguje. a stopovacku si drz pekne v ruke lebo je krasna teoria ze ju zaslapnes. este ani raz sa mi to nepodarilo, vzdy mi prebehla popod nohy. a nic si nerob z toho ze rylujes travnicek, ja som tiez par krat rylovala a to som sa zaprela lebo som vedela za dobehne na koniec. myslim ze schodna je hankina metoda aj ked neviem ako sa to praktizuje a potrebovala by som to vidiet a ukazat. nikitka sa mi totiz na rozdiel od balua macky pokusa zabit. obcas sa podari obcas nie....

_________________
Toto motto nesúvisí s obsahom môjho príspevku. Je to môj obľúbený výrok A.Einsteina tak ho prosím neberte osobne: "Dve veci na svete sú nekonečné, vesmír a ľudská hlúposť. Len tým vesmírom si nie som taký istý."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 30. črc. 2007 20:50 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
eliska píše:
...je krasna teoria ze ju zaslapnes. este ani raz sa mi to nepodarilo, vzdy mi prebehla popod nohy. ...
Proč myslíš, že na stopovačce děláme pořádné uzle?

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 30. črc. 2007 21:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 29. srp. 2006 21:22
Příspěvky: 146
Bydliště: Skuhrov u Havl. Brodu
Desenský píše:
eliska píše:
...je krasna teoria ze ju zaslapnes. este ani raz sa mi to nepodarilo, vzdy mi prebehla popod nohy. ...
Proč myslíš, že na stopovačce děláme pořádné uzle?
Takže je špatně držet konec stopovačky, i když není vůbec napnutá? Opravdu ten pes ví, že jí držím? Tak to pak nechápu, proč to ta moje trubka pořád zkouší (zdrhat za zvěří)?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 30. črc. 2007 22:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
Huanakr - používáš nedostatečný argument pro to aby to znovu nezkoušela
eliska - od coursingové návnady bych psa neodvolávala. Prostě proto, že TENHLE lov má dovolený, tak ať si ho užije. Navíc mi to přijde že se mi lépe vysvětlovalo že ostatní věci lovit nesmí, když věděl že tohleto ano.
isdpch - myslíš že bígl má malé lovecké pudy, Asi ne a jde to. A Barda není jedinej odvoletelnej bígl. Spíš mi to přijde že ty někde děláš chybu když se vám odvolání nedaří.

Rudo, jestli jsem někde napsala blbost, tak mne prosím oprav :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 07:22 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
chybu dělám jedinou, nejezdím denně do obory se zajícema a srnama to je celé, mít ty potvory chlupatý před barákem tak mám odvolání jak víno, tomu věř .... tvého slavného bígla znám z tvých popisů dostatečně, není třeba mi s ním pokaždé máchat před nosem

Essi
já tomu nerozumím, co kde chceš časovat, když tě ten pes NEVNÍMÁ, ale tak jako, že vůbec


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 08:15 
Offline

Registrován: ned 29. črc. 2007 16:27
Příspěvky: 27
Bydliště: Kl
Kdyz me pes nevnima tak ho nedriv oslovim jmenem a pak nasleduje prikaz, leckdy zabrani lumparne jenom vysloveni jmena psa s dostatecne varovnou intonaci :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 08:23 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
Mého slavného bígla nech laskavě na pokoji, prostě je mi bližší psát o něm než o RR mých kamarádů nebo jiných loveckých plemenech. Ostatně Barda není dokonalý, jak už jsem psala tady na začátku - nezdrhne přímo, ale čeká a "kouká jestli koukám"...

Chyba je v tom že tě nevnímá - prostě ho donuť vnímat. Taky jsem si zažila situace kdy pes vyrazil téměř od nohy a nepomohlo v tu chvíli NIC, ale tohleto JDE odnaučit. Mně hodně pomohlo místo přivolání nejprve psa zastavit - pro psa je to jednodušší, takže to spíše udělá a ty ho můžeš pochválit, přivázat a odvést. Postupně přidáš přivolání

_________________
Bardovy stránky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 08:47 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
staki píše:
Kdyz me pes nevnima tak ho nedriv oslovim jmenem a pak nasleduje prikaz, leckdy zabrani lumparne jenom vysloveni jmena psa s dostatecne varovnou intonaci :)


mluvíme každý o něčem naprosto jiném, já mluvím o tom, že pes je v naprostém transu, nevidí, neslyší, je přitažen za vodítku, protože na škubnutí až hodí záda nereaguje, sedí zády ke mně, kokíno podané k tlamě mu z ní vypadne ... a proto se ptám co v takové chvíli můžu tomu psovi vysvětlovat a třeba varovnou intonací

Já jsem samozřejmě podstatně dál, tuhle situaci máme dávno vyřešenou, jen by mě zajímalo, kde jsem tenkrát dělal chybu, no


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 08:49 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
Petra píše:
Mého slavného bígla nech laskavě na pokoji


tak mi ho, prosím, neservíruj v každém příspěvku pod nos :wink:

ale vnímá, dávno vnímá a samozřejmě musím být rychlejší než on a předejít situaci, aby vyrazil


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 09:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
byla to reakce na tuhle tvoji větičku
Citace:
Essi, vopravdu bych tě chtěl vidět se psem, kterej má skutečný lovecký pudy
- prostě klasická výmluva "toho to neodnaučím, ten je loveckej", proto jsem ti naservírovala lovečáka...

Citace:
sedí zády ke mně, kokíno podané k tlamě mu z ní vypadne
otočit ho čelem k sobě, donutit koukat na mne, žádné kokina. JÁ s tebou mluvím a ty mně vnímej nebo tě k tomu hodně rychle donutím


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 09:29 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
Petra píše:
JÁ s tebou mluvím a ty mně vnímej nebo tě k tomu hodně rychle donutím


dobře, modelová situace, jak ho tedy donutíš, aby tě vnímal pokud neposlechne výše uvedený povel a ptám se vážně, protože mě skutečně zajímá kde soudruzi z endéer udělali chybu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 09:52 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
OK, takže pes je v naprostém transu, nevidí, neslyší, je přitažen za vodítku, protože na škubnutí až hodí záda nereaguje, sedí zády ke mně
Oslovím ho jménem, dám přivolání, když nereaguje, tak o krok couvnu a přitáhnu si ho tak aby seděl čelem ke mně, nedovolím mu aby se otočil, znovu důrazně zopakuji jeho jméno a zároveň ho chytnu za tlamu tak aby se na mne prostě musel koukat a chvíli mu něco povídám z očí do očí (takhle, jen mu ještě držím tlamu tak aby mu nic jiného nezbylo), pak pomalu pustím, pokud se pokusí hned zase vyrazit, zopakuji přivolání, pokud je jen roztěkaný, dám "k noze" a chvíli ho týrám poslušností tak aby zapomněl na to že nějaký zajíc vůbec existoval. Chyby z nesoustředěnosti jasně a důrazně opravuji. Až se pes srovná, jdu dál, ideálně za chvíli zopakuji přivolání a pochválím dobré provedení


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 10:26 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Petra píše:
OK, takže pes je v naprostém transu, nevidí, neslyší, je přitažen za vodítku, protože na škubnutí až hodí záda nereaguje, sedí zády ke mně
Oslovím ho jménem, dám přivolání, když nereaguje, tak o krok couvnu a přitáhnu si ho tak aby seděl čelem ke mně, nedovolím mu aby se otočil, znovu důrazně zopakuji jeho jméno a zároveň ho chytnu za tlamu tak aby se na mne prostě musel koukat a chvíli mu něco povídám z očí do očí (takhle, jen mu ještě držím tlamu tak aby mu nic jiného nezbylo), pak pomalu pustím, pokud se pokusí hned zase vyrazit, zopakuji přivolání, pokud je jen roztěkaný, dám "k noze" a chvíli ho týrám poslušností tak aby zapomněl na to že nějaký zajíc vůbec existoval. Chyby z nesoustředěnosti jasně a důrazně opravuji. Až se pes srovná, jdu dál, ideálně za chvíli zopakuji přivolání a pochválím dobré provedení

těd už takovými stavy naštěstí netrpíme, ale i když jsem postupovala přesně jak píšeš tak prostě uhybal očima za objektem svýho zájmu, mohla bych mu v tu chvíli zatloukat hřebiky do čumáku a on by se na mě stejně nepodival, prostě byl v totálnim transu, třás se, nechal by se i přejet v tu chvíli autem :?

_________________
"Požaduj hodně, spokoj se s málem. Savvy up!" PNH

stránky Bonyho a Dutchee


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 10:28 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 16. pro. 2006 23:03
Příspěvky: 12
Bydliště: Plzeň
Petra píše:
OK, takže pes je v naprostém transu, nevidí, neslyší, je přitažen za vodítku, protože na škubnutí až hodí záda nereaguje, sedí zády ke mně
chvíli mu něco povídám z očí do očí (takhle, jen mu ještě držím tlamu tak aby mu nic jiného nezbylo


takže, když mu tu hlavu potom pustím a on ji zase otočí po směru zájmu, tak hned povel k noze a cvičení povelů? já jen jestli to dobře pochopila. a nechat očuchat místo, kde byl objekt zájmu, nebo povel jdeme a nenechat?

_________________
Martina a Dagís


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 10:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
Razza píše:
takže, když mu tu hlavu potom pustím a on ji zase otočí po směru zájmu, tak hned povel k noze a cvičení povelů? já jen jestli to dobře pochopila. a nechat očuchat místo, kde byl objekt zájmu, nebo povel jdeme a nenechat?

teď už hodně zabíhám do detailů, nerada bych napsala nějakou blbost nebo aby si to někdo nějak blbě vyložil, tak to prosím berte jako popis na mého psa, nikoliv jako univerzální!!!
já ho spíš opravdu donutím aby se na mne chvíli díval i po puštění, prostě pustím, otočí se, tak zase přitáhnu s něčím jako "kam čumíš, TADY jsem!", když se na mne chvilku vydrží koukat bez otáčení, tak dám k noze a pár otoček aby se pes musel soustředit na to kam se otáčím a kde má být a neměl čas myslet na zajíce, pak můžu kolem kritického místa projít u nohy (to nesmí ani čuchnout), nebo můžu dát volno, ale po chvilce čenichání přivolat a když neposlechne tak jsem zase zlá... tohle už je všechno spíš o pocitech - když vím že 100% nepřijde a zase by musel "dostat přes držku" tak ho raději nepustím, zatímco když je pravděpodobné že ho odvolám tak ho pustím, odvolám, pochválím... já to teď používám u háravek :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 10:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 16. pro. 2006 23:03
Příspěvky: 12
Bydliště: Plzeň
Petra píše:
:wink:


doufám, že jsem to pochopila, prostě v daný okamžik existuji jen já a i kdyby za ním proběhl nosorožec, tak musí vnímat jen mě. :-)

_________________
Martina a Dagís


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 11:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
jo, přesně to požaduji

_________________
Bardovy stránky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 11:43 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
Eva Štemberová píše:
těd už takovými stavy naštěstí netrpíme, ale i když jsem postupovala přesně jak píšeš tak prostě uhybal očima za objektem svýho zájmu, mohla bych mu v tu chvíli zatloukat hřebiky do čumáku a on by se na mě stejně nepodival, prostě byl v totálnim transu, třás se, nechal by se i přejet v tu chvíli autem :?


asi tak to bylo u nás, to výše popsané od Petry fungovalo do toho "roztěkaný ....." jedinej vynutilnej povel byl lehni, protože jsem ho silou stáhnul za obojek a přesto mě vůbec nevnímal, o nějakém týrání poslušností nemohla být vůbec řeč, stejně tak mu něco říkat do očí, jediné co fungovalo, že jsem ho odtáhl za roh a tam mu vynadal, což bylo ale spíš pro mě, že jsem si ulevil, výchovný účel to nemělo žádný

Citace:
otočí se, tak zase přitáhnu s něčím jako "kam čumíš, TADY jsem!", když se na mne chvilku vydrží koukat bez otáčení,


tohle dneska už funguje, ale v těch začátkách, které trvaly cca. 1 -2 měsíce zase naprosto neproveditelná věc

tudíž chci jen říct, že jsou na světe psiska, u kterých se v ten kouzelnej, správnej okamžik to přerušení nežádoucí činnosti nepodaří i kdybych se na hlavu stavěl

a ještě, to že má silné lovecké pudy nepíšu jako nějakou výmluvu s tím prostě normálně pracuju, ale ty příspěvky, psané tou lehkostí a s nadhledem "co blbneš, dyť je to tak snadný, když ti někdo ukáže kdy máš zasáhnout" mě prostě zvedaj ze židle, protože to někde fungovat může a někde nemusí


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 11:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 11:52
Příspěvky: 1050
Citace:
správnej okamžik to přerušení nežádoucí činnosti nepodaří i kdybych se na hlavu stavěl


No on to v 99,9% pripadu neni problem toho psa ale psovoda ze nedokaze mit takovou autoritu aby ho pes uznaval i v kryzovych situacich. Nehledej chybu ve psovi, ale v sobe, nehledej proc to nejde radsi hledej jak to udelat aby to slo. Potom budes mit mnohem vetsi nadeji na uzpech.

_________________
Ladislav Tejml (Tchor)
SKYPE: ladislavtejml
tchor2@gmail.com , tchor@pesani.cz
http://www.pesani.cz http://tchor.rajce.net
viphone: +420325203956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 11:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 10. čer. 2006 17:11
Příspěvky: 341
isdpch píše:
asi tak to bylo u nás, to výše popsané od Petry fungovalo do toho "roztěkaný ....." jedinej vynutilnej povel byl lehni, protože jsem ho silou stáhnul za obojek a přesto mě vůbec nevnímal, o nějakém týrání poslušností nemohla být vůbec řeč, stejně tak mu něco říkat do očí, jediné co fungovalo, že jsem ho odtáhl za roh a tam mu vynadal, což bylo ale spíš pro mě, že jsem si ulevil, výchovný účel to nemělo žádný

Citace:
otočí se, tak zase přitáhnu s něčím jako "kam čumíš, TADY jsem!", když se na mne chvilku vydrží koukat bez otáčení,


tohle dneska už funguje, ale v těch začátkách, které trvaly cca. 1 -2 měsíce zase naprosto neproveditelná věc

tudíž chci jen říct, že jsou na světe psiska, u kterých se v ten kouzelnej, správnej okamžik to přerušení nežádoucí činnosti nepodaří i kdybych se na hlavu stavěl

A nemůže to bejt třeba taky tim, že každej pes je úplně jinej a co se jednomu se povede hned, druhýmu trvá 1 - 2 měsíce. Do určitý fáze ses už dostal, tak vydrž přijde i ta další, ne? :D :wink:

_________________
Martina

Nikdo nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, je bezvýznamné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 12:17 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
[quote="tinta76] A nemůže to bejt třeba taky tim, že každej pes je úplně jinej a co se jednomu se povede hned, druhýmu trvá 1 - 2 měsíce. Do určitý fáze ses už dostal, tak vydrž přijde i ta další, ne? :D :wink:[/quote]

podívej, jak jsem to psal někde včera, jedinej problém je v tom, že nemám možnost to trénovat a trénovat to v jeho případě znamená 3 - 5x týdně, natolik toho psa znám, nechci se nijak vychloubat, ale dneska vidím jaké máme společně možnosti, bydlet půl roku v hájovně, tak je vystaráno
takže díky téhle skutečnosti to mám pořešený, ten pes je v podmínce, jestli jednou jedinkrát zdrhne, tak že na něj budu v lese deset minut čekat a trnout hrůzou a pokud ho při tom výletu nezastřelí lesů pán, tak dostane na výlety v lese elektroniku a je hotovo
jo v té podmínce je od konce ledna :wink: zatím mu to celkem jde :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 12:24 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
Tchor píše:
No on to v 99,9% pripadu neni problem toho psa ale psovoda ze nedokaze mit takovou autoritu aby ho pes uznaval i v kryzovych situacich. Nehledej chybu ve psovi, ale v sobe, nehledej proc to nejde radsi hledej jak to udelat aby to slo. Potom budes mit mnohem vetsi nadeji na uzpech.


jasně vezmeš si nalezenýho psa a půl roku než s ním navážeš ten slavnej fstah tak nevytáhneš paty z baráku to za a) a za b) proč se jeden pes může oběsit na vodítku, když vidí metr před sebou polomrtvého krtka, zatímco druhý k nebohému krtkovi čuchne a s udiveným výrazem odejde - tohle se mi stalo tuhle neděli na jaké místo si máš dosadit Čerta asi víš a teď pozor ... na povel pusť je krtek spořádaně vyplivnut, na povel sednilehnizůstaň pes normálně reaguje, při povelu volno okamžitě startuje zpátky po krtkovi .... zatím co druhý pes si vedle krtka ňufá a nevzbuzuje v něm žádné pocity


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 12:27 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 11:52
Příspěvky: 1050
isdpch píše:
...tak dostane na výlety v lese elektroniku a je hotovo...


No nechci te strasit, ale tohle je presne pripad kdy ti elektronika moc nepomuze pokud ji nestihnes pouzit jeste pred tim nez "vypali" za zveri tak na ni s velkou pravdepodobnosti vubec nezaraguje a nebo jeste hure zpanikari. V tomhle pripade bych osobne videl tu stopovacku jako mnohem lepsi reseni, ne az zdrhne, ale jeste pred tim. nevim kde bydlis, ale zvere je docela dost kdekoli kde je trochu vetsi les a trenovat se da kdekoli kde ta zver je. idealni jsou okraje poli nebo luk a lesa ,meze, nizkej podrost a pod.

_________________
Ladislav Tejml (Tchor)
SKYPE: ladislavtejml
tchor2@gmail.com , tchor@pesani.cz
http://www.pesani.cz http://tchor.rajce.net
viphone: +420325203956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 12:29 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
jo a ještě ..... ten druhý pes se zase na druhou stranu může oběsit na vodítku, když před něj hodíš kus jablka, banánu nebo list salátu zatímco tyhle věci nechávaj mého Čerta naprosto chladným a nemusím použít jediný povel na to aby se jich ani nedotknul, stejně tak nemusím na toho druhého psa použít žádný povel, aby se nedotknul krtka ... prostě každej pes je jinej, takže mě štvou rady, když víš kdy, tak je to snadné .............. ano snadno odnaučím Trufa lovit krtky a stejně snadno odnaučím žrát Čerta jablka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 12:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 11:52
Příspěvky: 1050
isdpch píše:
... prostě každej pes je jinej, takže mě štvou rady, když víš kdy, tak je to snadné ...


Ale ono je to opravdu docela snadne kdyz vis kdy a jak. Vsechno totiz jde kdyz se vi jak. Prestan se vymlouvat na psa a na to ze to nejde a vem to jako vyzvu. Na psovi co se vsechno "nauci sam" se toho moc nenaucis.

Vem jako fakt to ze to jde a ze je potreba jen najit klic k tomu jak to udelat.

_________________
Ladislav Tejml (Tchor)
SKYPE: ladislavtejml
tchor2@gmail.com , tchor@pesani.cz
http://www.pesani.cz http://tchor.rajce.net
viphone: +420325203956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 12:35 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
Tchor píše:
pokud ji nestihnes pouzit jeste pred tim nez "vypali" za zveri


ale stihnu, já ho za ty tři roky na stopovačce mám dost přečtenýho

to si nerozumíme, mně výcvik o tom, že cestou po lese možná potkáme zajíce k ničemu nepomůže, takhle "cvičíme" celý léto skoro každej víkend, já potřebuju slepičárnu, králíkárnu kde ho postavím doprostřed a ufujuju ho k smrti, pokud budeš říkat, že to je pitomost, tak přesně takhle se naučil fungovat s kočkama, které maj ještě tu výhodu, že když náhodou neposlechne, tak mu jí po ňufáku ta kočka napálí za mě


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 12:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 11:52
Příspěvky: 1050
Citace:
já potřebuju slepičárnu, králíkárnu kde ho postavím doprostřed a ufujuju ho k smrti

To nepotrebujes protoze tam bude pes behem chvilky v ochranem utlumu a nenaucis ho nic. Potrebujes naopak naprosto nepravidelny podnety a bejt stale ve strehu aby jsi zasahnul presne v ten spravnej okamzik o ucinosti zasahu rozhodujou zlomky vterin, ale taky intenzita podnetu jak vyvolavajiciho tak korekcniho.

_________________
Ladislav Tejml (Tchor)
SKYPE: ladislavtejml
tchor2@gmail.com , tchor@pesani.cz
http://www.pesani.cz http://tchor.rajce.net
viphone: +420325203956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 12:41 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
[quote="Tchor"] Ale ono je to opravdu docela snadne kdyz vis kdy a jak. Vsechno totiz jde kdyz se vi jak. Prestan se vymlouvat na psa a na to ze to nejde a vem to jako vyzvu. Na psovi co se vsechno "nauci sam" se toho moc nenaucis.

nabízím tisíc korun na hodinu takového výcviku, pokud po té hodině zjistím, že už vím kdy a jak doplatím do 5000, což je cena elektriky, je to naprosto vážně myšlená nabídka, protože mi to opravdu spoustu věcí pořeší, zatím jsem nikoho takového prostě nepotkal, zajištění potřebné zvěře je v těch 1000 korunách


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 12:46 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
Tchor píše:
To nepotrebujes protoze tam bude pes behem chvilky v ochranem utlumu a nenaucis ho nic.


:D :D :D :D :D :D :D :D :D
v ochraném útlumu ... no pocem ........ :D :D :D :D :D

moc se omlouvám, fakt promiň, ale já málem spadnul ze židle, my dva skutečně mluvíme o něčem naprosto jiném, moc bych ti přál abys viděl Čerta u kámošky na vesnici, ujišťuju tě, že se za celý boží den nedostal ani na vteřinu do žádného útlumu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 12:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 11:52
Příspěvky: 1050
Vis co je to ochrany utlum? to je vypnuti mozku pri velkem mnozstvi pro psa nezpracovatelnych podnetu. to znamena pokud vemes psa mezi spoustu zvere a zacnes ho tam korigovat pujde do ochraneho utlumu behem nekolika sekund neb nebude schopnej zpracovat to mnozstvi podnetu. Na fyzicke aktivite se to nemusi vubec projevit jen se pes bude tvarit "nepritomne v tranzu". Tohle je zcela fiziologicky u vsech tvoru s vyssi nervovou soustavou vcetne cloveka.

_________________
Ladislav Tejml (Tchor)
SKYPE: ladislavtejml
tchor2@gmail.com , tchor@pesani.cz
http://www.pesani.cz http://tchor.rajce.net
viphone: +420325203956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 13:01 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
teď vážně, jedině ptravidelná přítomnost kočky v bytě, jedině neustálé fujování, odnášení psa od kočky, povely nesmíš, zůstaň atd. atd. umožnilo, že se po třech měsících v tom bytě dalo jakžtakž fungovat, tři měsíce to trvalo proto, že jsme tam bývali jen o víkendech
Prostě to bylo o tom, že nejdřív pochopil, že kočka není určená k sežrání, posléze že není určená k honění a nakonec, že se ani nevojíždí, trvalo to skoro rok a nakonec leželi vedle sebe u křesla, nikdy si spolu nehráli, ale v zásadě se snášeli. Tudíž u Čerta je potřeba než začnu řešit náhodný pohyb po lese, protože tam bude velké spouštědlo sám ten pohyb vyřešit, že králící, slepice nebo srny nejsou k sežrání


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 13:03 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
tak nemám psa s vyšší nervovou soustavou, v jediném tranzu byl z toho, že neví, jak by si otevřel dveře do zahrady nebo do chlíva, žádnej ani fyzickej ani psychickej útlum jsem na něm skutečně nepozoroval


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 14:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 11:52
Příspěvky: 1050
isdpch píše:
tak nemám psa s vyšší nervovou soustavou, v jediném tranzu byl z toho, že neví, jak by si otevřel dveře do zahrady nebo do chlíva, žádnej ani fyzickej ani psychickej útlum jsem na něm skutečně nepozoroval


Vis kolik lidi mi presne tohle tvrdilo nad psem kterej byl z nich uplne mimo? uz kdyz das za sebou nekolik povelu hodis psa pro danou chvili do ochranyho utlumu, proste ty povely prestane vnimat. To jak popisujes ze te nevnima je z velkou pravdepodobnosti (hranicici s jistotou) taky ochranej utlum (pro silny podnet prechodu do lovu prestava vnimat ostatni podprahovy podnety z okoli) atd.

_________________
Ladislav Tejml (Tchor)
SKYPE: ladislavtejml
tchor2@gmail.com , tchor@pesani.cz
http://www.pesani.cz http://tchor.rajce.net
viphone: +420325203956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 15:11 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
Tchor píše:
Vis kolik lidi mi presne tohle tvrdilo nad psem kterej byl z nich uplne mimo? uz kdyz das za sebou nekolik povelu hodis psa pro danou chvili do ochranyho utlumu, proste ty povely prestane vnimat. To jak popisujes ze te nevnima je z velkou pravdepodobnosti (hranicici s jistotou) taky ochranej utlum (pro silny podnet prechodu do lovu prestava vnimat ostatni podprahovy podnety z okoli) atd.


dobře je v loveckém útlumu, soustředí se pouze na lov a nevnímá okolí .... chápu, ale co s tím ?

to s těma několika povelama jsem viděl na cvičáku .. Bene k noze, k noze, k noze, hodnej, k noze ..... tohle se odehrávalo asi na dvou metrech a je naprosto jasné, že ten pes byl s nervama zákonitě v pr... pardon v útlumu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 20:46 
Offline

Registrován: pát 21. črc. 2006 19:58
Příspěvky: 21
No my sa dostávame do tranzu aj keď napríklad oproti nám ide pes väčšieho vzrastu. To sa chováme asi takto: začneme sa nenápadne prikŕčať, hoci stále zvládame ísť pri nohe aj keď stále pomalšie a pomalšie. Panička nám pokojným hlasom včasne oznamuje, že je to kamarát a vôbec sa nemusíme nad ním rozptylovať. A čo ďalej? Balou sa pomaly zakráda vpred až zalahne s pohľadom upriameným na priblížujúci sa objekt. Snažím sa ho slovne aj telesne - šťuchance. otáčenie hlavy na mňa- zaujať, resp. upriamiť jeho pozornosť na mňa. Tiež mám vtedy taký pocit, že keby som mu do boku pichla klinec, tak si to ani nevšimne. Ako riešiť takúto situáciu? ŤAhať ho nasilu preč, alebo ho posadiť a čakať na psa, alebo čo? Pre toho prichádzajúceho to musí byť vskutku super pohľad ako panička šťuchá a otáča hlavu 35 kg psiska zatiaľ čo on .....
Chcela by som zažiť danú situciu asi s takýmto priebehom: Balou si veselo vykračuje vedľa mňa a v diaľke sa blíži pes. Balou ho zbadá , no na moje slová, to je v poriadku ideme ďalej pokračuje plynule v prechádzke. Dobré že? Pre nás ale scifi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 31. črc. 2007 22:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
isdpch

je mi líto, že tě rady typu správné načasování štvou. Mám v praxi vyzkoušené, že to opravdu funguje. Požádej Rudu o ukázku v praxi a o vysvětlení a budeš velmi překvapen.
Jak jsem psala, Happina (CSV) lovila a několikrát i úspěšně ulovila, poprvé v 9 měsícíh věku. Ruda jí správně načasovaným povelem zastavil a odnaučil lovit. U Smajla se mi povedlo - bohužel asi jenom náhodou - také načasovat dobře. Výsledkem, je, že když vyplaší zvíře, zastaví se místo aby za ním vyběhli. Pokud se ti to nezdá, Láďa může dosvědčit, i pár dalších lidí. U Nicka se mi to zatím bohužel nepovedlo, takže za sebou tahá stále stopovačku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 01. srp. 2007 07:21 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
Essi, mě by zajímalo, co mám dělat když mě ten pes nevnímá. Co znamená odnaučil lovit ?
Pokud si u toho byla, tak s tím nemusím otravovat Rudu, velmi jednoduše mi to popiš, úplnej dement nejsem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 01. srp. 2007 08:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 19. srp. 2006 08:17
Příspěvky: 91
Bydliště: Praha
Tchor
Citace:
jeste pred tim nez "vypali" za zveri
Promiň ale nevím zda jsem pochopila správně...máš skutečně na mysli dát ránu psovi ještě než vypálí?Co když ho stačí zastavit povelem "fuj" a on vůbec nevyběhne?V tom případě dostane ránu zcela zbytečně.Navíc si myslím,že po takovém zásahu jak uvádíš se pes začne bát aby vůbec nějakou zvěř nevyplašil a nedostal zase ránu.Osobně bych dala psovi šanci a načasovala to až na moment vypálení(samozřejmě ne až když už běží).

_________________
Jestliže je láska nesmrtelná,pak pevně věřím,že se po smrti setkám se všemi psy svého života,kdyby pro nic jiného,tak pro to moře lásky,která nás spojovala.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 01. srp. 2007 09:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 11. čer. 2006 11:52
Příspěvky: 1050
evina

na moment vypálení

presneji zlomek vteriny pred "vypalenim", v momente "vypaleni" uz je pozde. Ten cas je tak kratkej ze tvrdim kdo ho dokaze odhadnout tak aby tu elektriku na to mohl pouzit uz ji nepotrebuje protoze to dokaze bez ni a kdo ten okamzik odhadnout nedokaze by ji pouzivat nemel.

Jinak ja osobne koriguju (ne elektrikou) jakykoli zajem o zver psi si ji proste nesmeji vubec vsimat.

_________________
Ladislav Tejml (Tchor)
SKYPE: ladislavtejml
tchor2@gmail.com , tchor@pesani.cz
http://www.pesani.cz http://tchor.rajce.net
viphone: +420325203956


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 01. srp. 2007 12:33 
Offline
Lidový vypravěč

Registrován: pon 04. zář. 2006 14:14
Příspěvky: 125
Essi, Tchoř ... fakt dík, takže víte kdy, víte jak, korigujete apod ... jen nějak podezřele nesdělujete podrobnosti, takže si to odvodím sám .... jestli mám při každém náznaku vyběhnutí za zvěří se psem vytřít půl lesa, děkuju pěkně nechci

a nechápu proč bych měl vyčihovat nějaký okamžik, tou elektrikou, úplně stejně jako stopovačkou přeci koriguju nereagování na povel ke mně a případně si ho vynucuju


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 139 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející tuto poradnu: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v této poradně
Nemůžete odpovídat v této poradně
Nemůžete upravovat své příspěvky v této poradně
Nemůžete mazat své příspěvky v této poradně
Nemůžete přikládat soubory v této poradně

Hledat:
Přejít na:  








Nákupem prostřednictvím tohoto banneru podpoříte všechny zdejší psy na převýchově


Prozdravi.cz



Na Vlčárech krmíme těmito krmivy



Psí poradnu pro vás vytvořil © 2006-2015 Rudolf Desenský - Artemis


Tento web je soukromým majetkem, jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!