Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je pát 02. kvě. 2025 12:44
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 1632 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Další
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: krmení syrovým masem - BARF
PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 16:08 

Alvi - jasně, jasně, bude to mít pestrý, myslím, že v téhle poradně jsem našla tipů dost

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 16:12 

Lenka a Aira píše:
Alvi - jasně, jasně, bude to mít pestrý, myslím, že v téhle poradně jsem našla tipů dost

Jinak jeste co muzu doporucit, procist si poradnu MVDR. Stourace, chovna stanice Bonoda - ma u sebe na strankach poradnu a v ni mimo jine spoustu rad a informaci k BARFu.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 16:52 

Já teda nejsem úplně ,,Barfář´´...zatím jsem pořád na systému maso+granule,ale už po 14dnech krmení jsou vidět změny.Můj pes měl hodně často střevní problémy a ted´ ťuky,´tuk...pohoda.Žádný škrundání v břiše ani průjem.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 18:24 

Lenka a Aira píše:
Dnes je výpočet hodnot o to složitější, že se všechno, co koupíte v marketu, se pěstuje ve stylu "rychlokvašky", takže je rozdíl mezi mrkví od babičky ze záhonu a dovezenou třeba z Německa.
Ideální BARF je dnes schopen vykouzlit jen zemědělec, který chová vlastní zvířata a pěstuje si vlastní zeleninu a byliny. Optimální vykouzlíte s dostatkem informací.

Ono to je prostě na člověku, aby zvolil to, co cítí, že je pro psa nejlepší...dneska je názorů, že se v tom už člověk nevyzná ;). Ideální BARF od konvenčího zemědělce, taky nemusí být úplně ideální...to je pak asi nejlepší volit potraviny z ekologického či biodynamického zemědělství...ale většina lidí nemá na to, aby si takový luxus dovolila pro sebe.
A pokud vím tak existují studie, kde taková zelenina či maso od babičky, souseda nebo nějakého známého jsou často horší než právě ty z konvenčního zemědělství.
Když se tak zamyslím, není pak pro psy nepřirozené jíst třeba právě i maso z hospodářských zvířat a zeleninu či ovoce? Protože, kolik vlků v přírodě loví krávy, kuřata a vyhrabává mrkve nebo se cpe salátem?
A pak, vždyť právě ani my nejíme přirozeně. I pro nás by mělo být nejpřirozenější stravovat se "raw food". Lidské tělo je prý vařenou stravou neustále podvyživené , co se týče živin.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 18:29 

Mě třeba k BARFu vedly zdravotní důvody, ale jinak si myslím, že i BARF je prostě dobrej byznys. :-) doplňky, knížečky, zaručeně bio-bylinky, oleje, vyvážený směsi...

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 18:35 

Fenrizka píše:
Mě třeba k BARFu vedly zdravotní důvody, ale jinak si myslím, že i BARF je prostě dobrej byznys. :-) doplňky, knížečky, zaručeně bio-bylinky, oleje, vyvážený směsi...

Ale tak to je u všeho, i ze správných a dobrých věcí, chtějí lidi něco vytřískat...zvlášť když vidí, že je o to zájem. Tak to prostě je.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 18:44 

chantrea píše:
Ono to je prostě na člověku, aby zvolil to, co cítí, že je pro psa nejlepší...

Naprosty souhlas

chantrea píše:
Když se tak zamyslím, není pak pro psy nepřirozené jíst třeba právě i maso z hospodářských zvířat a zeleninu či ovoce? Protože, kolik vlků v přírodě loví krávy, kuřata a vyhrabává mrkve nebo se cpe salátem

Lidske telo je uz nejakych par tisic let zvykle na varenou stravu. Zadna "raw food" pro nas prirozena neni. Co se tyce psa - granule jsou na trhu kratce a syrova strava se oduvodnuje selmama v prirode. To ma opodstatneni jen castecne. Pes JE selma a ma zuby, ale tisice let je to v podstate pro lidi "parazit" stejne jako treba krysy. Byl zvykly se zdrzovat v blizkosti lidskych obydli a zivit se odpadky, pripadne zit s clovekem a zivit se odpadem primo po nem. Takze pes proste zral vyvrhnute ulovene vnitrnosti, kosti, kuze, zbytky kase, polevky, zeleninu, ovoce - vse k cemu se dostal. A delal to stejne jako clovek tisice let.
Ono je sice hezke si predstavovat, ze ten chlupac vedle nas ma v korenech vlka, ale ty koreny jsou dost vzdalene. A stejne jako se menil vzhled, menili se i jeho stravovaci navyky. Nema je jako vlk, proto je mu pestra strava prospesna a je prave adaptovany na hospodarska zvirata a salat a mrkev.
Na granule si zvykaji psi jako plemeno moc kratce, nez aby byli plne adaptovani - proto maji prave nekteri jedinci s adaptaci problem.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 19:08 

Alvi píše:
Lidske telo je uz nejakych par tisic let zvykle na varenou stravu. Zadna "raw food" pro nas prirozena neni. Pes JE selma a ma zuby, ale tisice let je to v podstate pro lidi "parazit" stejne jako treba krysy...

Ještě k té syrové stravě pro člověka, poslední dobou se o to zajímám a podle toho, co jsem četla, tak i za těch tisíce let si lidský organismus ještě na vařenou stravu nezvykl, ani nemohl, protože mu prostě nedokáže dodat v dostatečné míře všechny potřebné živiny, a podle výzkumů, zjednodušeně řečeno, lidský organismus stále reaguje na vařenou stravu jako na "jed" (ale nejsem odborník na toto téma, takže neříkám, že to nemůže být jinak),...ale třeba o tom přemýšlím i z té strany, že mnohé přírodní kmeny či národy se také stravovali či stravují vařenou stravou, stejně tak používali/jí mouku a to nebyli ovlivňováni reklamami apod. jako jsme my dnes...a o názorech na toto téma jsou hordy knih a studií s rozličnými názory, přitom otázka stravy by měla být tou nejpřirozenější věcí...vlastně naprosto automaticky bysme měli vědět, co je pro nás nejlepší. Dnes to tak, ale bohužel není.

A s tím ohledně psů....to je vlastně taky pravda, nějak jsem si neuvědomila podívat se na to i z tohoto pohledu,...ale pak by se dalo vyčíst i několik věcí barfu ;)...čím víc o tom člověk přemýšlí a čím víc to řeší, tím víc je zmatený....chtělo by to nějaký návod, který by neměl žádné ALE ;) :P.

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 19:15 
Oprávněný poradce

Když už jsem u těch ldí - on je sakra rozdíl vařit teď a tady a mezi vařením "přírodních kultur", Oni nebudou vařit na smetaně, s kořením... ale jen něco povařej nebo upečou, s bylinkami možná. Prostě s to neupečou/neuvařej tak, že se to bude rozpadat apod.

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 19:29 

Eva Štemberová píše:
Když už jsem u těch ldí - on je sakra rozdíl vařit teď a tady a mezi vařením "přírodních kultur", Oni nebudou vařit na smetaně, s kořením... ale jen něco povařej nebo upečou, s bylinkami možná. Prostě s to neupečou/neuvařej tak, že se to bude rozpadat apod.

No tak to je jasné,...stejně jako je rozdíl, jak jíme dnes my a jak jedli naši předkové,...třeba valaši...celý den byli s ovečkami v horách a jediné co jedli byla polévka, jablka, chleba a ovčí sýr či brynza, o množství ani nemluvě...a byli zdraví,...že by jim chybělo každý den jíst maso, nebo si dávat pestré saláty polité olivovým olejem...no nevím...

a s tím souvisí právě i jídlo pro psy...jak jedli psi před sto lety a jak jí dnes, že?...člověk psí stravu vlastně hodně přizpůsobuje stravě své,...stejně jako se někteří lidé každý den stravují polotovary, protože na nic jiného nemají čas, tak dávají svým psům granule, protože je to to nejjednušší a nejrychlejší co můžou udělat...

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 19:33 

chantrea píše:
A s tím ohledně psů....to je vlastně taky pravda, nějak jsem si neuvědomila podívat se na to i z tohoto pohledu,...ale pak by se dalo vyčíst i několik věcí barfu ;)...čím víc o tom člověk přemýšlí a čím víc to řeší, tím víc je zmatený....chtělo by to nějaký návod, který by neměl žádné ALE ;) :P.

Zadny samospasny navod neexistuje :-) Kazdemu sedne neco jineho. Jeden clovek je masozravec, druhy maso nemusi, jeden pes bude prospivat na BARFu, jiny na granulich a nekteri zustanou na pulcesty - jako treba ja, kdy pes dostava syrove i varene a misto zeleniny a priloh ma roboran a nekdy dostane granule. Taky nevarim jenom extra zdrave veci, ale dle meho je to kompromis mezi pokusem o zdravou stravu a "nezdravymi dobrotami". Nekdy se precpu, extra nesportuju, ale taky ziju. Spokojene :-) A tak nejak krmim i sve psy. Nemusi mit extra vsechno bio a podobne, ale krmim dle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi. Hlavne at jsou spokojeni oni i ja a prospivaji :-)

PříspěvekNapsal: čtv 11. lis. 2010 19:37 

Alvi píše:
Hlavne at jsou spokojeni oni i ja a prospivaji :-)

:-) :icon_thumleft:

PříspěvekNapsal: pát 12. lis. 2010 13:46 

Lenka - dobře rychle jsi došla k přesvědčení o BARFu =D> Se mnou to bylo podobný po přečtení těchto (a řady dalších) stránek...
Jen pro zajímavost citace z článku, co jsem vygůglila:
"Vycházel z toho, že pes je po svém předku vlkovi především masožravá šelma, a tak také přistupoval k jeho výživě. (...) Byl toho názoru, že pes, jako ostatně všechny masožravé šelmy, čas od času potřebuje i rozkládající se maso, které obsahuje určité bakterie a jiné složky potřebné pro zažívací systém šelem. Toto maso muselo ovšem pocházet ze zdravé zvěře vzhledem k parazitům a jiným nebezpečným nemocem.
Když byl na cestách a nemohl vzít psy s sebou, jednoduše zakopal na zahradě nějaké syrové maso do země. Oni ho pak našli a vyhrabali. Tak jak to dělá pes nebo vlk ve volnosti, když má nadbytek potravy. Jednoduše si zbytky zahrabe a v době nouze ví, kam jít. V létě například uchovával maso a bachory v chladné půdě, protože na něj neměl zvláštní lednici."
Autor článku: pan Zdeněk HAVELKA

PříspěvekNapsal: sob 13. lis. 2010 08:54 

tak jsem včera navštívila řeznictví a koupila kuřecí skelety a křídla, no to bylo doma pozdvižení! Airinka dostala na večeři 300 g (ráno měla granule) a kocour se s tím nemohl smířit, strašně jí to záviděl, takže dostal taky :-) zeleninu tam nechala, ale z ruky, to byla jiná! nechci jí ale na to naučit, takže jen pár soust a zbytek jsem jí v misce nechala, tak snad se do toho vrhne, mám takovou radost! díky všem!

PříspěvekNapsal: sob 13. lis. 2010 13:00 

a ještě mám prosím jeden dotaz, jaký je rozdíl mezi hovězím mletým (33Kč/kg), hrubomletým (38Kč/kg) a svalovinou (89Kč/kg), mám na mysli v kvalitě, co kupujete vy?díky

PříspěvekNapsal: sob 13. lis. 2010 13:05 

já tedy kupuju hrubomleté, je to i s kostma, svalovina bude bez kostí, ale rozdíl mezi mletým a hrubomletým bych viděla jen ve velikosti výsledného tovaru... :-k

PříspěvekNapsal: ned 14. lis. 2010 18:30 

Mletý vůbec neznám. Hrubomletý, ať už od Vetamixu nebo od Falca je rozšmelcovaná svalovina + vazivo + trochu tuku + nějaký ty cévy a podobně... kusovou svlalovinu dáváme opravdu výjimečně. Je to zbytečně moc bílkovin na úkor dalších věcí, co pes potřebuje (kosti, chrupky, tuk, vnitřnosti...)

PříspěvekNapsal: ned 14. lis. 2010 18:47 

Zito, já to mletý právě viděla u Vetamixu, budeme od nich brát maso, jen jsem teda myslela, že hrubomletý je i s kostma, takže ty budeme muset teda kupovat zvlášť, trochu mě právě mrzí, že na net stránkách nemají uvedené přesné složení těch jejich výrobků

PříspěvekNapsal: ned 14. lis. 2010 18:58 

No někdo tvrdí že to hrubomleté je i s kostma (např. Žanyn). Já přiznávám, že jsem to zas až tak zevrubně nezkoumala a rukama do toho moc nešahám, ale když to vařím nebo nandavám, přijde mi, že v tom kosti spíš nejsou. Musely by být fakt hodně najemno. Vzhledem k tomu, že to dáváme tak 1x týdně, tak jsem to nikdy moc neřešila. A "kostnatej" bobek, jak třeba po kuřeti, po tom holky rozhodně nemají. Možná máš nejjednodušší jim tam zavolat nebo napsat, vypadají ochotně a komunikativně.

PříspěvekNapsal: ned 14. lis. 2010 19:00 

Lenka a Aira píše:
Zito, já to mletý právě viděla u Vetamixu, budeme od nich brát maso, jen jsem teda myslela, že hrubomletý je i s kostma, takže ty budeme muset teda kupovat zvlášť, trochu mě právě mrzí, že na net stránkách nemají uvedené přesné složení těch jejich výrobků

Ja jsem od Vetamixu mela mlety i hrubomlety a kosti nebyli ani v jednom. Svalovina, slachy, tuk, sem tam krupka na svalu nebo slase. A tucny je to min jak hrubomlety od Posvare.

PříspěvekNapsal: ned 14. lis. 2010 19:04 

Teď jsem zkoumala štangli toho hrubomletýho, co tu zrovna máme vytaženou z mrazáku. Kousky kostí v tom opravdu nenahmatám. Na obalu to taky napsáno není :? No já k tomu přistupuji jako by to bylo bez kostí.

PříspěvekNapsal: ned 14. lis. 2010 19:43 

já tu informaci mám právě taky od Žanyn, ale když ses v tom porochnila :-), tak tam asi fakt nebudou

PříspěvekNapsal: ned 14. lis. 2010 19:57 
Oprávněný poradce

Já dávám ráda k hovězímu hrubomletýmu (ne od Vetamixu) kosti vepřové kosti (pažní a tak). Pes s veme kost do KD a navíc posiluje a zabaví se.

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: pon 15. lis. 2010 10:30 

v hrubomletém od počváře sou i chrupavky a kosti

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 01:21 

Několik hrubomletých jsme poslední dobou skrmili a ani konzistenci ani dle produktů psů to na velký obsah kostí nevypadá (jestli tam vůbec nějaké jsou).

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 07:30 

Tak jsem včera naporcovala 4kg čerstvýho vemínka. Konzistence mě hrozně překvapila, čekala jsem něco křehkýho a hnusnýho jako játra, a ono se to špatně krájí, nejde to propíchnout prstem a je to hrozně houževnatý :)
tekly z toho snad litry mlíka, ale nic jsem s tím nedělala, jen nakrájela na jednotlivý řízky, zabalila a zamrazila. Krájet to budu až polorozmrzlý před podáváním. Doufám, že je to tak OK..to mlíko mi přijde jako dobrá přísada a žádnou brutální alergii neočekávám. Jediné co nechápu je, proč si to lidi namáčí do mlíka, když to v něm doslova plave a stříká při každým zakrojení :idea: :arrow:

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 14:07 

A jéje, asi jsem mystifikátor, ale já to (hrubomleté) dávala psů, s kroupama, takže jsem to promíchávala a na kosti jsem narazila - ne mnoho, ale sem tam kostička byla - bylo to dvoukilové balení od Vetamixu.... :shock: tak jestli to není jak kdy... :-k

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 14:31 

Dneska jsem měla docela zajímavej hovor s jedním biologem - ještě teda studentem. Prý většina lesní zvěře je podvyživná, umírá mnohem dřív než zvířata v zajetí...spočítal mi, že BARFEM je prakticky nemožné získat třeba dostatečný množství vápníku....tak nevím???Co si o tom myslíte? Už docela dlouho uvažuji, že raději přejdu na granule a maso bude jen takové zlepšení

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 14:36 

To radši přidám tyhle věci chemicky, než krmit chemicky na 100%...to si myslím já..nechci už nikdy vidět svého psa, jak stojí u misky a chroupe bobule jak nějaké morče. Přijde mi to smutné.

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 14:43 

Barbora píše:
Prý většina lesní zvěře je podvyživná, umírá mnohem dřív než zvířata v zajetí...spočítal mi, že BARFEM je prakticky nemožné získat třeba dostatečný množství vápníku....tak nevím???Co si o tom myslíte? Už docela dlouho uvažuji, že raději přejdu na granule a maso bude jen takové zlepšení

Já nevím Báro, ano jistě většina zvěře, co tady u Prahy potkávám je svým způsobem "hubená, podvyživená". Ale, je třeba si asi položit otázku proč...to ti biolog neřekl? Myslím, že dobrá kombinace je maso + dokrmovat granulema. Můj setrowart takhle funguje a je v super kondici. A dokrmuju Stone Crickem.

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 14:51 

Už dlouho přemýšlím, jak je to s vlkama v ZOO. Jsou v zajetí - podvyživení vskutku nevypadají, ale misku s granulema jsem tam teda nikdy neviděla...(ale co já vim, třeba ji mají někde schovanou :mrgreen: )...nevíte někdo? Tam by to ti ošetřovatelé měli mít zmáknutý nejlíp, ne?!

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 15:40 

To by měl pan biolog vidět to vypasený srnčí,co se střílelo a teď ty zasádlený prasátka :lol: Samozřejmě pokud zvěř žije v nevyhovujících podmínkách,kde nebude mít dostatek potravy a nebude přikrmovaná,bude podvyživená. Většinou jsou však ve špatné kondici kusy staré a hlavně nemocné - nejčastěji napadené různými parazity. To je taky důvod,proč zvířata umírají v přírodě dřív - slabší nebo starší kus oslabený třeba déle trvající zimou je samozřejmě daleko náchylnější k nemocem a parazitárním onemocněním. Takový střečci u spárkaté zvěře,to je fakt neskutečnej hnus. Kdyby byla pravda,co pan biolog píše,většina zvěře by nepřežila první zimu. A šelmy by vyhynuli hned na začátku evoluce :laughing7:

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 15:52 

Ale kdo z nás tady krmí lesmí zvěří?? :shock: Já jsem na mase - tedy čubís...ale i já ..a jsme v pohodě..nepitvala bych to... :mrgreen:

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 16:06 

Tereza22 píše:
Už dlouho přemýšlím, jak je to s vlkama v ZOO. Jsou v zajetí - podvyživení vskutku nevypadají, ale misku s granulema jsem tam teda nikdy neviděla...(ale co já vim, třeba ji mají někde schovanou :mrgreen: )...nevíte někdo? Tam by to ti ošetřovatelé měli mít zmáknutý nejlíp, ne?!

Já nevím, ale pokud je mi známo, tak i zvířata v ZOO jsou přikrmovaný granulema, nevím jak vlci, ale můžu se zeptat paní Čápové z pražské ZOO, která se vlky stará:-))

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 16:43 

Co sem byla v Zoo na praxi, tak tam dostávaly šelmy(ale teda kočkovitý -levhart, rys, manul) prostě kus masa, králíka, nebo slepici a k tomu nějakej vitamín...

Báro a jak ti to spočítal s tím vápníkem? Jinak s tou zvěří v zajetí je to logický, když tam nemaj žádný stresy a prakticky jen spěj nebo se krměj :)

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 18:36 

No hele, ale on nemluvil o zvěři jako takový ale o vlcích a ti se snad u Prahy nevyskytujou ne?

Předpoklad Barfu je ten, že šelmy jsou úplně v pohodě a když jsou v pohodě na mase proč ne i psi na BARFU. Jenže ti vlci taky kolikrát ty zimy nepřežijou, jsou začervený, podvyživený a problému s kostma se ani nedožijou, protože v přírodě umíraj podstatně dřív než naši psi v zajetí,

V zoo vlky přece nekrmí jen masem a kostma, ale přidávaj jim minerály a vitaminy.

Výpočet máš 100mg Ca/Kg hmotnosti. KAŽDÝ DEN. 100mg kuřecí masitý kosti má cca 0,7g Ca...A teda takový množství moje čuba nesežere...takže leda fakt trochu Ca přidávat.

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 19:16 
Oprávněný poradce

Citace:
Předpoklad Barfu je ten, že šelmy jsou úplně v pohodě a když jsou v pohodě na mase proč ne i psi na BARFU. Jenže ti vlci taky kolikrát ty zimy nepřežijou, jsou začervený, podvyživený a problému s kostma se ani nedožijou, protože v přírodě umíraj podstatně dřív než naši psi v zajetí,

Jo a vlci nebo divocí psi v přírodě žerou každej den pravidelnou dávku, odčervují se.... podle mě tu řešíte kraviny. Je jasné, že divoká zvířata umírají dřív nebo nemají vyhovující hladinu všěch potřebných látek...

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: stř 17. lis. 2010 19:57 

Nojo, my biologové toho taky nakecáme :lol:
Já už jse s tím přirovnáváním asi trapná, ale mám dojem, že lidé žijící ve volné přírodě (např. někde na Papui) se taky dožívají kratšího věku než lidé "v zajetí" :rolleyes: A asi to nebude jen stravou...
Mmch, když tu tak pitváme ty psy, ví někdo z hlavy, jaká je DDD vápníku pro člověka? A počítáte si to? A netrpí váš pohybový aparát?

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 10:04 

Tak jasně, že kvalita stravy není jedinej faktor, ale já myslím, že tomu rozumí dost, dokonce dělali jakousi analýzu potravy, kterou vlci sežrali, takže mu vcelku věřím, že ten faktor žrádla je významný...

Člověk není šelma. Náš příjem vápníku není tak vysoký a hlavně všichni jíme každý den hodně zeleniny, ovoce, sýrů, jogurtů....pes má na vápník prakticky jen kosti. To srovnání je chytré, ale v něčem kulhá.

Myslím si, že člověk, který chce pro svýho psa co možno to nejlepší, by neměl říkat, že některý věci řešit nebude, protože je neřeší nikdo...

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 10:41 

Jistěže to srovnání kulhá - jako každé srovnání :wink:
Dobře, u lidí to nemusí být zrovna vápník, ikdyž ten taky. Jíme spoustu potravin, které ho vyvazují. Pokaždé, když si přečtu něco o lidské výživě (denních dávkách vitamínů, možnostech se jimi předávkovat, o živočišných bílkovinách a esenciálních AMK, o nasycených a nenasycených mastných kyselinách, cholesterolu...) orosí se mi čelo a zděsím se, jak strašně to žiju a jak to, že vlastně vůbec ještě žiju a dávno jsem neumřela?! Vždyť člověk žije mnohem déle, nahromadí mnohem více dietetických chyb a jedů a jeho potrava má s "přírodou" a "vyvážeností" často mnohem méně společného než psí BARF. Nepromítáme náhodou své potřeby a touhy občas až trochu přehnaně do svých psů...?
Samozřejmě DDD a všechny ty poměry, které nelze v praxi dodržet, jsou jedna věc, ale schopnost těla vzít si z potravy, co potřebuje, a vyloučit, co nepotřebuje, je věc druhá. Při dodržení optimálních poměrů je tělo nejspokojenější a nejlépe funguje!!!! - řvou nahlas výrobci granulí. Je pohodlné jim věřit a vlastní zodpovědnost za to, co pes žere, přehodit na jejich bedra...

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 10:51 

Já krmím BARFEM :-) Ale je pravda, že nic nedělám slepě.

Tak víš co, na druhou stranu u lidí, troufám si tvrdit, nejsou takové problémy s DDK a DDL. Jistě, babičky si stěžují na bolesti kloubů, ale kolik z důchodců opravdu nemůžě chodit, pajdá či je na vozíku? Naprosté minimum. A to narozdíl od psů se necpeme od kojeneckého věku alavisem a podobnýma srajdama. A kolik štěňat vidím, jak jim padají uši a prošlapují se packy (teď se dopustím zlé generalizace, ale všechny s prošláplýma packama byly na vařený stravě a BARFU. To je moje zkušenost, ale pro mě taky o něčem vypovídá)

Vápník se sice vyvazuje třeba zeleninou, ale také je na druhou stranu ze zeleniny získáván! Jsem si jistá, že při pestré stravě u člověka není možno nepřijmout dostatečné množství vápníku (ano, z zvědavosti jsem si to také spočítala :-D)

Jak jsem již napsala, pes má jedinou možnost - vzít si Ca z kostí. Který pes sežere denně třeba půl kila křídel? Asi žádný, neb by pak nešel na velkou tři dny...to jsou fakta. Nemusí to se psem udělat nic, může to způsobit řídnutí kostí...kdo ví. Každý ať se k tomu postaví, jak chce a uzná za vhodné.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 10:57 

Barbora píše:
...a hlavně všichni jíme každý den hodně zeleniny, ovoce, sýrů, jogurtů....pes má na vápník prakticky jen kosti. ...Myslím si, že člověk, který chce pro svýho psa co možno to nejlepší, by neměl říkat, že některý věci řešit nebude, protože je neřeší nikdo...

není to pravda, já zeleninu nesnášim a ovoce jim jen občas. Jogurty a mléčný výrobky nejsou to nejlepší, co pro sebe můžeš udělat, alespoň pohled TČm na mléčné výrobky tak pozitivní není. Myslím, že člověk, který chce to nej pro svýho psa, ho raději pořádně zazážitkuje, vyběhá, unaví, prožije s ním ten jeho život, než aby propočítával denní dávku vitamínů. Do osmi let věku svého psa jsem o žádných vitamínech, propočtech a přídavcích nevěděla, čuba byla krmená granclema, zbytkama od stolu, jedla se mnou to, co sem jedla já, poslední rok intenzivně masem se zeleninou. Podle krevních testů, co jsem dělala kvůli srdíčku, ajka je viděla, jsou na staršího psa víceméně v pořádku. Takže si mylím, že není potřeba tu stravu řešit až takovým způsobem. Jasně, že u psa nemocnýho tomu budeš klást větší důležitost, to je jasný, ale nemůžeš říct, že ten, kdo krmí psa prostě jen normálně, nechce pro svýho psa to nejlepší. A co může být lepšího než šťastný, unavený, zazážitkovaný a pes, "co všude byl a všechno viděl už aspoň 2x".

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 11:00 

tak moje zkušenost s padajícíma ušima a prosšlapama a problému s kloubama je přesně opačná než tvoje.
osobně si mylsím že strava psa prostě jen moc řeší. copak se před dvaceti lety dělali kvalitní psí granule a panečkové psu kupovali drahé přípravky na doplnění vitamínů? pochybuju a stejně psové žili a celekm zdravě bez větších problémů. viz několik případů z mého okolí dky se psi krmení zbytkama z jídel a vařeným masme dožívala ve zdraví vysokého věku.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 11:04 

Barbora píše:
A kolik štěňat vidím, jak jim padají uši a prošlapují se packy (teď se dopustím zlé generalizace, ale všechny s prošláplýma packama byly na vařený stravě a BARFU. To je moje zkušenost, ale pro mě taky o něčem vypovídá)
:( tuhle zkušenost nemám, nezní to moc dobře...

Ale nesouhlasím, že pes může brát vápník jen z kostí - hodně lidí dává psům zeleninu, obilniny, jogurt, vajíčka i se skořápkou, z "masa" je dobré třeba to vemeno... Pes opravdu není čistý masožravec a mít ho jen na masu (a kostech) bych si netroufala. Ikdyž mnozí tak prosperujou.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 11:26 

Barbora píše:
.. a hlavně všichni jíme každý den hodně zeleniny, ovoce, sýrů, jogurtů..

Nemyslím si, že každý jíme denně hodně zeleniny, ovoce, sýrů, jogurtů.

Barbora píše:

... pes má jedinou možnost - vzít si Ca z kostí. Který pes sežere denně třeba půl kila křídel? Asi žádný, neb by pak nešel na velkou tři dny...to jsou fakta.

Já myslím, že hodně psů je jen na kuřecím a já ani pes nemáme problém zkrmit v KD opakovaně jen křídla, dokonce jsou našim oblíbeným artiklem+ k tomu dávám zeleninu a občas i mléčné. Jsem přesvědčena, že pes je stravován lépe než já.
Čekala jsem na dobu až se vyrobí nějaké kompletní granule pro lidi. Ale ono to není tak od věci, protože pro kojence se už nyní preferuje "skleničková" strava, protože tam je ten nejlepší zaručený poměr všeho a navíc to nedá práci, ale to,ž e se to musí všechno převážně chemicky konzervovat, stejně jako granule. Jediný proč to ještě není pro dospělý je ten, že by to byl blivajz, který by nikdo dlouhodobě nebyl schopen přijímat, ale do psů a do dětí ať to klidně rveme, ty nám to neřeknou, max. budou trpět nechutenstvím. Je dobře, že nad tím člověk přemýšlí, ale velké mínus granulí je prostě to, že do opravdového složení nikdy úplněn neuvidíš a za druhý to, že i přísady, které byly ok v původním stavu už nejsou ok po výrobním procesu, kterým granule musí projít a zpětně se to tam dává chemicky. O využitelnosti takto dodaných chemických lkátek se dá zase polemizovat.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 12:26 

Jano, ale já tu o granulích přece nepolemizuji a ani neříkám, že jsou lepší alternativa automaticky než BARF. Kdybych o tom byla přesvědčená, tak nebarfuji. Ono ostatně i granule mají vápníku málo, jelikož automaticky počítají se 100% vstřebatelností.

Jen říkám, že barfaři by si speciálně na vápník měli dát pozor :-) Jinak zeleninu čubě sice dávám, ale týdně jí nesežere víc jak půl kila a že by sz ní byla odvařená, to se nedá říct. Vápníku z ní získá takřka minimum. Náš jídelák se skládá 5x týdně z kuřecích hřbetů a krků (cca 700gr), jednou týdně vnitřnosti, jednou svalovina s kopcem zeleniny. Při tomto režimu má vápníku i z přirozených zdrojů dostatek, ale domnívám se, že to stojí za to se nad tímlehce zamyslet a započítat.

Co se týče lidské výživy - samozejmě nepočítám lidi, kteří jí pouze pečivo s uzeninami a sem tam to doplní pivem a klobásou. My jsme z normální rodiny a na talíi jsme měli ovoce či zeleninu denně, jogurty taky, mléko, libové maso, přílohy...s vápníkem nebyl problém nikdy.

Jasně, jsou lidi, co celý život kouří, chlastají a dožijí se 100 let. A pak ti, kteří žijí zdravě a ve 40 letech umřou na rakovinu. Ale nedá se z toho přece vyvozovat, že když strejda hulil jak fabrika a umřel na stáří, že mně to neuškodí. Všeobecně si myslím, že strava založená na zbytcích od stolu psům prostě neprospívá a moc bych se divila, kdyby s tím někdo nesouhlasil. Najít příklad psa, který takový přístup přežil ve zdraví, už je věc jiná.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 12:31 

Navíc s tím nemá co dělat sport či psychika psa, v ideálním případě pes žere kvalitně i má dostatečně podnětný život. Nebo snad proto, že se snažím pro psa zajistit dobrou stravu, automaticky jako nejsem typ, který by se jí po jiných stránkách věnoval? Zajímavá myšlenka :shock:

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 12:36 
Oprávněný poradce

Citace:
psychika psa

ta s výživou má podle mě hodně co dočinění

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 12:48 

To asi má, ale v téhle souvislosti to byla reakce na to, že se člověk nemusí starat o žrádlo, když je pes vylítaný.

BTW pokud fakt strava nehraje roli, proč celosvětově stoupá výskyt rakoviny? Spolu s výskytem rychlých občerstvení, obezity, smažení všeho atd...

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 12:51 
Oprávněný poradce

Strava hraje roli a velkou. Ale rozhodně není potřeba, podle mě, to takhle moc řešit. Když to vezmu na příkladu efči a její mopsice - na barfu a pomocí bylin se jí krásně srovnala zdravotně. Tak tak špatně asi krmit nebude a tudíž ostatní taky ne. Samozřejmě záleží na jedinci. A zajímalo by mě, kolik těch štěňat s podlomama a pod jsi viděla, po jakých rodičích, jak je krmili - ne vařenou stravou, ale složení KD.

stránky Bonyho a Dutchee

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 1632 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina