Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je ned 18. kvě. 2025 16:49
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 1632 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Další
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: krmení syrovým masem - BARF
PříspěvekNapsal: pon 08. lis. 2010 13:57 
Oprávněný poradce

Citace:
pokud si zmzlý maso olizuje a oždibuje, tak ho ledový beztak nepolyká, max. si tím ochladí jazyk a tlamku, zvlášť když je léto. A když mám psa, co všechno vdechuje a narval by toho do sebe půl kila i s jinovatkou, tak si holt rozmyslím, jestli to risknu nebo ne..jsou plemena, co si můžou dovolit ledacos, jen jich rychle ubývá

Ano, tohle považuju za samozřejmost. Ale stejně jako nebudu zakazovat psu žrát koňský trus a lézt do vody i v zimě, nebudu zakazovat žrát sníh nebo kosti (například). Prostě jako u všeho: všeho s mírou a s rozumem.

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: pon 08. lis. 2010 16:39 

Alvi: díky, hezky jsi to řekla za mě. Nemohla bych bejt vegetarián, protože jednou za čas si tělo o maso prostě řekne, ale prakticky ho nejím a porcovat pro psa pouhých 5kilo masa a vnitřností pro mě fakt bylo utrpení. Musím říct, že na pitevně trpím ještě víc.
Serpico: :-)

PříspěvekNapsal: pon 08. lis. 2010 19:59 

Fenrizka píše:
Alvi: díky, hezky jsi to řekla za mě. Nemohla bych bejt vegetarián, protože jednou za čas si tělo o maso prostě řekne, ale prakticky ho nejím a porcovat pro psa pouhých 5kilo masa a vnitřností pro mě fakt bylo utrpení. Musím říct, že na pitevně trpím ještě víc.

Ja trpim jen lehci formou - prace s masem mi nevadi, nastesti - ty 3-4 kg denne by me asi zabilo, ale maso na taliri nemusim mit furt. Kdybych nemela muze zaryteho masozravce, tak bych ho snad opravdu videla jen 1x za mesic :mrgreen: Ale je fakt, ze pokud nejim maso, tak telo protestuje a mam z toho fyzicke problemy. Takze jsem takovy masozravec z donuceni :-)
Proto velice dobre chapu podobne postizene :yawinkle:

Mimochodem, povedlo se mi v jednom zveraku objednat roboran a musim rict, ze jsem se pobavila. Pani se dozvedela, ze krmim masem a k tomu prihodim tak pul odmerky superpremiovek. Prvne se zhrozila "Vite jakou vyzivarskou chybu delate?! Co na to rika vas veterinar?" A ja: Muj veterinar krmi 40let masem :mrgreen:
Tak se mi pak akorat snazila misto roboranu vnutit nekolik jinych vitaminu, treba biotin za 300, ktery by mi pro dogu vydrzel 3 dny. S argumentem "Kdyz jste si poridila velkeho psa, musela jste pocitat, ze to nebude levne"
No legrace desna, ale roboran mam. Davkovani lzicka denne, nebo 15 obrich tablet .. je jasna volba :-)

PříspěvekNapsal: pon 08. lis. 2010 20:01 

Sis měla říct, teď jsem vyhazovala kilovku roboranu pro psy. Zbylo mi to tady ještě z éry, kdy jsem to dávala a nikdo to nechtěl. :lol: né teda, že bych se nějak intenzivně ptala :D

PříspěvekNapsal: pon 08. lis. 2010 20:04 

Fenrizka píše:
Sis měla říct, teď jsem vyhazovala kilovku roboranu pro psy. Zbylo mi to tady ještě z éry, kdy jsem to dávala a nikdo to nechtěl. :lol: né teda, že bych se nějak intenzivně ptala :D

Teeda, vidis, ja to ted shanela kdo vi jak dlouho. :-) On uz to temer nikdo neprodava

PříspěvekNapsal: pon 08. lis. 2010 20:05 

Zita píše:
Vlaďko a od jakého věku dáváš kosti, prosím?

Od odstavu, štěnda u chovatelky dostala kus kuřete (mimo jiné), aby si s tím poradila a já jen čuměla co s tím dokázala udělat. Zoubky pracovaly na plný cérez.
Malďoch s tím neměl nikdy problém, on prostě ten kuřecí skelet nebo krk schroupal jako nic i těma mléčnýma zubama. :P Jen stehna a celé kuře jsme mu začala dávat až přezubil. Jinak jsem to pro jistotu sekala na menší kusy.

PříspěvekNapsal: úte 09. lis. 2010 14:33 

Ahoj, mám takovou prosbu, teď dva týdny krmím kuřecíma skeletama, cca půl kila denně,k tomu dávám bud ovoce nebo zeleninu, z toho přes týden to dostává už syrové, nemá průjmy, ba naopak,bobky má jak z betonu, hodně malý odpad oproti granulím, granule dostává jen trochu, jen aby dožrala zbytek pytle, docela mě to překvapilo, páč předtím, když jsem zkoušela maso, většinou jí to prolítlo. Ted k dotazu, někde jsem vyčetla, že pes má dostat zhruba 2% tělesný váhy, tzn. že když má 20kg, mám dávat denní dávku 400g?Mi to příjde nějak málo, ikdyž teda čuba je dobře živená, všichni říkají jak je tlustá, ikdyž nechápou, že je to bulíkoid. A ještě k dotazu, kdy a jaké jiné maso mám začít dávat, aby si zvykla na něco jiného než skelety, když měla sklony k hnačkám?A když bude potom úplně bez granulí, bude stačit ten roboran, nebo ještě něco navíc?K tomu ještě dostává kvůli demodexu lososový olej, echinaceový kapky, pangavit s pupalkou atd. Nevím, jestli toho neperu do ní moc, to ještě dostávala tři týdny drags imun, ted má týden pauzu, ale to už jsem :mimo tému: pardon

PříspěvekNapsal: úte 09. lis. 2010 16:36 

oliva píše:
...někde jsem vyčetla, že pes má dostat zhruba 2% tělesný váhy, tzn. že když má 20kg, mám dávat denní dávku 400g?Mi to příjde nějak málo, ikdyž teda čuba je dobře živená, všichni říkají jak je tlustá, ikdyž nechápou, že je to bulíkoid.

Toto se opravdu uvádí, ale je třeba to brát jako velmi orientační údaj. Pro některého psa je to málo a začně ti hubnout, jiný ti za pár týdnů přibere jako prase. Musíš si to prostě přizpůsobit tomu, jak tvůj pes bude po takové dávce vypadat. Časem nic vážit ani řešit nebudeš, já dávám vše od oka.

PříspěvekNapsal: úte 09. lis. 2010 17:27 

Oliva, to je jednoduchý. Přidávat postupně a uvidíš. Dáš jí hovězí, potento se, vrátíš se zpět ke kuřeti. Zkusíš hovězí ještě jednou, zase se potento, tak se na hovězí vybodneš. Zkusíš rybu, trávení v pohodě - príma, můžete zařadit rybu. Atd. V nejhorším bude žrát jen kuřecí, on se asi svět nezboří.
Nám třeba stará čuba systematicky blije po čemkoliv syrovém hovězím, musí se jí to uvařit. Stejně tak s tloušťkou. Jestli ti netloustne po tom, co jí dáváš teď, nech to tak. Bulteriér má určitě hodně svaloviny a ta pálí hafo energie.

PříspěvekNapsal: úte 09. lis. 2010 17:36 

Effca Zita -děkuji moc za odpovědi :prayer:

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 01:01 

Jíra mi teď co je v Praze pěkně jí, za 2 dny snědl přes 3 čtvrtky vetšího kuřete, nějaké F.M. a pár piškotů. Vetka nám řekla, že začíná být tlustý - že mu nejdou cítit žebra a ohl. srsti se ptala, čím krmím, sice nerozmlouvala, ale zatvářila se - propaguje Hills a na F.M. , že nejsou zase až tak špatné. Dostal rybí olej Canvit, máme dávat denně 7,5ml protože má lehce (mini lupy) lupovitou kůži - škrábe se mi a nelíbila se jí nelesklá srst (přitom velšáci ani doodlové lesklou nemají, obzvl., Ti našedlí, že).

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 07:45 

Holky v Praze a okolí, prosím, vídáváte někde na krámu vemínko? Nemůžu sehnat bohužel, ani na jatkách nemají. Nechci kupovat Vetamix, tak to ještě zkouším..bohužel nestíhám řeznictví objíždět a zkoušet náhody, do Prahy to mám v tomhle směru daleko. Psala jsem i do tématu k řezníkům, ale asi ho nikdo nečte..děkuju.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 10:03 
Oprávněný poradce

Nebo spíš o tom neví. A proč nechceš Vetamix? Někdo by ti mohl objednat jenom to vemeno- vzít to k sobě do objednávky. A ještě můžeš zkuit "ZOO ve dvoře". Na netu nemají bohužel sortiment nebo e-obchod, ale například vetamix berou (něco), tak by mohli taky objednat. A jakto že na jatkách nemají? :shock:

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 10:22 

Nám co sem zaváží do jednoho řeznictví, tak to jsou nějaký polojatka, kde zpracovávaj už zbouraný maso, takže tenhle "odpad" tam vůbec nepřijde, spíš se divili, že to někdo ještě shání. V druhým mi slíbili, že se poptají a kdyžtak objednají, ale taky paní říkala, že ho neviděla už leta, jinak všechno ostatní jsou ochotni do dvou dnů přivézt, nabalit, připravit a prodat :roll: Vetamix moc nechci, zrovna ty vemínka bývají x krát za život napíchaný antb takže chci aby aspoň jako miminko měla to krmení pořádný, co je k sehnání, to za pár korun uživím u řezníka :arrow: radši si to zpracuju sama, pokud to půjde řešit. Kamarádka ho v Plzni nedávno viděla, dokonce bylo jako velkej hit vypsaný na výloze, takže cesta k němu bude možná trnitá, ale snad to zvládnu :D

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 10:50 

Jj, v "Zoo ve dvoře" na Smíchově kupuju vemeno celkem pravidelně (též dršky a ml.hovězí), jsou velmi spolehliví, mají skoro vždy vše, pro co jdu.
Hnid, kdybys sehnala vemeno pro lidi, tak to sem prosím písni, já bych to totiž taky ráda ochutnala! :tonqe:

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 11:10 

Hnid
ptala ses na náměstí? Já tam beru vepř. hrtany a kosti možná by ho mohli objednat.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 11:26 

Romčo, jestli myslíš to velký řeznictví na náměstí u zastávky, tak tam vozí Třebovle a tam mi právě slíbili, že to zjistí. To je jediná šance. Jinak výběr toho ostatního tam měli luxusní a za pár kaček, takže mám na papíře připravenou objednávku a cestou domů jim to tam odvezu :)
Zito, když bude vemínko, tak dám určitě vědět. Mám už víc požadavků pro lidskou spotřebu, takže ve velkém se jim to třeba vyplatí nám vyjít vstříc. Podle naší babičky je ale třeba počítat s tím, že na 1 porci je tak 1kg, prý se hoooodně svaří.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 11:32 

Hnid píše:
Zito, když bude vemínko, tak dám určitě vědět. Mám už víc požadavků pro lidskou spotřebu, takže ve velkém se jim to třeba vyplatí nám vyjít vstříc. Podle naší babičky je ale třeba počítat s tím, že na 1 porci je tak 1kg, prý se hoooodně svaří.

Ehm, to se ji? Nejak si teda neumim predstavit tepelnou upravu .. resp. umim si predstavit to aroma.
Muzu jenom tak pro zajimavost poprosit o recept do SZ? :-)

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 11:35 
Oprávněný poradce

Ještě jsem ho neměla, ale prý je velice, velice dobré. Lepší - jemnější, než býčí žlázy :wink:

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 11:36 

Který náměstí myslíte? V Říčanech?
To je teda zvláštní, že by se to takhle smrsklo - Sallině vemeno vařím a ano, nějaká voda z toho je, ale né nijak dramaticky...
Recept do SZ ti nedám, neb ho nemám - ale vím že se to dělá např. zadělávaný (tzn. s bílou omáčkou z jíšky a vývaru). Já jsem na tyhle divný jídla z vnitřností docela vysazená.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 11:47 

Ano, v Říčanech.
Já bych to asi taky nejedla..ono se jí ledacos, ale nemusím mít všechno.
Prej se to nějak složitě namáčí do mlíka kvůli těm žlázám ale když pohledáš na netu recept na hovězí vemínko, vyjede ti jich vícero :)

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 11:48 
Oprávněný poradce

:mimo tému: Nejlepší je to na noc namočit do misky s mlékem - aby to pak nesmrdělo a dalo se to jíst. Pak se to opláchne vodou - studenou, a dále se to dá zpracovat různě, třeba jako řízky.

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 12:34 

Hnid píše:
Romčo, jestli myslíš to velký řeznictví na náměstí u zastávky, tak tam vozí Třebovle a tam mi právě slíbili, že to zjistí.

Přesně to jsem myslela :wink:

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 12:42 

Já jednou jedla dršky upravený jako řízky - bylo to výborný. Když to nebude k jídlu, tak od čeho máme psy, že...

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 13:48 

ahoj, pročítám tuhle rubriku už několik hodin a má z ní rozporuplné pocity, p. Desenský někde tady píše, že tato metoda BARF není příliš vhodná z důvodu, že laik nedokáže odhadnout složení živin, které pes potřebuje a které mu touto stravou majitelé dávají, na to měla navazovat přednáška, ale k závěrům z ní jsem se nikde nedostala...také mi není jasná kombinace granulí a masa, což drtivá většína studovaných veterinářů odmítá - buď jedno, nebo druhé, to se všichni mýlí? já si ke krmení vybrala granule, jejich složení přikládám, proč tedy tady tolik lidí granule bojkotuje? Díky za vyjádření

Složení Acana Puppy Junior:
dehydrované kuřecí maso (40%), oves, čerstvé kuřecí maso (20%), hrách, kuřecí tuk (konzervován směsí tokoferolů a rozmarýnu), čerstvý losos, kuřecí játra, čerstvá celá vejce, vojtěška setá, lososí olej, tykev, kuřecí chrupavky, jablka, mrkev, mladé lístky tuřínu, brusinky, bobule oskeruše, ekologicky pěstované mořské rostliny (chaluha, řasa měchýřnatá, mořská řasa dulse), kořen lopuchu, koř. ibišku, bobule jalovce obecného, pískavice řecké seno, fenykl sladký, kořen anděliky lékařské, rakytník úzkolistý, kořen čekanky, kopřiva dvoudomá, listy maliníku obecného, ostropestřec mariánský, lístky máty peprné, květy měsíčku lékařského, květy heřmánku lékařského, lactobacillus acidophilus, enterococcus faecium + vitamíny a minerály.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 13:56 

nechces to hodit spis vedle do granuli? jinak ja se ridim selskym rozumem a je mi i celkem jasne,proc veterinari granule doporucuji....

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 13:58 

že by ale všichni veterináři? co těm psům v granulích chybí? zajímá mě názor lidí, kteří krmí syrovým masem, tak proto sem

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 14:08 
Oprávněný poradce

Všchni veterináři ne, drtivá většina bohužel ano - jdi se někdy kouknout, co a jak se učí na veterině. Markéta tu někde vypisovala časovou dotaci věnovanou výživě celkově i jenom psů.
Ad granule vs. maso (ne jen čistě BARF) - granule jsou na trhu jak dlouho? 20 -30 let? Stal se z toho bezvadnej obchod. Přirovnala bych to k farmaceutickému průmyslu. A proč krmit granulema, když masem mi to vyjde levnějš pro psa je to přirozenější, chutnější, zdravější (alergie a pod u psů krmených masem se téměř nevyskytují, stejně tak je menší riziko torze), je víc stravitelnější a proto zase ušetřím, nervu do psa tolik chemie, vím, co psu dávám. granule jsou fajn (některé), ale jen jako nouzové řešení třeba na výletě.

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 14:14 

já vím, co psala Markéta, jak jsem psala, diskusi jsem fakt pročítala, nicméně vycházím z toho, že veterinář ví, jak tělo, žaludek funguje, co potřebuje, jaký kyseliny se tvoří a nevím co ještě, já nevím, jestli to vyjde levněji, protože kdybys měla psovi dát všechny látky, který jsou např. v těhle granulích uvedeny a nedávala jen maso, tak levné by to třeba nebylo, ty jsi byla na té přednášce? co vám tam říkal ten chlápek?

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 14:21 

Lenka a Aira píše:
že by ale všichni veterináři? co těm psům v granulích chybí? zajímá mě názor lidí, kteří krmí syrovým masem, tak proto sem

Tak ne ze by granule byly zle. Ale nekteri preferuji krmeni masem (a kostma, a nejakou tou zeleninou), ktere je pro psa prirozenym zdrojem potravy. Radi vedi, co ten pes dostava a nechteji se spolehat na to, ze nejaka firma jim skutecne zaruci, ze v tech granulich je takovej obsah masa, ze nepouzili plesnive obili a soju, skladovani... Taky pes neni prirozenym stravnikem pro obiloviny a nasledkem toho se rozvijeji alergie.
Osobne proti granulim nic moc nemam, ale krmim masem z jednoducheho duvodu. Na granulich by mi pes chcipnul hlady - neni schopen sezrat takovej objem, aby mu to energeticky stacilo.
A poznamka, muj veterinar - evropsky uznavana kapacita na nemecke dogy (jedno z plemen velice narocnych na kvalitu vyzivy) sam krmi masem a spis to podporuje. Takze ne vsichni doporucuji jen granule :yawinkle:
Granule maji vyhodu instantni stravy - jsou hned po ruce, maji v sobe vitaminy - ale - kazdy pes potrebuje tech vitaminu i stravy jinak a granule na to ohled moc neberou. Takze obcas musi vitaminy (a jine latky) dodavat stejne.
Rovnez kosti pusobi jak prevence proti zleniveni streva, tak si pes cisti zuby a zabavi se..
Co se tyce michani masa a granuli - drtiva vetsina musheru tak krmi a nemaji problemy. Kdyz si clovek trochu pohlida slozeni krmne davky, jde vse.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 14:25 

Pes je živý organismus stejně jako člověk, když si představím sebe, že by mi někdo spočítal, co přesně potřebuju a udělal mi z toho takový prefabrikát, tak bych z toho nadšená nebyla. Snad krátkodobě, kdyby nebylo nic jiného...

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 14:27 
Oprávněný poradce

Na té přednášce, co byla na Vlčárech a byla o granulích, ne nebyla. A to, že vetové vědí
Citace:
jak tělo, žaludek funguje, co potřebuje, jaký kyseliny se tvoří a nevím co ještě,

Oni vědí i to, že ATB je určený primárně na bakteriální infekce a davají je psům na počkání a ignorují fakt, že tak zbytečně podporují jejich rezistenci, kastrují jak ve fabrice.... většina veternářů je pakáž, co jde po prachách, není ochotno se vzdělávat a ani připustit, že někdo ví něco líp než oni. Není ochotno si o daném problému něco zjistit. Naštěstí jsou vyjímky a postupně se jich obejvuje víc.

Btw, ty fakt věříš všemu, co je napsané na pytli granulí? Nehledě na to, že pusta věcí je tam zbytečná nebo se dá nahradit něčím jiným, dostupným v okolí tvého bydliště. Dále to prochází tepelnou úpravou, konzervací.., čímž se zase znehodnocují třeba i kvalitní suroviny. Kdyby existoval pár značek kvalitních granulí, kdy by byli opravdu poctiví výrobci, proč ne. Ale... strava ovlivňuje organsmus víc, než si většina lidí dokáže připustit - od metabolismu po psychiku.

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 14:28 

Alvi a ty krmíš jen syrovým masem nebo to mícháš s granulemi? jinak díky za hezký shrnutí

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 14:35 

Lenka a Aira píše:
já vím, co psala Markéta, jak jsem psala, diskusi jsem fakt pročítala, nicméně vycházím z toho, že veterinář ví, jak tělo, žaludek funguje, co potřebuje, jaký kyseliny se tvoří a nevím co ještě, já nevím, jestli to vyjde levněji, protože kdybys měla psovi dát všechny látky, který jsou např. v těhle granulích uvedeny a nedávala jen maso, tak levné by to třeba nebylo, ty jsi byla na té přednášce? co vám tam říkal ten chlápek?
Z látek, co jsou uvedené v tvých granulích, je polovina znehodnocená teplenou úpravou a ta druhá skladováním (oxidací). Navíc prát do psa permanentně a bez opodstatnění rostlinné drogy (měsíček, heřmánek, ostropestřec, jalovec...) taky rozhodně nepovažuju za ideální. Pokud má pes zdravotní problém, bylinky použiju, ale musím vědět jaké, kolik a proč. Tohle může zbytečně zatěžovat játra a kdo ví co ještě. Jinak ano, podstatnou část z toho, co tvé granule obsahují, naše holky dostávají, a ještě mnohem víc... třeba ryby, dršky, brokolici, celer, kopr, cibuli...:-)
No a v neposlední řadě jim to mnohem víc chutná.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 14:36 

Zuzka M - já jen žiju v tom, že tím dám psovi každý den potřebné bílkoviny, vitamíny v granulích, protože nejsem odborník na výživu, abych odhadla, kolik co má kj, procent bílkovin a potřebních látek, ideální by bylo to kombinovat, ale z toho mám strach

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 14:46 

Lenka a Aira píše:
Alvi a ty krmíš jen syrovým masem nebo to mícháš s granulemi? jinak díky za hezký shrnutí

Ja krmim maso+kosti a vitaminy, bez zeleniny. Obcas nejaky ty mlecny vyrobky, tuky..
A obcas do toho pridavam i granule (malou davku). Ted zrovna dojizdime 15kg superpremivek, kdyz byl dogous mladsi, taky jsem michala. Je to vyborne prave na nabrani hmoty (tim nemyslim jenom tuk, ale kdyz potrebujes vykrmit psa, nebo je ve velke zatezi, tak je to skvela vec).
Neco davam i vareny, nekdy dostanou granule samostatne jako predkrm a pak maso.. jak to zrovna vyjde. Mlada gronice ma jeste misku s granulema vetsinou pristupnou i v kotci, ale radeji si pocka na maso.

Mimochodem, ja jsme se sprvu taky bala, ze to bude velka alchymie, ale casem se do toho dostanes, ze to delas odhadem a pes je v pohode. On totiz nemusi mit kazdy den vsechno odvazene na miligramy. Staci vyvazeni v ramci tydne, u neceho i vic. Pokud ma pes pestrou stravu, dostane vse.
A se spoustou veci si pes poradi zvysenim absporpce. Takze ve chvili kdy ma nedostatek treba vapniku, je strevo schopno jit az na 90% ucinost vstrebavani. Proto neni u vetsiny rustovych problemu ani tak problem malo vapniku, jako moc fosforu, ktery ho vyvazuje.
A pokud nema pestrou stravu, muzes davat vitaminove smesi, ktere jen zamichas do masa. Tim mu taky zarucis, ze si vezme co potrebuje a ma k tomu kvalitni bilkovinu..

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 14:48 
Oprávněný poradce

Lenka a Aira píše:
Zuzka M - já jen žiju v tom, že tím dám psovi každý den potřebné bílkoviny, vitamíny v granulích, protože nejsem odborník na výživu, abych odhadla, kolik co má kj, procent bílkovin a potřebních látek, ideální by bylo to kombinovat, ale z toho mám strach

Ale krmení "podomácku" není žádná věda! Pokud mu nebudeš dávat jen kosti, nebo jen svalovinu. Jednou za čas přihodíš tohle, tady mu zase dáš zbytek jogurtu....aneb jak napsala alvi :wink:

To, že nejsi schopná sestavit správnou KD je jen marketingový tah granulářskejch společností.

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 15:00 

Alvi a ty sis koupila nějakou tu knížku BARF? má to smysl? když krmíš bez zeleniny, tak ty vitamíny tedy dostávají z těch směsí, co jim přimícháváš do žrádla?takže jestli tě správně chápu, tak základ je maso a kosti a občas (párkrát do týdne zelenina, ovoce) a to teda stačí?

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 15:10 

Lenka a Aira píše:
Alvi a ty sis koupila nějakou tu knížku BARF? má to smysl? když krmíš bez zeleniny, tak ty vitamíny tedy dostávají z těch směsí, co jim přimícháváš do žrádla?takže jestli tě správně chápu, tak základ je maso a kosti a občas (párkrát do týdne zelenina, ovoce) a to teda stačí?

Taky krmím BARFem, už rok, knížku jsem si nekupovala, řídím se selským rozumem, oba psi prospívají a jsou v kondici.
Občas, ale vážně jen občas jim na maso nasypu lžičku Roboranu, někdy dostanou vajíčko, ten velkej i se skořápkou, některý den mají chuť na jabko, dostanou ho, jindy na mrkev, papriku.....sami si řeknou, nemají to denně, ale dle své chuti, poznám to tak, že si vezmu sama a když přijdou žebrat (což u zeleniny a ovoce můžou), tak jim dám. Není to žádná věda :icon_thumright: .

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 15:11 

Knizka je pomerne utla brozurka. da se to precist za odpoledne.a jinak maso+kosti+zelenina/ovoce+mlecne vyrobky staci. zeleninu davam teda denne.Ale to se tu opakuje tak nejak cyklicky porad :hmm:

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 15:15 

p. Desenský píše
U některých minerálů vázaných na vitamíny nebo jiné minerály je totiž nutné občas nechat trochu klesnout hodnotu jednoho, aby se projevil nedostatek nebo přebytek jiného. Na přímce to totiž nezjistíte, respektive zjistíte, ale to už je průšvih. Kromě toho není tak těžké si ohlídat nedostatek, ale mnohem náročnější je ohlídat si nadbytek. U některých látek nevadí mírný nedostatek, ale nadbytek může způsobit pořádné zdravotní průšvihy. Ti, co experimentovali s vařeným krmením (dnes Barfem), si často u psů přivodili křivici, problémy s postavením uší, poruchami metabolismu, bolestmi kloubů u dorostenců a jinými potížemi, které končili v ambulancích veterinářů, pak se do psů cpou chondro chemikálie a jiné syntetické jedy. Dnes je výpočet hodnot o to složitější, že se všechno, co koupíte v marketu, se pěstuje ve stylu "rychlokvašky", takže je rozdíl mezi mrkví od babičky ze záhonu a dovezenou třeba z Německa. Na tohle byste potřebovali vlastní laboratoř, abyste se v tom neztratili a "nepřepálili" nějaké hodnoty.
Kdybyste se zabývali detailními testy a hodnotami v dostupných potravinách, přijdete na to, že do psů nacpete docela dost "stopových" nežádoucích látek a v součtu jste na tom jen o něco málo lépe než třeba v hotových granulích. Ideální BARF je dnes schopen vykouzlit jen zemědělec, který chová vlastní zvířata a pěstuje si vlastní zeleninu a byliny. Optimální vykouzlíte s dostatkem informací.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 15:15 

právě i to mě rozhodilo...

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 15:19 

Jasně, já taky nejsem odborník na výživu, ale sebe a svou rodinu taky zvládnu nakrmit docela dobře, tak proč ne psa?
Navíc, tělo si z krmné dávky vezme, co potřebuje, to ostatní buď uloží (enegrie - tuk), nebo vyloučí. Když vidím, že mi čuby tloustnou (hlavně ta jedna :lol: ), tak jí uberu nebo dám méně tučné. Čas od času přihodím něco na zpestření, něco si obstarají samy na zahradě - bylinky. Fakt to není problém.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 15:28 

tak díky Zuzko za rady

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 15:39 

Lenka a Aira píše:

Knizku nemam zadnou, hledala jsem informace na netu. V podstate krmim tak jak pises (maso, skelety, kureci hlavy, zebra, kosti, krupky, varene kuze, vemeno, drstky, jatra..smetana, tvaroh, jogurt) a pridavam vitamino-mineralni smesi + nejake ty vitaminy navic - na klouby, Biosil na srst, pangamin, obcas neco z domaci lidske zasoby vitaminu.. ridim se i tim, v jakym je pes stavu. Kdyz je zvysena zatez, pridam i vitaminu. Ale uz jsem ve stavu, kdy to resim od oka.
Psi ziji a vede se jim dobre :) S pridavanim vemena a masa a jinych veci do granuli jsem zacala uz se 4 mesicnim stenetem, protoze bylo nutno. Pes nikdy nemel zadne rustove problemy, DKK ma 0/0. Gronsky pes je taky na granulich nenakrmitelny plemeno.
A kdyby mi ty potvory zrali aj zeleninu a ovoce, krmim to taky :)

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 15:41 

Lenko, a o sebe se nebojíš? Nebo jíš jen na miligramy vyvážené biopotraviny? A co lidské děti, nebudou mít křivici, když se nekrmí vyváženým prefabrikátem? A ty si myslíš že v granulích jsou biopotraviny bez těch "nebezpečných stopových látek?"
To je opravdu důkladná masáž, co zvládli výrobci granulí za těch pár let, co se to dělá...

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 16:01 

Alvi - tak my určitě taky nejdřív začneme přidáváním kuřecího do granulí, zbývá jich už jen 2 kg a postupně teda najedem na syrovou stravu :-) přítelem schváleno, je z vesnice, kde měly 19 letýho NO a krmili ho přesně jako vy, tak mě to přesvědčilo a se zeleninou my problém mít asi nebudeme, protože už teď je po mrkvi jak divá, díky moc

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 16:04 

Lenka a Aira píše:
Alvi - tak my určitě taky nejdřív začneme přidáváním kuřecího do granulí, zbývá jich už jen 2 kg a postupně teda najedem na syrovou stravu :-) přítelem schváleno, je z vesnice, kde měly 19 letýho NO a krmili ho přesně jako vy, tak mě to přesvědčilo a se zeleninou my problém mít asi nebudeme, protože už teď je po mrkvi jak divá, díky moc

Tak to preji hodne stesti a spokojeneho pesana :-)
Jenom pamatujte, ze nejenom mrkev je zelenina, at ji nema moc :yawinkle:

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 16:06 

Zita - tak já se právě snažím jíst vyváženě a pokuď možno zdravě, proto si uvědomuju, jak jsou živiny důležitý a chci dát pejskovi to nejlepší, samozřejmě, že nic není 100% bio, ale když si můžu přečíst složení, jsem ráda, když vím, co tam je.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 16:07 
Oprávněný poradce

Ad k tomu příspěvku od RD, nemůžu mluvit za něj a ani nechci. Takže to ber jako můj názor. Já taky lidi straším různými věcmi, které už neřeším. Protože je lepší nejdřív "vystrašit", tím ty lidi nakopnout k hledání informací. A pak je na nich, jak si to zaříděj. Protože když udělaj průšvh, tak to hned svedou na tebe: tys ale říkal.... Hádej čím se krmí na Vlčárech? Maso a granule. V různém poměru pro určitého psa (tlustého, stresovaného, vyhublého...). A co zvířata v zoo? Tygři, vlci....? Když to tu máš přečtené, určitě si narazila na to, kolika psům pomohlo přejití z granulí na maso při zrdavotních problémech. Nechci tě tu lákat na maso, pokud to tobě a hlavně psu vyhovuje, jen popisuju výhody, které v tom vidím. Navíc, když se vrátím k tomu příspěvku od Rudy - dosaď si do toho granule, vyjde ti to hůř než u masa, co se týče množství různých látek. protože granule mají (by měly mít) standartní složení.

stránky Bonyho a Dutchee

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 1632 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina