Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je čtv 28. bře. 2024 13:03
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ] 
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: pon 07. led. 2008 14:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. zář. 2007 12:12
Příspěvky: 42
Bydliště: Brno
Zdravím a prosím o radu.

POkud jsem špatně vyhledávala a někde se tu píše, jak na přivolání bez stopovačky, poprosím o odkaz.

Mám čtvrt roku 2letého retrívra Kellyho. Poradili jsme si už s poslušností na vodítku i v akčním rádiu 10m šňůry, masadili 20 m stopovačku a sklidili úspěch - v podstatě pokud jsme v parku/výběhu sami nebo jiní psi trochu dál, přijde vždycky (a vždycky je chválen i odměněn).
Takže přišla potřeba trénovat přivolání v blízkosti psů nebo přímo odvolání od psa. Uprostřed města věc už déle neodkládatelná, nejde pořád chodit tak, abychom ve vyhnuli ostatním. Potíž je jedna - musím na to sundat stopovačku, prostě z bezpečnostních důvodů to s ní nejde. Zkoušela jsem i s ní, ale to bylo o zlomení nohy jak psa, se kterým si hrál, tak pánečků okolo či kolemjdoucích důchodců, dětí... opravdu musím bez stopovačky.

Není to pro něj zas takový problém/novota. Na cvičáku jsme zásadně bez stopky a přivolání tam máme dokonalé i zprostřed jakékoli psí hry, a to ví, že bude následovat zas vodítko a cvičení /vždy několikrát za lekci psy pouštíme si trochu pohrát/. Pokud jsme ve výběhu/parku, tak je to různé. Jsou dny, kdy jsem maximálně spokojená, ale někdy se rozhodne ohluchnout (klasika, já vím).

Chci se zeptat na metodu, jak v takové chvíli postupovat. Házet řetízkáč nemůžu, trefila bych všecko jen ne (svého) psa. Tak používám to, co mi poradili na cvičáku. Houknout na něj, a když ani napodruhé nic, letět na něj - když mě zaregistruje a nechá toho, co dosud dělal - tj. pozornost obrátí ke mně - změním tón, pochválím, a nechám ho tak přivolání dokončit správně. (Toto ale moc používat nemusím, protože pokud běží za psem i přes mé volání, tak není, jak ho vyrušit.) Pokud to nevyjde, tak ho mám čapnout, strhnout před sebe, chytit mu hlavu, důrazně ho kárat a dívat se do očí, dokud neuhne pohledem, taky doporučili udělat krok vzad a strhnout ho k sobě se slovy "takhle je ke mně" a dvakrát třikrát to zopakovat. Poté ho nechat cvik provést správně - ustoupit, přivolat a pochválit, že takto je to správně, a taky aby věděl, že se už nezlobím.

Připadalo mi to jako trest dostatečný, ale až do té chvíle, než se mi vybodl i na opravný cvik, a než neuposlechl přivolání do pěti minut znova. Kdyby až za nějakou dobu, řekla bych si, že zkrátka to vše nemá na paměti, ale takto - něco je asi blbě. Aspoň tady se píše, že když pes opakuje neposlušnost, nebylo to předtím dost přesvědčivé.

A tak se chci zeptat - jak na to? Mám přitvrdit pokárání (ale jak?), protože na něj dlabe? (Resp. nevím, jestli na něj dlabe, popravdě, neumím to odhadnout. Já ho totiž za nic jinak kárat nemusím, doma se chová podle všech pravidel, na slovo a zvdižený prst, i na svou misku sáhne, až mu dovolím, odložení při příchodu pošťáka atd. v pořádku, na vodítku už se taky nevzpouzí, stačí slovo, nebo případně jedno připomínající škubnutí.) Nebo protože vycítí, že se na něj nezlobím doopravdy vevnitř (no vždyť je to má chyba, že jsem ho to nenaučila pořádně)? Nebo že ví, že za chvíli je konec a v tu chvíli mu to za toho jinýho psa stojí?
Nebo není tato metoda zgruntu špatně a spíš kazím přivolání a vztah? Nechci od něj příliš po čtvrt roce? (Ale jinak - většinově už fakt poslechne, i když odvolávám od psa - tak vycházím z toho, co už umí, zná, může.)
Nebo mám pokračovat pořád stejně?

Taky bych řekla, že výkyv může souviset i s mým vnitřním rozpoložením a ne/jistotou (jinak s ním nesouvisejícím), že to na něj nezahraju pořád stejně, ač se snažím, možná by byla lepší pořád stejná píšťalka - ale nevím, za jak dlouho si s jistotou písknutí spojí s cvikem přivolání - nechci ho teď mást ještě kdovíčím...

Děkuju předem za radu a názory.

_________________
Rony


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 07. led. 2008 14:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. zář. 2007 12:12
Příspěvky: 42
Bydliště: Brno
Ještě dodatek -
problém myslím není v tom poslušnost na stopovačce X bez ní, bez stopovačky to umí nejen na cvičáku, ale i v tom výběhu/parku, tak jsem to zkusila napřed, než došlo na nějaké odvolávání, když byl objektem zájmu pes; přibíhá úplně stejně; stopovačku nesundávám a nesundám za městem kvůli zvěři (to bude ještě na dlouho), ale na výběhu ji občas sundávám, aby si zvykl na obojí, resp. aby to nerozlišoval (ale většinou ji tedy zatím má, pokud se nepřibližujem ke psům a lidem, přitom ji ale většinou vůbec nemusím použít, stačí hlas)

_________________
Rony


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 07. led. 2008 21:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Rony,
přečti si na hlavní stránce všechno na téma přivolání, dále o reflexním oblouku a začni od začátku. Úplně od začátku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 10:00 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. zář. 2007 12:12
Příspěvky: 42
Bydliště: Brno
Hanko, to mám dávno přečtené a tak jsme začali...
Znova od začátku? Ale s tím není problém... Ostatně dneska ráno jsme chodili přes hodinu mezi spoustou psů střídavě i bez stopky a přivolání měl stoprocentní.

Já chtěla vědět, jestli ta metoda pokárání, kterou nás naučili na cvičáku, je taky použitelná, nebo jestli náhodou to není úplná chyba (i cvičitelé jsou omylní, že) - a pokud je, tak jakou jinou použít, když pes zrovna na stopovačce není (připínám ji, kde to jde, ale v chumlu lidí a psů, s kterýma si má hrát, to prostě nejde).

Začít znova - 20 m stopky a místo s malou frekvencí. Občas si tyto počáteční situace opakujem a není nejmenší problém. Nemůžeme se ale pořád vyhýbat kontaktu se psy.

_________________
Rony


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 10:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Rony,

kdybych svoje psy potrestala tou metodou, jakou jsi popsala, asi by přede mnou utekli. Já tohle nemůžu posoudit, hlavně ne na dálku, protože záleží na tom, jak se u toho tváříš ty i ten pes. Myslím si, že pokárat psa, když si ho odchytíš, je Ok. Ale to hrubé strhnutí k sobě - to mi tam nesedí. Pokud má pes rád a s důvěrou přijít, nebudu ho trestat tím, že na něj budu hrubá, když ho směruju k sobě. Nepopisuješ, jak po tom pokárání ze cvičáku postupuješ dál - co vám tam radí? Jestli vám pak dají prostor najít si důvod, proč psa pochválit. Znova zdůrazňuju, že to je ale jen můj názor, na cvičák jsme nikdy nechodili a když se tam dostanem, tak spíš děláme kamarádům rušivý element.
My jsme u přivolání postupovali podle toho, co je na hlavní stránce. Stopovačku jsem nechávala i mezi psy a v parku, a bylo mi fuk, že se pár lidí ukazuje na hlavu. Stopovačku za sebou tahali několik měsíců.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 10:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. zář. 2007 12:12
Příspěvky: 42
Bydliště: Brno
Hanko,
tak on přede mnou rozhodně nezdrhá. Ví, že to udělal blbě a že pokárání neujde, myslím, že to velmi dobře v tu chvíli chápe. Taky ví, že mu hlavu neutrhnu. Okamžitě po pokárání následuje správné provedení cviku, za které je moc a moc pochválen, poté má volno.

Hanko, mě by zajímalo, jaks používala stopku v parku mezi psy a lidmi. Já kašlu na to, že by si někdo něco myslel. U nás si ani na hlavu nikdo neťukal, spíš se ptal, proč to tak je, vysvětlila jsem jako metodu výcviku přivolání a spíš to mnohé zaujalo.
Jenomže to byl kámen úrazu - jako úrazu. Když si psi hrají, tak běhají okolo pánečků. Co udelá stopka? omotá se okolo taky, lidem kolem kotníků. Jednoho statného hocha jsem tak nechala po dvou minutách poskakovat, ale ne každý je tak rychlý a má postřeh sledovat šňůru pod nohama. Když jsem k smrti vyděsila důchodkyni, co ze smyčky ven nemohla, protože nemohla zvedat kolena, když na ni omylem šlápl stařík s berlou a ono se to pohlo, když pes oběhl kočárek a o kus ho posunul, a když dvakrát zamotal i psa, co si s ním hrál, tak, že pes zakňučel a měl chycenou nohu při prudkém pohybu.... tak jsem stopku začala sundávat, než někomu ulížím doopravdy. A zabránit, aby psi udělali kolečko? Jak? Ten druhý pejsek prostě běží kolem pánečka, pánečkovi u nohou, všichni to dělají... Však běhají tak rychle, že někdy celá smečka člověka porazí na zem. Kdyby měl kolem kotníků špagát, má po kotníkách.

Prostě musela bych lidi a psy obcházet obloukem a to není opravdu to pravé pro toho psa.

Možná tvůj pes si nehraje a nehoní se, takže jen hlídáš, aby někdo nešlápl na šŃůru? (Což znamená ovšem ji nesčetněkrát zvedat ze země a nosit za psem, jinak na ni na té cestě někdo šlápne dřív, než se pes posune dál .)

Nechápu, jak to jde bezpečně provozovat :shock:

_________________
Rony


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 11:03 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Nesedí mi v té metodice časové relace a opakování podle přesně daných vzorců, které jsou nastaveny ne na první povel, ale na povely nouzové, které nejsou spolehlivé. Ve své podstatě dělám u stejného psa přivolání pokaždé trošku jinak, podle situace v reálném čase. Jednoduše používám jen stejný základní klíč reflexní oblouk a spokojenost na obou stranách po docela rychle úspěšně splněném povelu, kde odměňuji, ani ne tak klasikou (cvičácké "táák je hodný" mi vyloženě leze krkem) jako spíš intonační navigací, která nemůže být stejná podle nějakých šablon, ale naopak je přizpůsobena přesně momentu odezvy ze stany psa s přesností na desetinu sekundy. Tohle tu nevyčteš, jestli chceš něco opravovat na autě, budeš muset za specialistou automechanikem, který ví, jak ti má co popsat a hlavně ukázat, když se správně zeptáš...

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 11:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Měli jsme dvě stopovačky, jednu hodně dlouhou, kterou jsme používali, když jsme byli sami nebo bylo méně psů a lidí. Pokud byl provoz hustší, dávala jsem stopovačku kratší - byla utržená, takže rozměry jsou přibližné, měla něco přes 4m. Stačilo, že z chumlu psů čouhal aspoň kousek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 12:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. zář. 2007 12:12
Příspěvky: 42
Bydliště: Brno
Desenský píše:
Nesedí mi v té metodice časové relace a opakování podle přesně daných vzorců, které jsou nastaveny ne na první povel, ale na povely nouzové, které nejsou spolehlivé. Ve své podstatě dělám u stejného psa přivolání pokaždé trošku jinak, podle situace v reálném čase. Jednoduše používám jen stejný základní klíč reflexní oblouk a spokojenost na obou stranách po docela rychle úspěšně splněném povelu, kde odměňuji, ani ne tak klasikou (cvičácké "táák je hodný" mi vyloženě leze krkem) jako spíš intonační navigací, která nemůže být stejná podle nějakých šablon, ale naopak je přizpůsobena přesně momentu odezvy ze stany psa s přesností na desetinu sekundy. Tohle tu nevyčteš, jestli chceš něco opravovat na autě, budeš muset za specialistou automechanikem, který ví, jak ti má co popsat a hlavně ukázat, když se správně zeptáš...



Pokud se chci ujistit, že nejezdím tak, abych vytvořila na autě dosud nezávadném závadu, můžu se i na dálku zeptat na to, jestli základ je v pořádku. I na dálku mi mechanik řekne, že na 4 se rozjíždět nemám. Anebo, že se rozjíždím v pořádku na 1, a dál už záleží, s jakým citem pouštím spojku, což už se samozřejmě na dálku popsat nedá.

Tož jsem chtěla slyšet, jestli ta metoda ze cvičáku není principielně rozjezd na 4, jestli to jde.

Nechválím pokaždé stejně, odlišuju, snažím se akorát pokaždé stejně zavolat ten povel "ke mně" (neměla by se tam promítat nejistota, ne?). Taky nekárám pokaždé stejně, záleží, jak moc na mě udělal dlouhý nos.

Šlo mi o ten princip. Je-li připustitelný.

_________________
Rony


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 12:23 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. zář. 2007 12:12
Příspěvky: 42
Bydliště: Brno
Essi píše:
Měli jsme dvě stopovačky, jednu hodně dlouhou, kterou jsme používali, když jsme byli sami nebo bylo méně psů a lidí. Pokud byl provoz hustší, dávala jsem stopovačku kratší - byla utržená, takže rozměry jsou přibližné, měla něco přes 4m. Stačilo, že z chumlu psů čouhal aspoň kousek.


Hanko, tak zkrátit na nějaké 4 m, to by už mohlo jít. Ale byla ti tak krátká stopka fakt k něčemu? Co když se ti pes rozhodl běžet za psem, co se objevil na dohled - jak jsi tu šňůru dobíhala? Přece si psi nehrají jen na 4 m od páníků...

_________________
Rony


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 13:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Takhle ne. Pejsky jsem měla na té hodně dlouhé a hlídala si její - dejme tomu - prostředek. Rozhlížela se, abych viděla "rušivý element" pokud možno dřív než pejsek. Když jsem přivolávala, byl pejsek jištěný tou hodně dlouhou stopovačkou tak, aby si nemohl jít po svém. Chválen byl už jen za to, že se otočil od svého cíle a podíval se na mě a když vykročil směrem ke mě, chválila jsem - bez estrády do té doby, než se mi opřel o kolena. Když jsme přišli do skupiny pejsků, přepla jsem stopovačku na tu kratší a pak jsem ho povelem propustila do hry. Když jsem ho chtěla z klubka odvolat, pohlídala jsem si, abych měla konec stopovačky na dosah, řekla jméno a povel a pak postup stejný jako v prvním případě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 13:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. zář. 2007 12:12
Příspěvky: 42
Bydliště: Brno
Essi píše:
Takhle ne. Pejsky jsem měla na té hodně dlouhé a hlídala si její - dejme tomu - prostředek. Rozhlížela se, abych viděla "rušivý element" pokud možno dřív než pejsek. Když jsem přivolávala, byl pejsek jištěný tou hodně dlouhou stopovačkou tak, aby si nemohl jít po svém. Chválen byl už jen za to, že se otočil od svého cíle a podíval se na mě a když vykročil směrem ke mě, chválila jsem - bez estrády do té doby, než se mi opřel o kolena. Když jsme přišli do skupiny pejsků, přepla jsem stopovačku na tu kratší a pak jsem ho povelem propustila do hry. Když jsem ho chtěla z klubka odvolat, pohlídala jsem si, abych měla konec stopovačky na dosah, řekla jméno a povel a pak postup stejný jako v prvním případě.


Hani, tohle je mi jasný, ale nikdy se ti nestalo, že pes při hře (která rozhodně není v okruhu čtyř metrů okolo, když se honí) zmerčil blížícího se psa v dohledu a rozhodl se opustit hru a kouknout na blížícího se?
Zkrátka, než bych doběhla ke konci krátké stopovačky, tak už by byl pes v tahu, ne? Nebo jsi to stíhala? Moc si to neumím představit, pokud si nehlídám půlku šňůry, nestíhám ji použít.
Já v takové situaci, bez té stopky, prostě hned přivolávám. Jsou dny, kdy to vyjde pokaždé, ale jak jsem psala, někdy se mu zas pro změnu nechce.

_________________
Rony


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 14:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Psa jsem až na výjimky nehonila, protože mi připadá, že tím, že za ním běžím, ho od sebe vlastně doháním. ˇ
Happinka moc hravá nikdy nebyla a Smajlík, když se zabral do hry, nekoukal nikam po ničem, jen se ožírali a honili.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 15:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. zář. 2007 12:12
Příspěvky: 42
Bydliště: Brno
Essi píše:
Psa jsem až na výjimky nehonila, protože mi připadá, že tím, že za ním běžím, ho od sebe vlastně doháním.


To jsem si původně myslela taky, když nám to na cvičáku radili. A taky prý to neplatí na každého psa...
Tam jde, v té jejich metodě, o využití momentu, kdy obrátí pozornost od toho, co ho zajímalo, ke mně - nezačne zdrhat, protože v tutéž chvíli se nahlas zaraduji, zas couvnu, a on přivolání dokončí, vida, že se nikdo už nezlobí.
Ale moc jsem to nepoužívala, stopovačka je rozhodně lepší. Až když přivolání uměl, tak jsem začala mezi psy bez stopky a nějakou metodu potřebuji.

V každém případě zkusím uříznout něco kratšího, díky za tip. On sice zvládá kromě hry sledovat i široké okolí, ale na něco dobré mi to snad bude :-)

_________________
Rony


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 08. led. 2008 17:03 
Offline

Registrován: čtv 15. lis. 2007 18:59
Příspěvky: 35
Bydliště: Praha
[Se stopkou mám stejnej problém jako ty. Používali jsme ji jen na nácvik přivolání ,to bylo super,ale ne na procházku. Většinou ,když byl dál tak jsem ji nestihla. Byl z ní rozedřenej pod nohama ,vše se na ní chytalo, někam se motala a já z ní byla jak čuně ,když bylo mokro,lidi se nám do ní taky motali..A ten postup pokárání jak píšeš ,že vás učili na cvičáku nás učili stejně. Pomáhal mi trochu s učením člověk co dělá policejní psy a ten s tím souhlasil,tak snad to není taková blbostNe teda ,že by můj pes byl nějak moc poslušnej. Asi tak jak píšeš ,10 x ano a pak se stane ,že na mě kašle udělá si svoje a pak se hned vrací,jako že poslech a to tak že přijde tak na 2 metry ode mně a kouká jak se tvářím.Když mile řeknu ke mně tak jde ,ale stačí když na něj civím jakože co to má znamenat nebo tak podobně . tak začne poskakovat a přemlouvá nezlob se nebo neblbni ,nevím co si myslí. Nevěřím ,že si nepamatuje,normálně čeká jak jsem to vzala a co bude.
Píšu ti to jen abys věděla ,že je nás víc co mají se stopkou problém.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 09. led. 2008 12:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 23. črc. 2007 07:49
Příspěvky: 173
Bydliště: Kutná Hora
Mám otázečku. Dám povel přivolání, pes se otočí na mně - chválím, vykročí za mnou - chválím. Stává se ale, že uhne pohledem nebo začne čuchat a to kárám formou otázky např. "To si ze mně děláš srandu ne?" nebo "Co si jako myslíš že děláš?" a podobně. Když zase obrátí pozornost ke mně, tak opět chválím.
Děláte to taky tak, nebo otázky vůbec nepoužíváte?
Předem děkuji za odpověď...

_________________
"Pes je jediné stvoření na světě, které vás miluje víc než sebe."Josh Billings


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 09. led. 2008 15:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. zář. 2007 12:12
Příspěvky: 42
Bydliště: Brno
Ozzy píše:
Mám otázečku. Dám povel přivolání, pes se otočí na mně - chválím, vykročí za mnou - chválím. Stává se ale, že uhne pohledem nebo začne čuchat a to kárám formou otázky např. "To si ze mně děláš srandu ne?" nebo "Co si jako myslíš že děláš?" a podobně. Když zase obrátí pozornost ke mně, tak opět chválím.
Děláte to taky tak, nebo otázky vůbec nepoužíváte?
Předem děkuji za odpověď...


Na otázky mi dlabe. Používám zvolání nespokojeným tónem "ale!", "ale honem!" a to funguje. (Nejlíp je ovšem škubnout stopovačkou, je-li na ní.)
Vlastně mám jednu otázku - "kde máš být?!", když se chce zvednout od nějakého povelu dřív, než ho propustím, ale taky je to spíš tón rozkazovací než tón otázky... a funguje tak, že se okamžitě vrátí do polohy, ve které měl být.

To bude hodně individuální, ne? Pokud je pejsek citlivý už na otázku, tak je to jen dobře a určitě je to namístě víc než tvrdší tón.

_________________
Rony


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 09. led. 2008 16:48 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 09. lis. 2006 21:21
Příspěvky: 8242
Bydliště: Luční Chvojno
Ozzy píše:
Mám otázečku. Dám povel přivolání, pes se otočí na mně - chválím, vykročí za mnou - chválím. Stává se ale, že uhne pohledem nebo začne čuchat a to kárám formou otázky např. "To si ze mně děláš srandu ne?" nebo "Co si jako myslíš že děláš?" a podobně. Když zase obrátí pozornost ke mně, tak opět chválím.
Děláte to taky tak, nebo otázky vůbec nepoužíváte?
Předem děkuji za odpověď...
řiká se tomu intonační navigace a používá to tu dost lidí, i Ruda - prostě když de ke mě tak chválim a když třeba jenom zpomalí tak už tak nadšená nejsem a dám mu to vědět, když se srovná tak zase chválim


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 13. led. 2008 15:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 05. srp. 2007 15:43
Příspěvky: 16
Bydliště: Praha
Jojo - pokud nezavrčím přímo "nee!", komanduju třeba "kam deš?!" "kde máš bejt?", "to má bejt co?", "si děláš pr.., ne?" nebo "no dovol!" :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: stř 14. črc. 2010 10:56 
Offline

Registrován: pon 12. črc. 2010 13:43
Příspěvky: 2
Bydliště: Hlohovec
dobry den pan Desensky.
na vasej stranke som tu toho precitala uz dost a tak sa obraciam na vas s mojim konkretnym problemom.
doma mame 11mesacneho westika ( Max ). do svojich asi 6mesiacov posluchal v ramci nasej potreby. no ked akonahle sa u neho naplno rozbehla puberta tak je ako utrhnuty z retaze. povel Stoj ma zafixovany podla mna velmi dobre. jedine kedy nevidi-nepocuje na akykolvek povel je ked sa hara nejaka fena v okoli. ked ju zachyti co i len cuchom snazim sa ho odlakat ( skusam povel Sem ( u mna je na neho nauceny ked ukazem prstom dole ), snazim sa ho uputat niecim inym ( hovorim mu veselo ze Aha, kto je tu? alebo Pozri, co mam!?, alebo hovorim NIE takym raznejsim tonom), ale on nic. a ked ju konecne zbada, tak bezi ako otareny. nieco podobne sa tiez deje ked v dialke zbada nejakeho svojho psieho kamarata ( u nas na sidlisku ich je dost ).
vzhladom na tieto veci by som chcela zacat pouzivat stopovacku. tiez aj preto lebo povel Ku mne akosik "zabudol" lebo ho moc nepouzvame.
takze hlavne koli tomuto rozmyslam nad tou stopovackou, aby ma posluchol na povel Stoj aj v takychto situaciach. niekedy sa stane ze aj na ten povel posluchne a zastane, ale akonahle sa pohnem a on to vidi ( kedze sa obracia za mnou ) tak tiez sa pohne a bezi dalej. vtedy by sa ta stopovacka naozaj zisla.
tak s chcem spytat, ze ako na to. a este potrebujem nejaku spravnu agrumentaciu na priatela kedze s tahanim voditka za sebou neni bohvie ako nadseny.
vopred vam dakujem za radu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: stř 14. črc. 2010 16:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 13. říj. 2008 13:00
Příspěvky: 613
Bydliště: Praha 10 a Jindřichův Hradec
Třeba bude "nadšený" až vám vletí, při cestě za kámošem nebo háravkou, pod auto. Já to zažila u svého dvouletého psa a už nikdy nedovolím, aby pes neměl přivolání a to i za cenu "couračky" nebo vodítka. My už přivolání máme, ale nebylo to moc jednoduché. Tak přeji hodně vytrvalosti a klidu.

_________________
Vlaďka, Endy a Dex
http://dexendy.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: stř 14. črc. 2010 21:33 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Osobně zastávám názor, že pes by měl mít přivolání nebo jištění.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: čtv 15. črc. 2010 07:03 
Offline

Registrován: pon 12. črc. 2010 13:43
Příspěvky: 2
Bydliště: Hlohovec
ja som sem povodne pisala troska dlhsi prispevok aj o tom ako nam uz 3x vletel pod auto, ale bohuzial je tu obmedzene mnozstvo znakov. ale prave to ma inspirovalo a donutilo sem napisat.
ja nemam problem s tahanim za sebou voditko, ale priatel ano. mozem ho citovat: " to bude ako debil behat stale s tym dhym voditkom a ja mam kazdemu vysvetlovat preco to stale taha za sebou?" ospravedlnujem sa za vyraz ale nevedela som ako to inac napisat. s tym ze este neskor dodal ze to povazuje za obmedzovanie slobody psovi. a ze urcite su aj jemnejsie metody ako to psa naucit. a spytal sa ma ze ci vsetci co psov ucia privolanie to robia takto? lebo vraj to este v zivote nevidel. a ja uz neviem ako mu to mam vysvetlit, ze to praveze ma sluzit ako obmedzovanie slobody, lebo prave tym psovi naznacujem ze stale mam nad nim dohlad. uz sa koli tomu hodame dva dni. ked ho mu spomenula ze by som prisla na vase fricko do Banskej Bystrice, kde pomahate prevychovavat nevychovanych a tazko ovladatelnych psov, tak sa ma spytal, ci si myslim, ze nas pes je neovladatelny pes?
ked sme sa isli potom s Maxom prejst, tak som na jednej strane videla zlepsienie, ale na druhej strane vobec ziaden pokrok prave v tom co potrebujem aby posluchal. ako napriklad, ze Max zabehol do cudzej brany domu. priatel na neho volal ale nakoniec ho museli "vyhnat" majitelia. a najviac ma stve ze priatelovi to vobec nevadi a ja som sa prepadala od hamby. je na neho proste mierny a ma to hrozne stve.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: čtv 15. črc. 2010 07:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 12. úno. 2008 20:59
Příspěvky: 2505
Bydliště: Praha 7, Holešovice
V tomhle se asi budete muset s přítelem dohodnout.
Můj pes nosí stopovačku furt a asi jí bude mít už doživotně, mám ten dojem. Občas se nás někdo zeptá, co to je, proč to má, občas někdo remcá, co to je za kravinu, že to přejede auto a tak a jednou jsem zažila i to, že nějací puberťáci, co šli za náma, tak mu na ní šlapali (teda šlápli asi dvakrát, pak jsem je poslala někam...), ale co je vám do jinejch lidí? Tady jde přece o psa, tak ať se přítel vykašle na nějaký poznámky a "trápení". Já to beru tak, že stopka je super věc- chci, aby pes měl rozběh, prostě aby byl "na volno", ale potřebuju jištění, protože nechci, aby mi honil kočky a vletěl přitom třeba pod auto... a stopka tohle zajistí a já ho nemusim vláčet na dvoumetrovym vodítku.

_________________
Čím víc poznávám lidi kolem sebe, tím víc si vážím svého psa!
http://rynn.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: čtv 15. črc. 2010 08:45 
Offline

Registrován: pát 04. črc. 2008 06:34
Příspěvky: 506
Bydliště: Dubodiel 25, Slovensko
Aj ja ospravedlňujem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: sob 09. říj. 2010 12:54 
Offline

Registrován: čtv 07. říj. 2010 14:47
Příspěvky: 1
Bydliště: Chomutov
dobrý den , bavíte se o přivolání pejska a jestli dlouhá stopovačka nebo krátká .Mám Německého vlčího špice 11 měsíců a perfektně reaguje na přivolání i v situaci , pokud se potká s jiným psem a divoce si hrají . Rozloučení a odchod vypadá tak , že se seberu , odcházím a písknu . Moje Ajša okamžitě reaguje a vyráží za mnou . Je to ale jen proto , že ví , že jí čeká odměna v podobě granule , někdy kousku piškotu . Nevím kdy s těmi odměnami skončím , ale myslím , že to funguje lépe , než jakkoliv dlouhá stopovačka .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: sob 09. říj. 2010 14:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Co budeš dělat, až vyhodnotí hru se psem jako zajímavější věc než je granule, nebo zapomeneš pamlsek doma?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: sob 09. říj. 2010 19:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 12. úno. 2008 20:59
Příspěvky: 2505
Bydliště: Praha 7, Holešovice
Tak já znám většinu psů, co před pubertou poslouchali perfektně a jaksi v pubertě se to zlomilo, páníci to nezvládli a měli po přivolání (my jsme toho zářnym příkladem)...

_________________
Čím víc poznávám lidi kolem sebe, tím víc si vážím svého psa!
http://rynn.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: pon 11. říj. 2010 12:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 26. čer. 2006 09:43
Příspěvky: 1367
Bydliště: Praha
Essi píše:
Co budeš dělat, až vyhodnotí hru se psem jako zajímavější věc než je granule, nebo zapomeneš pamlsek doma?

vždyť toho psa teprve učí...proč by měla přivolávat problém, dokud tam ještě není? Sama píše o odbourávání odměn a o tom, že pes ví, že ho odměna čeká, ne že ho na ten piškot láká...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: pon 11. říj. 2010 12:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Píše, že 11 měsíční čubina .... přijde jen proto, že ví, že jí čeká granule nebo piškot...,

Pokud to učí až 11 měsíční puberťačku - což se mi nezdá - je jen otázkou času, kdy čuba vyhodnotí stávající činnost zajímavější než pamlsek. Nic proti nim, ale aby mi pes přicházel jen proto, že ví, že mám něco v kapse, nepovažuju za správný postup. Dát mu pamlsek za splnění povelu - proč ne. Uvidíme, přeju jí, aby jí to fungovalo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: pon 11. říj. 2010 18:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 10:23
Příspěvky: 2716
Bydliště: Praha - Kobylisy
v 11cti měsících už má předpokládám začátek puberty za sebou, pokud pořád chodí spolehlivě napoprvé, tak je úplně jedno jestli chodí na piškot nebo na dobré slovo, ne? Ostatně štěníka bych určitě stopovačkou neučila, ta by právě přišla pokud by s nástupem puberty nastoupila i hluchota. Navíc pamlsek je pouze jedním dílem skládačky - dalším prvkem je radost psovoda, pochvala, hra,... což všechno předpokládám Iťa dělá...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: sob 16. říj. 2010 21:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 09. lis. 2008 22:38
Příspěvky: 168
Bydliště: Praha 4, Braník
Iťa píše:
dobrý den , bavíte se o přivolání pejska a jestli dlouhá stopovačka nebo krátká .Mám Německého vlčího špice 11 měsíců a perfektně reaguje na přivolání i v situaci , pokud se potká s jiným psem a divoce si hrají . Rozloučení a odchod vypadá tak , že se seberu , odcházím a písknu . Moje Ajša okamžitě reaguje a vyráží za mnou . Je to ale jen proto , že ví , že jí čeká odměna v podobě granule , někdy kousku piškotu . Nevím kdy s těmi odměnami skončím , ale myslím , že to funguje lépe , než jakkoliv dlouhá stopovačka .


Ono je to trochu individuální. Já jsem Badyho jako štěně učila na pamlsek a v pubertě :finga: Pokud ti to takhle nějak funguje, tak proč ne. (podotýkám, že nejsem kompetentní nikomu nic radit a řeším tu budování autority u svýho psa). Ale tolik už vím, že tohle je individuální. Ono i psa na stopovačce musíš správně motivovat.

_________________
"Ten, kdo má proč žít snese každé jak."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: ned 17. říj. 2010 01:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 12. úno. 2008 20:59
Příspěvky: 2505
Bydliště: Praha 7, Holešovice
tak třeba Zorro přišel do puberty typu neposlouchání cca v roce a půl... do tý doby byl poslušnej. A co znám psy, tak často do roka, roka a půl všechno v pohodě a pak to přišlo :)
Jo, taky bych nevolila stopku, dokud to neni potřeba, štěněti vůbec. A pokud to psisku vydrží tak super, jenom jde o to, jestli se dá na to spoléhat :) ale jasně, každej pes je individuální

_________________
Čím víc poznávám lidi kolem sebe, tím víc si vážím svého psa!
http://rynn.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: ned 17. říj. 2010 11:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. črc. 2006 14:55
Příspěvky: 5609
Bydliště: kraslice/ praha
vždycky je lepší když to ten pes dělá bez těhle ,,donucovacích,, ,,usměrnovacích,, nebo jiných prostředků, jako je stopovačka mám čubu která stopovačku zná jen zdálky protože prostě funguje. ale sou psi kterým orpavdu v pubertě přepne a je to bez stopky to nejde protiže pak ti stačí když pejsa jednou vyhraje a začínáš znova.
držím vám aplce at vám to takhle funguje celej život

_________________
Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec.Nezeptáš-li se,budeš blbcem po celý život


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: úte 19. říj. 2010 12:11 
Offline

Registrován: sob 16. říj. 2010 16:09
Příspěvky: 2
Bydliště: Lhotka
Mám tříletou fenku staforda a pilujeme 100%přivolání,Mám ji na dlouhé stopovačce,ale tu musím mít v ruce.Pročítám poradnu a snažím se zjistit,jak to udělat,aby fenka pobíhala na volno jen do určité vzdálenosti,aby nevyužívala celou délku stopovačky. :-k


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přivolání - odvolání od psů
PříspěvekNapsal: úte 19. říj. 2010 13:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. črc. 2006 14:55
Příspěvky: 5609
Bydliště: kraslice/ praha
je tu na to celé téma stačí pohledast v sekci přivolání

_________________
Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec.Nezeptáš-li se,budeš blbcem po celý život


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející tuto poradnu: Žádní registrovaní uživatelé a 23 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v této poradně
Nemůžete odpovídat v této poradně
Nemůžete upravovat své příspěvky v této poradně
Nemůžete mazat své příspěvky v této poradně
Nemůžete přikládat soubory v této poradně

Hledat:
Přejít na:  








Nákupem prostřednictvím tohoto banneru podpoříte všechny zdejší psy na převýchově


Prozdravi.cz



Na Vlčárech krmíme těmito krmivy



Psí poradnu pro vás vytvořil © 2006-2015 Rudolf Desenský - Artemis


Tento web je soukromým majetkem, jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!