Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je čtv 28. bře. 2024 20:25
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ztráta psího kamaráda
PříspěvekNapsal: úte 06. dub. 2010 20:28 
Offline

Registrován: pon 05. dub. 2010 13:22
Příspěvky: 5
Bydliště: Důlní 201,Dolní Rychnov 35604
prosím o radu,máme 1roč.rotvíka,vyrůstal společně s 10l NO,bohužel před týdnem zemřel,ochrnul na zadní nohy,museli jsme ho dát utratit,rotvík ale změnil své chování,chová se apaticky,nic ho nezajíma ani hry na zahradě,do krmení ho musíme přemlouvat,nehlídá,neštěká,nevítá se snámy,neloučí prostě chová se knám jako kdyby jsme mu byli ukradeni,nepřijde ani na zavolání,neposlouchá poveli prostě nic,přez noc leží v boudě a je mu uplně jedno jestli je někdo na zahradě nebo ne,přes den sem tam zaštěká a leží na zahradě,to vše se děje jen doma,venku na procházce je jiný,hraje si se psi,zajímá se o okolí,na přivolání přijde,s cvičením už je to horší,chová se zarputile,nechce se mu nic dělat a taky ho kničemu nepřinutíme,při nátlaku není na nás agresivní spíš bojácný.Když byl snáma NO vše dělal,hlídal,cvičil,napodoboval ho,doplnovali se,vím že stratil alfa psa ale NO nás na slovo poslechl takže vyděl že ve smečce jsme alfa my ale on evidentně ted neví jak se má ve svém teritorium chovat a my nevíme jak se chovat k němu,nechci mu ustupovat ale zase ho nechci nějak kněčemu násilně nutit,mám pocit že se na tý zahradě bojí,ale když kolem něho projdem a voláme ho ksobě tak prostě večer z boudy nevyleze,fizicky jsme ho nikdy netrestali,nikdy mu nikdo neublížil a on na nás nikdy nezautocil ani nezavrčel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: stráta psího kamaráda
PříspěvekNapsal: čtv 08. dub. 2010 05:41 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Jestliže ztrátu člena smečky sami příliš prožíváte, ostatní členové smečky ji budou prožívat s vámi. O co více budete pozorovat vašeho psa, jak se rmoutí, o to více se rmoutit bude. Osobně zastávám názor, že smrt je součástí života a ten se má žít, ne živořit a žít v lítosti nebo sebelítosti, což jsou nejkratší cesty do hrobu. Optimální řešení je srovnat sebe a nasměrovat psa na žití, aby se věnoval čemukoli, jen ne smutnění a nemám tím namysli zrovna přemlouvání, přesvědčování nebo jinou demokratickou volbu.
Ostatní informace najdete v těchto tématech

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ztráta psího kamaráda
PříspěvekNapsal: čtv 08. dub. 2010 19:49 
Offline

Registrován: pon 05. dub. 2010 13:22
Příspěvky: 5
Bydliště: Důlní 201,Dolní Rychnov 35604
Dobrý večer,děkuju za odpověd,my se snažíme vyrovnat se stím co se stalo,je to náš 4 pejsek, který byl utracen během 25 let co se pejskama zabívám,vždy jsem mněla dva pejsky,takže to byla taková smečka,vždycky jsme do půl roku pořídili kamaráda ale zarazilo mně jeho chování,nikdy jsem to u těch ostatních nezpozorovala,ano byly smutní ale spíš nás vyhledávali a chtěli být snáma ale tenhle pejsek nás odmítá a to jen doma,venku je jiný,snažím se ho vychovat tak aby nebyl agresivní a aby byl poslušný,nikdy jsem neměla problém,ke každýmu se chovali ůžasně ale na zahradě vždy hlídali,už jsem přemýšlela otom že sním začnu cvičit obranu ale moc se my dotoho nechce,nechci aby byl zlí,chci aby vzbuzoval respekt ale aby nikomu neublížil,takhle jsem vychovala 4 NO a byly to hodně dobří hlídači,a hlavně když by opravdu knám někdo vlezl tak by mu neublížili,spíš by ho vyštěkali než by někdo přišel ho vysvobodit.Takže když to schrnu,nemáme ho kničemu nutit,máme to nechat přejít,to znamená že když ho budu chtít na zahradě přivolat a on pude místo toho do boudy tak ho mám nechat být?nebo ho mám stý boudy vytáhnout nebo máme vše ignorovat stejně jako ignoruje on nás,já bych potřebovala poradit spíš v těchto konkrétních věcech.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ztráta psího kamaráda
PříspěvekNapsal: čtv 08. dub. 2010 21:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 28. říj. 2009 20:32
Příspěvky: 673
Bydliště: Vršovice / N. Sedlo
Radu jak se ke psu chovat raději dávat nebudu, abych něco nepokazila, ale asi bylo myšleno snažit se nesmutnit (i když je to těžké) a převést psí neaktivitu do aktivity. Pokud Vám pomůže, dověděla jsem se, že prý hafíni se tam nahoře nemají špatně, bylo mi řečeno že prý líp než si myslím a že si vybírají kde a kam se pak narodí - což nevím zda je pravda, ale je to pěkný - mně toto a skoro 10 měsíců dost pomohli, i když prostě člověku chibí - to se dá pochopit. Snažila bych se být k němu veselá, v pohodě, i když určitě máte co dělat se sebou a nějak ho zabavit, zaujmout - tak třeba častěji ty prochajdy. Psala jste, že jste měli vždy 2 psy, co pořídit časem 2.? Z té boudy, asi bych mu nechala stopovačku a vytáhla ho třeba za ní a na prochajdu a aportíky apod. - ale nevím, zda je to dobře, snad mi tu za to někdo nevynadá, že říkám hlouposti. :prayer: Držím Vám pěsti. :icon_thumright:

_________________
Každý je tu proto, aby se něčemu naučil...
S přáním pěkných dní, Soňa, Jíra a kočičáci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ztráta psího kamaráda
PříspěvekNapsal: pát 09. dub. 2010 06:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 09. čer. 2006 20:48
Příspěvky: 2794
Před pěti lety jsem takhle odešla s pejskem a vrátila se sama. Moje čubina se mnou nepromluvila tři neděle, i když jsme v několika dnech dostali krásné štěňátko. To přijala okamžitě, ke mně se chovala, jako bych byla vzduch nebo dokonce potencionální ohrožení. Ke zbytku rodiny se chovala jako dřív. Na Rudovu radu jsme jí brali hodně ven, na zajímavá místa, courali celé hodiny v neznámých místech, kde bylo co očuchávat, kde byli jiní psi a tak dál. Prostě jí vzít možnost se utápět ve smutku nebo ve strachu. Po třech nedělích se to srovnalo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ztráta psího kamaráda
PříspěvekNapsal: sob 10. dub. 2010 18:18 
Offline

Registrován: pon 05. dub. 2010 13:22
Příspěvky: 5
Bydliště: Důlní 201,Dolní Rychnov 35604
Děkuju moc za rady,každá rada je vtéto chvíly nad zlato,co se týče 2 pejska tak už jsme nad tím uvažovali ale my jaksi máme na ty pejsky smůlu,každé štěněě které jsme si pořídily,tak se po pár měsících projevila nějaká nemoc a spoustu výloh,samozřejmně že každý do chová nějakého pejska tak ví jak je v dnešní době veškerá veter,péče drahá pokud ten chovatel nebo majitel chce pro pejska veškerou péči a pomoct mu při jakým koli zdravotním problému,unás je sice něěkolik veter.ale při posledním problému s rotvíkem,který mněl opět zdravotní problém,popisuju to v příspěvku kloubní nemoce,tak tam jsme oběěli 4 veter.a až 5 nám určil diagnozu a léčbu,ostatní si za 10 min.konzultaci + nějaké vitamíny,protizánětlivé tablety inkasovali něěco kolem 1000 koruně,a u dvou něějaký ten rengen dalších 1500 korun,jeden mu chtěl dokonce operovat loket ale když se my to nezdálo a navštívyla i se snímky jineho specialistu tak ten tam žádný problém nenašel a přidal další rentgeny ,sunma sumárum něěco kolem 6000 za 2,5 měsíce a kde je krmení,výstroj atd.ten starší pejsek byl taky nemocný a léky nás vyšli měěsíčně na 1500,kč,když si to spočítám tak i s krmením neuvěěřitelné částky,proto jsme se rozhodli už si žádného nepořizovat,no uvidíme ale láká nás to \:D/ :laughing7:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ztráta psího kamaráda
PříspěvekNapsal: sob 10. dub. 2010 18:37 
Offline

Registrován: pon 05. dub. 2010 13:22
Příspěvky: 5
Bydliště: Důlní 201,Dolní Rychnov 35604
Dost měě zaujal příspěvek od Hanky kdy se zminuje otom že pejsek dával vinu jim když odvezli toho druhého i já jsem nad tím dost přemýšlela,jeho jsme taky zavřeli a pejska naložili a odvezli a vrátili se bez něěj,taky my to připadá že nám dává vinu že neví proč a že určitě má spoustu otázek a my mu to nedokážem vysvěětlit,my jsme totiž vždycky zavolali veter.knám a on pejska uspal u nás ikdyž ten druhý byl zavřený v kotci a nedíval se na to tak ale věěděěl že jsme pejska nikam neodváželi,prostěě se ze dvorku stratil,nespojovali si to s nějakým odvozem,pak jsme pejska zahrabaly na zahraděě ale jelikož už tam máme 3 pejsky a tenhle byl obzvlášt veliký 68 v kohoutku a 50 kylo a my máme malinkou zahradu tak jsme to museli řešit takhle a hlavně neochota doktorů knám zajéct aby ho uspali v jeho známém prostředí,takže i já doufám že se to zlepší,tet už je trošku na tom líp ale pořád je cítit jeho nezájem knám,je pravda že když si sednu na schody tak se příde přitulit ale na ročního pejska je spíš neaktyvní,uvidíme zatím ho kničemu nenutím nechávám to být ikdyž je my líto že ne nepřijde uvítat ani se nepřijde rozloučit když odcházím,tím spíš my ten druhý pejsek schází. :|


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ztráta psího kamaráda
PříspěvekNapsal: sob 10. dub. 2010 18:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 30. pro. 2007 20:17
Příspěvky: 206
Bydliště: Praha 5 - Smíchov
Šaji, týden, deset dní je příliš krátká doba, každý si musí prožít určité fáze smutku (odmítání-uvědomění-smíření) - jak člověk, tak i jeho čtyřnohý přítel, kterému se emoce nevyhýbají. Má pocity svoje a ještě vnímá i ty vaše. Píšeš, že poprvé pozoruješ takové hluboké smutnění u psa a že se chová jinak než tví předcházející psi. Jestli jsem dobře pochopila, měli jste vždy NO - celkem 4 - a tohle je mladý roťák. Víš určitě sama, že v rámci rasy jsou ve psech rozdíly-co kus-to originál-a co teprve rozdíly mezi různými rasami. A určitě v tom hraje roli i věk - vždyť ten tvůj roční pes je vlastně takový puberťák, který najednou ztratil svého "staršího bráchu". Nejen že s ním cloumá puberta - ale ještě se mu do toho zhroutil jeho do teď známý řád. Takhle to citím já - možná odborníci to vidí jinak. Mám jen zkušenosti s NO, které jsme měli celkem po sobě 3 - takže také málem 25 let života se psy. Za pár dní to bude 5 let, kdy mi v náruči umřela moje poslední milovaná fenka NO Fram, bylo ji 6 let a zemřela nečekaně po zpackané operaci. Bohužel se nám pak rodiné poměry výrazně změnily a nemohli jsme si dovolit psa. Děsivým způsobem jsem se odchodem Fram trápila. A opravdu moc mi pomohlo až na jaře 2007 pár návštěv tehdá ještě na Ovčárech a setkání se smečkou úžasných lidí a psů. A tak mě napadá, jestli by tobě i tvému pesanovi nepomohla návštěva některé freesoboty na Vlčárech na Vysočině - pokud samozřejmě máš možnost dopravy na Vlčáry. Držím pěsti -ať je líp.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Ztráta psího kamaráda
PříspěvekNapsal: stř 28. dub. 2010 20:25 
Offline

Registrován: stř 28. dub. 2010 11:39
Příspěvky: 1
Bydliště: Ústí nad Labem
četla jsem tuto diskusi ohledně ztráty kamaráda.Psal jste tu,že se pes nemá litovat my s naší fenkou nic takového neděláme,když si vzpomeneme a mluvíme o fence RTW kterou jsme museli nechat utratit kvůli mrtvici tak se spíš smějem tomu jak nás vždycky zlobila a neposlouchala tak si myslím,že nějaká lítost z nás cítit není a přesto i když je to už tři měsíce tak naše druhá fenka (oříšek,asi 8-9 let) je horší a horší.byli jsme seznámeni veterinářem,že fenka oříška bude asi tak 7 či 14 dnů "truchlit " ale tři měsíce mi přijdou už jako moc dlouhá doba.Byli zvyklé žít spolu 8let.u rodičů už nebydlím a když jsou rodiče v práci tak je tam fanka celý den sama a evidentně to snáší špatně.Skoro vůbec nejí a ani nepije.sní tedy asi jen ten jeden půlhrnek denně.Moje máma s ní chodí denně na procházky ale ona se pořád jen táhne za ní,nechce se jí samotné běhat pokud jí někdo nehází aporty.Když tam přijedu já s mými psy tak je nadšená ale venku si jich nějak nevšímá zato doma by s nima blbla.přijde mi,že fenka zestárla snad o 10 let,vždycky byla velice energická ale teď i po malé procházce dýchá jak šílená.Napadlo mě jestli by nebylo řešením pořídit si k ní druhého psa?Nevím také jestli na to nemá vliv,že moje máma se k ní chová jako by byla dítě ale tohle dělala vždy a fenka se chovala úplně jinak.dnes už jí rozveselý jen aport a jakmile se přestane házet tak se zase chová divně :( Bojím se aby její stav nevedl ke skonu protože mi přijde jako by na život úplně rezignovala.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ztráta psího kamaráda
PříspěvekNapsal: stř 12. kvě. 2010 14:57 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Dory17 píše:
...Psal jste tu,že se pes nemá litovat my s naší fenkou nic takového neděláme...
...Nevím také jestli na to nemá vliv,že moje máma se k ní chová jako by byla dítě...
= Bojím se aby její stav nevedl ke skonu protože mi přijde jako by na život úplně rezignovala.

První výraz odporuje tomu druhému a když z toho vypustíte alternativy, vyjde vám tento vzorec.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Umřela mu kamarádka
PříspěvekNapsal: čtv 22. črc. 2010 08:46 
Offline

Registrován: stř 21. črc. 2010 14:12
Příspěvky: 1
Bydliště: Olomouc
Dobrý den, mám 3,5 roku starého malého knírače.Minulý týden mi umřela fena bernského salašníka (11 let), se kterou vyrostl a byl 24 hodin denně. Umřela doma. Od té doby je smutnej, nehraje si, stále někam zalízá a na všechny okolo vrčí. Nemůžeme ho nikdo pohladit ani zvednout, jenom když chce on sám, jinak vrčí. Na procházkách je normální. Je to vrčení způsobeno smutkem po kamarádce nebo si snaží vydobýt přední místo ve smečce? Zklamala jsem ho,že jsem to dopustila (tu ztrátu) nebo něco jiného? Mám mu pořídit kamaráda, aby si měl s kým hrát? Děkuji. #-o


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ztráta psího kamaráda
PříspěvekNapsal: čtv 22. črc. 2010 10:19 
Offline
Oprávněný poradce
Uživatelský avatar

Registrován: pon 12. čer. 2006 20:53
Příspěvky: 928
Bydliště: SR Jablonica
Anfima to hlavné je v starších príspevkoch tejto témy, kam som otázku zaradila.

_________________
Od prvého až do posledného dňa spoločného života so psom sa stávaš zodpovedným za to, čo Tvojho psa v živote stretne. Dobré, aj zlé. Skôr, ako si ho privedieš, uisti sa, že si to uvedomuješ!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Umřela mu kamarádka
PříspěvekNapsal: pát 23. črc. 2010 07:05 
Offline
psycholog psů
Uživatelský avatar

Registrován: pon 27. úno. 2006 20:53
Příspěvky: 6751
Bydliště: Vlčáry
Anfima píše:
...na všechny okolo vrčí. Nemůžeme ho nikdo pohladit ani zvednout, jenom když chce on sám, jinak vrčí...
...nebo si snaží vydobýt přední místo ve smečce? Zklamala jsem ho...
Znáš pořekalo "čiň čertu dobře, ďábelsky se ti odvděčí"? Takhle nechat psa, aby si určoval pravidla hry ve smečce je hodně riskantní a lézt mu do ... je vyloženě začátek konce. Vemte rozum do hrsti a uvědomte si, že na vás absolutně nebere ohledy, tak proč je berete vůči "něčemu", co je (respektive mělo by být) hierarchicky na nižší úrovni? Koledujete si o pořádný malér.

_________________
Rudolf Desenský - Artemis
psycholog psů

Kouzelné tlačítko Obrázek ti ušetří čas čekání na odpověď


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející tuto poradnu: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v této poradně
Nemůžete odpovídat v této poradně
Nemůžete upravovat své příspěvky v této poradně
Nemůžete mazat své příspěvky v této poradně
Nemůžete přikládat soubory v této poradně

Hledat:
Přejít na:  








Nákupem prostřednictvím tohoto banneru podpoříte všechny zdejší psy na převýchově


Prozdravi.cz



Na Vlčárech krmíme těmito krmivy



Psí poradnu pro vás vytvořil © 2006-2015 Rudolf Desenský - Artemis


Tento web je soukromým majetkem, jakékoliv šíření jeho obsahu nebo jen částí je nelegální a bez souhlasu © Rudolf Desenský - Artemis zakázáno!