Rudolf Desenský - psycholog psů
Profesionální psí poradna
Právě je pát 02. kvě. 2025 13:41
99% VEŠKERÝCH VAŠICH OTÁZEK JE ZDE ZODPOVĚZENO.
Pro nedostatek času na textové odpovědi jsem nové registrace do poradny dočasně zastavil.
Ke čtení důležitých příspěvků registraci nepotřebujete.
Raději pracuji se psy než s klávesnicí. Chcete-li mé odpovědi na své dotazy, zavolejte, nebo přijeďte na Freesobotu.
Děkuji všem, kteří podporují náš spolek Mikroazyl Vlčáry z.s. - azyl pro velké psy s nestandardním chováním.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 1632 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 33  Další
  Předchozí téma | Následující téma 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: krmení syrovým masem - BARF
PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 12:56 

Barbora píše:
Jano, ale já tu o granulích přece nepolemizuji a ani neříkám, že jsou lepší alternativa automaticky než BARF. Kdybych o tom byla přesvědčená, tak nebarfuji. Ono ostatně i granule mají vápníku málo, jelikož automaticky počítají se 100% vstřebatelností.

Jen říkám, že barfaři by si speciálně na vápník měli dát pozor :-) Jinak zeleninu čubě sice dávám, ale týdně jí nesežere víc jak půl kila a že by sz ní byla odvařená, to se nedá říct. Vápníku z ní získá takřka minimum. Náš jídelák se skládá 5x týdně z kuřecích hřbetů a krků (cca 700gr), jednou týdně vnitřnosti, jednou svalovina s kopcem zeleniny. Při tomto režimu má vápníku i z přirozených zdrojů dostatek, ale domnívám se, že to stojí za to se nad tímlehce zamyslet a započítat.

Tenhle příspěvek je ale jiný, než kterým si tu diskuzi začala:
Barbora píše:
...spočítal mi, že BARFEM je prakticky nemožné získat třeba dostatečný množství vápníku....Už docela dlouho uvažuji, že raději přejdu na granule a maso bude jen takové zlepšení

Asi u štěníka velkýho plemene bych se osobně hodně bála krmit jen barf, ale zase když víš na co si dát pozor, tak vápník můžeš přidat vždycky, ale sama píšeš, že vápníku má tvoje čuba i z přirozených zdrojů dostatak, tak proč by to mělo být jinak u ostatních?

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 12:58 

Díky Evo.
Jen bych chtěla ještě uvést k tomu vápníku - za celou dobu, co barfuju, nepřevažuju, nepřeměřuju, nepropočítávám. A přesto, světe div se, maj obě moje čuby poměr Ca/P naprosto v pořádku (nemluvě o ostaních věcech, jak uvedla Eva). Tadyty přehnaný strachy, obavy a neopodstatněný zesložiťování pak bohužel u většiny lidí vedou k tomu, že dají za pravdu vetům apod., když jim cpou granule, protože "tam je zaručený poměr všeho tak, jak to má být a bez práce".

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 13:44 

Efčo, jak víš, jaký mají poměr, když nepřevažuje a nevážíš?

No, s tou nemožností - bavila jsem se s pár barfařema, jedna z nich dělá v Čr asi nejznámější web o barfu. A většina mi řela, že tolik kostí nedává, protože by pes měl zácpu či nevím co. Většina barfařů doporučuje příjem kostí na cca 30% z celkové stravy a to je prostě málo.

Něco jiného jsou příznivci RMB - raw meat bones, ti se podle mě blíží dobré stravě víc. Stravu mají poskládanou jen z masitých kostí - a zeleniny a vnitřností i samotné svaloviny je dohromady tak cca 30%

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 14:02 

Já mám stravu poskládanou v podstatě podle RMB. A to neúmyslně, došla jsem k tomu propočty podle výživářských knížek. O to víc to považuju za důvěryhodný.

Zeleninu dáváme cca 10-15% z celý stravy, vnitřnosti taky tak. Samotné maso dávám do zeleniny, aby mi ji zblajzla, netvoří porci žrádla samo o sobě.

DOPORUČUJI :-) http://Obrázek J to super článek jak o BARF tak o RMB.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 14:04 

efča to ví rpotože má u čub dělaný rozbory krve

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 14:08 

Jenže aby krev byla rozhašená, to už by muselo být něco. Tělo si stabilně udržuje hladinu vápníku na stejné úrovni, jakou potřebuje.

Pokud ho má moc, vyloučí ho ledvinama. Pokud málo, vezme ho z kostí.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 14:18 

barboro a proto aby tohle tělo udělalo musí taky bejt už sakra problém kterej jen tak nezpusobíš obvzláště pokud psi dostávaj maso i kosti každý den

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 14:22 

Barbora píše:
Něco jiného jsou příznivci RMB - raw meat bones, ti se podle mě blíží dobré stravě víc. Stravu mají poskládanou jen z masitých kostí - a zeleniny a vnitřností i samotné svaloviny je dohromady tak cca 30%

Barbora píše:
Já mám stravu poskládanou v podstatě podle RMB. A to neúmyslně, došla jsem k tomu propočty podle výživářských knížek. O to víc to považuju za důvěryhodný.

Zeleninu dáváme cca 10-15% z celý stravy, vnitřnosti taky tak. Samotné maso dávám do zeleniny, aby mi ji zblajzla, netvoří porci žrádla samo o sobě.

Tak já tedy vlastně taky krmím RMB a ani o tom nevím :finga: :D , i když asi rostlinný složky dávám víc.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 14:25 

Hehe :D No já myslím že tak krmí spousta lidí a ani o tom neví, včetně mě. Já jsem se o tom dověděla až nedávno :mrgreen:

Ajko - tenhle proces dělá tělo dnes a denně a nejenom u Ca. Pro tělo je životně důležitý udržovta stabilní hladiny iontů v krvi.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 14:29 

Barbora píše:
Efčo, jak víš, jaký mají poměr, když nepřevažuje a nevážíš?

z krevních testů

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 14:30 

jo to sice ano ale většinou jak lidi tak psi tu hladinu udržují přijímaním potravy. tudíž pokud člověk endává jen čistou svalovinu a de do toho s trochou rozumu neměl by udělat ěnjakou fatání chybu

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 14:34 

Nějak se začínám ztrácet v tom, o čem je tu vlastně řeč. Je řeč o tom, že BARF je špatná metoda krmení? Jaký je rozdíl mezi BAFR a RMB (nějak jsem to nepochopila)? Já (a troufám si říct, že většina lidí) za BARF považuju prostě krmení syrovou stravou, ať už v jakýchkoliv poměrech.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 15:20 

Mno, syrová strava se v zásadě dělí snad i na tři skupinky. Teď nevím, zda to píšu úplně přesně, ale v podstatě jde o BARF, RMB a prey model.

BARF doporučuje hodně zeleniny (co vím tak v BARF publikacích klidně 30%) a málo kostí (cca 20%). Kostí mi přijde málo, protože vápníku nedodají ani nezbytné minimum. Moc zeleniny je taky považováno za zbytečné. Pravdou ale je, že prý v posledních knihách o BARF od jeho tvůrce došlo ke snížení doporučeného množství zeleniny...

RMB doporučuje cca 65% masitých kostí, zeleniny tak 10-15% a nijak zvlášť ji zase nezdůrazňuje.

Prey model kašle na vše a snaží se zcela přizpůsobit přírodě, tedy v ideálním případě krmí celou zveří včetně kůže, chrupek a krve (maso v obchodech už je vykrvené). Pravdou je, že krev obsahuje poměrně významné množství vápníku..

Pokud píšu blbosti tak mě opravte, zvláště ten prey model jsem nestudovala, anžto moje láska k psovi není tak daleko, abych jí lovila v lese bažanty :-D

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 15:34 

V mojí literatuře o BARFu se teda píše 70% masitých kostí. Ale to je jedno, pro mě, jako laika, jde prostě o to, že krmím syrovým, poměry neřeším, přečetla jsem si pár info a podle toho od oka dávkuju a přizpůsobuju svým psům - o což jde dle mě především.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 15:54 

No, myslím, že se někde stala chyba, asi jako kdysi se špenátem a obsahem železa v něm. To se někdo upsal o jedno desetinné místo v nějaké tabulce, a od té doby až donedávna byl špenát prezentován jako naprosto nejlepší zdroj železa.
Kdyby krmení typu BARF (i ty další), které má napodobovat potravu, jakou si šelmy celé generace ostarávají samy, obsahovala něčeho tak zásadně málo, tak by přece všechny ty generace musely mít problém a těžko by šelmy jako živočišné druhy přežily do dnešních dní. Je určitě možné, že šelma v přírodě sežere více kostí, než kolik jich je v právě ulovené zvěři, jelikož dojíždí mršiny, ze kterých už třeba kromě kostí mnoho nezbylo. Ale to lze řešit právě těmi více či méně masitými kostmi. A taky skořápkami od vajec, někdy mi to čuby slupnou jak malinu, jindy je nechají, věřím teda, že si to dokážou vyrovnat, kdyby měly nedostatek. Kuřecími křídly krmíme často a rády, psinkám to hodně chutná a žádné problémy s vyprazdňováním nemají. Konkrétně mají velmi málo velmi malých bobků, které se trochu drolí, a to je pro mě znamení, že mám příště dát kostí o něco méně.
Zajímavé je to u nás se zeleninou. Mají svých pár oblíbených druhů, které ale stejně nejraději zbaští přímo z ruky, ne z misky. Ale když jdu králíkoví pro krmení, tak se mi cpou do košíku a každá užere dobré dvě hrsti čerstvé trávy. A to přitom mají k dispozici celou zahradu, kde je trávy hodně. Asi tam ale neroste ta správná. :lol:

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 16:05 

Vona se potom naskýtá votázka, co je to ta masitá kost. Pokud je masitá kost např. kuřecí stehno, potom je v podstatě celé kuře jedna velká masitá kost 8) To pak logicky bude masitou kostí jistě i ryba - je to přece takové maso obalené na kostřičce - takže taky krmíme v podstatě 75 % masitými kostmi!
A jinak jako skoro vždy musím oět souhlasit se Zuzkou.... 8)

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 16:19 

No však taky celé kuře má velmi dobrý obsah vápníku! :-) Lepší než třeba jen křídlo.

Zuzko, v přírodě ovšem vlci těžko seženou dokonalou stravu jako pes doma - sežerou myši, sem tam mršinu atd. Pokud uloví větší zvěř, kosti z ní často nechaj ležet a zkrmí jen maso a nejlepší vnitřnosti. Ono přírodě stejně nejde o dlouhověkost, že jo...

Jak si to myslela s tím upsáním se (příklad se špenátem?)

Efčo - Neřešit poměry je taky cesta a respektuju tvoji volbu. Přesto nechápu, proč se nad tím nezamyslíš - moc námahy? Vždyť bys mohla třeba psovi díky tomu stravu vylepšit.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 16:25 

barboro rozhodně nesouhlasím s tím že v přírodě nějde o dlouhověkost- kor u predátorů o tu dlouhověkost de rptoože čím dýl udou žít tím víc potomku za sebou zanechaj- aneb jak řekl ejden náš etolog- i zajíc žere jen kvuli tomu aby se rozmnožil .-))) moc hezká věta. nocméně i ten vlk si smetam uloví spíš zajíce než bizona- přirovnání že pes dostane spíš celý kuře než kus svíčkový .-)

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 16:27 

Ono je řešit a řešit. Pokud to dělám tak, jak to dělám a psům to vyhovuje a co víc, jedný to (dalo by se říct) zachránilo život, nemám důvod to měnit. Ze začátku jsem samozřejmě taky hledala a četla, ale že bych na miligram vážila KD apod. tak to ani náhodou a ani to dělat nikdy nehodlám. Taky díky tomu, že se ty poměry v různých zdrojích dost liší. Prostě používám svůj selský rozum a to funguje.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 17:16 

Barbora píše:
...Zuzko, v přírodě ovšem vlci těžko seženou dokonalou stravu jako pes doma - sežerou myši, sem tam mršinu atd. Pokud uloví větší zvěř, kosti z ní často nechaj ležet a zkrmí jen maso a nejlepší vnitřnosti. Ono přírodě stejně nejde o dlouhověkost, že jo...

Jak si to myslela s tím upsáním se (příklad se špenátem?)...

Moje Aika taky žere myši a mršiny (když nejsem dost rychlá). A vůbec, proč psí domácí stravu nazývat dokonalou? Není to naopak? Nedostane vlk spolu s mršinou něco důležitého do své střevní flóry? Něco, co psům chovaným doma (téměř sterilně) potom chybí a mají trávicí problémy a někteří ani nemohou to maso strávit? Není to způsobeno tím, že nám jejich páníčkům se ty mršiny eklují a děsí nás představa, že by náš miláček po takové lahůdce šel a oblíznul nám tvář? Ještě se mi nestalo, že by Aice bylo po takové příhodě špatně, to jen já to nedobře nesu.
A větší zvěř? První chod jsou vnitřnosti, druhý svalovina, a když vyhládne, dorazí se i kosti. Buď ze svého úlovku nebo z cizího, nic nepřijde nazmar.

Špenát: Neřeknu přesné hodnoty, protože si je nepamatuju, ale před již dlouhou dobou (zhruba někdy v období vzniku seriálu Pepek námořník :lol: ) se uváděly hodnoty železa obsažené ve špenátu 10x vyšší, než se uvádí dnes. Prostě někdo udělal chybu a ostatní to od něj opisovali, a vznikla fáma, že když má někdo málo železa, musí rozhodně baštit špěnát. Ne že by ho neměl, ale není to rozhodně tak závratná hodnota, jak se tvrdilo.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 17:51 

ja teda taky vychazim z Barf knizky,kde se pise o 70 procentech masovych kosti v denni davce.-pravda,premyslela jsem,co za ne mam povazovat a rozhodla jsem se,ze skelety,kridla a kureci krky. :yawinkle:
Ale ta svalovina...Muzu Arwen davat skoro denne jako svalovinu kureci zaludky? Nevadi,ze je to "vnitrnost"?
Jinak pomery se priznam taky nejak neresim....

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 20:38 

Já přidávám taky spíš vnitřnosti, než svalovinu....maso mají stejnak na těch kostech.

No přemýšlím, co psi doma nemaj oproti přírodě - asi krev. Ale to je vyváženo vitaminy, zeleninou apod co přidávají lidi doma. Navíc doma mají psi stabilní přísun všeho..A pár lidí co vím přidává i krev, my taky, sušenou

Já si fakt myslím, že přírodě o dlouhověkost nejde nebo tam pro ni nejsou podmínky, protože cokoliv v zajetí se dožívá víc let...A taky starší kusy už jsou prostě méně výkonné, rychlé, dravé, méně plodné - k čemu by té přírodě byly

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 21:19 

Sušená krev - to mě zajímá? Znám ji jen jak přísadu do rybářských návnad :)
Je něco takového určeného jako doplněk stravy? Zatím jsem to nikde neodchytila, že by ji někdo přidával.

PříspěvekNapsal: čtv 18. lis. 2010 23:14 

Zuzka M píše:
Moje Aika taky žere myši a mršiny (když nejsem dost rychlá). (...) Nedostane vlk spolu s mršinou něco důležitého do své střevní flóry? Něco, co psům chovaným doma (téměř sterilně) potom chybí a mají trávicí problémy a někteří ani nemohou to maso strávit?
Zuzko, přesně k tomuhle tématu jsem tu před pár dny vkládala citaci o chlápkovi, kterej zakopával psům maso na zahradě.

Hnid, není krev lepčí čerstvá? Mívají ji na jatkách a kamarád ji prý kupuje v Mnichovicích... Já bych to teda si nedávala, musí z toho být bordel :?

PříspěvekNapsal: pát 19. lis. 2010 08:14 

U nás jak kdy, jsem ráda, když seženu nevykrvený zvíře či tu krev z jatek, ale to je málo. Tak přidávám i sušenou. Přítel ji myslím sehnal prostě jako univerzální přísadu do krmiv.

Jinak pes mi taky žere lehce jetý maso, zakope si ho sám :-D

PříspěvekNapsal: pát 19. lis. 2010 11:30 

Sušenou krev používají řezníci na jelita. Dá se koupit v řeznických potřebách. 1 kg bylo za cca 39 Kč (před rokem). Když se normálně rozmixuje s vlažnou vodou, vypadá to a "voní" jako krev a dělají z toho i polévky pro lidi.

PříspěvekNapsal: pát 19. lis. 2010 12:07 
Oprávněný poradce

Bony je snad jedinej z psů, co jsem měla šanci vidět, co si vzal čerstvou krev, když zabíjíme. A to jen trochu, teď naposled si jí nevzal vůbec.

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: pát 19. lis. 2010 16:22 

Proč by psi nechtěli čerstvou krev? Neslyšela jse, že by s tím nějaký měl problém teda...ta naše určitě ne

PříspěvekNapsal: pát 19. lis. 2010 17:35 
Oprávněný poradce

Já jsem se jich neptala :wink: jen vím, že jí většina psů od nás nechce a to nejsou čistě garunuláři. Chtěla jsem tím jen říct, aby tu někdo nesháněl litry krve a pak to nevylejval, protože to pes nežere.

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: pát 19. lis. 2010 18:52 

Jo tak....tak já jí zase pravda nedávám moc, spíš to do něčeho přileju a tak...

PříspěvekNapsal: pát 19. lis. 2010 18:57 
Oprávněný poradce

Barbora píše:
Jo tak....tak já jí zase pravda nedávám moc, spíš to do něčeho přileju a tak...

To jo, v něčem nebo krvavé maso není problém. Já se bavila čistě o chlemtání krve z kýble nebo vylízání země po vykrvení.

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: pát 19. lis. 2010 21:25 

Vylízávání po vykrvení má moje čubís moc ráda...ale bereme to jen jako zpestření, jinak po krvi nejde... :-k

PříspěvekNapsal: pát 19. lis. 2010 21:28 

Zita píše:
Zuzka M píše:
Hnid, není krev lepčí čerstvá? Mívají ji na jatkách a kamarád ji prý kupuje v Mnichovicích... Já bych to teda si nedávala, musí z toho být bordel :?

Přiznám se že to je jedna z věcí, o který ani neuvažuju, protože vím že bych s tím měla problém. Ale díky za osvětlení :idea:

PříspěvekNapsal: pon 22. lis. 2010 07:28 

...morcacie maso este Charlie, 1,5 rocny maltezacik, od marca na BARF-e, nemal, vcera na ranajky dostal porciu, i kozky z krku, narezane na mensie, na veceru to iste, a v noci ho chudaciska islo rozdrapit tak grcal, teraz lezi ako papek (je dobre ho brat so sebou ? alebo nech oddychuje ?) asi az vecer mu dam nieco, urobil som chybu, mal som skusit po troske, skvrka mu v brusku, dat mu zivocisne uhlie ?...a nie je lepsie po takomto stave pokracovat niecim dietnejsim ? (ale v poslednom tyzdni sa mi nezdal, viackrat mu skvrkalo v brusku, aj "kak" nie je dobry)....vdaka za rady a pekny den vsetkym....

PříspěvekNapsal: pon 22. lis. 2010 09:11 
Oprávněný poradce

Dneska mu nedávek kromě toho uhlí vůbec nic, nakrm ho až zítra rozvařenou rýží spolu s vařeným kuřecím - bez kostí. Když se srovná, pokračuj v krmení normálně dál.

stránky Bonyho a Dutchee

PříspěvekNapsal: stř 24. lis. 2010 20:29 

ty jo tak se koukám na ty tanečky, co dělá čuba kolem nastrouhaný mrkve, kterou jsem důmyslně obalila játra a říkám si, jakej má smysl vůbec do psa cpát zeleninu? Přirozený to není ani trochu a vitaminy ji můžu dodat i jinak....proč se vůbec psi krmí v barf zeleninou? Kvůli absenci vitaminů z krve?

PříspěvekNapsal: stř 24. lis. 2010 20:59 

Můžete mě začít kamenovat, ale mám podezření, že zelenina je v BARFu hlavně na doplnění krmné dávky "balastem", aby pes neměl hlad - protože kdyby měl žrát takové porce masa, na jaké je trávicí trakt původně nastavený, tak by taky musel mít pohybu jako vlk, desítky km denně. Ale to je jenom můj osobní názor. Já každopádně zeleninu dávám, protože příšerce ohromně chutná, třeba čínské zelí vyjí z misky jako první ještě před masem :shock:

PříspěvekNapsal: stř 24. lis. 2010 21:28 

závidím :-D My taky žrali zeleninu a teď jako když utne...

Ale teda já ji krmím dokud jakoby chce...takže nepřipadá v úvahu že by stejně ještě sežrala víc masa...

PříspěvekNapsal: stř 24. lis. 2010 21:40 

No já to beru podle svojí pažravé štěňuly, která by bez zaplácnutí žaludku zeleninou pořád prudila hlady - a pokud bych jí dala masa, kolik sežere, tak je schopná se přežrat tak, že celý večer zvrací (to už se jednou zadařilo, když ji hlídal přítel) :shock: Navíc se ji snažím udržet aspoň přibližně štíhlou, jednu dobu byla vyloženě jako váleček. Takže jsem ráda, že zeleninku baští s oblibou. Ona vůbec všechno baští s oblibou, zatím jsme zjistili pouze jedinou věc, kterou odmítne - citrón :D

PříspěvekNapsal: čtv 25. lis. 2010 09:23 

Tak to u nás vůbec. Přečetla jsem si moudré rady, že dospělý pes má žrát 2-3% váhy. Tak si říkám, není jí ani rok, budu jí dávat tři. No a skončily jsme na naprostým minimu pro dospělýho psa, víc mi prostě nesežere.

PříspěvekNapsal: čtv 25. lis. 2010 09:46 

Jestli je hubená a potřebuješ, aby žrala víc, zkus dávat Pangamin, ten podporuje chuť k jídlu:-)

PříspěvekNapsal: čtv 25. lis. 2010 09:50 

když to je rozdíl mezi csv a labradorem víš.-)) labrador když mu dáš deset kg masa sežere deset kg masa. mám doma tři psi- kokrová by sežrala vklidu dávku co dám jí a čubě druhý dohromady. zatimco druhá čuba stěží sežere tu svojí- a to má prosím korkvá asi 12kg a druhá asi 30kg

PříspěvekNapsal: čtv 25. lis. 2010 09:55 

Tak to samozřejmě chápu, že jsou ve žravosti rozdíly dané jednak plemenem a jednak i individuálně - třeba Bajši máma je anorektický labrador:-)))) Ale většina psů je myslím spíš žravá než naopak.
Čímž se vracíme k původní otázce - má zelenina pro psa nějaký jiný význam než jako balast k zaplácnutí žaludku?

PříspěvekNapsal: čtv 25. lis. 2010 09:57 

vláknina k lepšímu pohybu střev a samozřjemě i ty vitamínky

PříspěvekNapsal: čtv 25. lis. 2010 09:59 

Jo, blalbador je schopnej se jídlem oddělat. (Teď jsem četla nějakej článek o srovnání vlivu krmení na DKK a labrouší štěňata krmená ad libitum si radši nedovedu představit :shock: ) Naši psi, kdyby byli "v přírodě" tak by teda zeleninu zcela určitě žrali. Za 4 roky jsme našli pouze 3 potraviny, které si Elí nevezme.
Barboro, co zkusit zeleninu občas podusit, třeba na sádle? Po tom se u nás vždy jen zapráší (Teda u nás se zapráší po všem, chutnost jídla hodnotím podle urputné snahy sežrat už vylízanou misku). Z tepelně upravené zeleniny se zas dají získat jiné látky než ze syrové - u lidí je to třeba lykopen z rajčat...
Baysha, tak to nevím, proč Petra posledí dobou říká, že Bailinka potřebuje zhubnout :lol:

PříspěvekNapsal: čtv 25. lis. 2010 10:05 

Vitamínky konkrétně které? Protože vitamín C pes stravou dodávat nepotřebuje, syntetizuje si ho sám (možná jsou výjimkou obří plemena, kde "vlastní výroba" nestačí). Kyselina listová? Neprudím, jen se ptám:-)
Vláknina... nemyslím si, že na rozdíl od nás by ji psi pro funkci střev nezbytně potřebovali, některé varianty BARFu jsou úplně bez zeleniny a psi bobkují v pohodě:-) Ale třeba se pletu...

Zita: ajo vlastně, to máš pravdu, Bailinka se poslední dobou oplácala - ale jako mladá prý byla těžká anorektička, nějak jsem si to zafixovala:-)))))

PříspěvekNapsal: čtv 25. lis. 2010 10:07 

no za mě si myslím že tu vlákninu pro to ptořebují- jde o to zda ty typy barf jsou i bez příloh- to je taky ,,zelenina,, teda vláknina. vitamínky fakt netuším třeba beta karoten v mrkvi atd

PříspěvekNapsal: čtv 25. lis. 2010 12:10 

Ale to byl takovej povzdech, teď ráno už je miska i se zeleninou vylízaná a to jí tam bylo prosím 300gr.

Noo to ta moje hubená není, má 30 kg (64cm) takže váha akorát. Většina lidí říká že na fenku ČV je právě docela mohutnější a né taková vychtrlina jak to bejvá. I se divím jaktože při svým stravovacím režimu nehubne :-D

S tou zeleninou jsem četla, že právě je to jen mýtus, že by vlci žrali natrávenej obsah žaludku, že to naopak nechávaj být a sežerou to jen u maličkých zvířat, ze kterých to nevypreparujou (myš). Že tak leda max sežerou obaly žaludku (teď mě opravte, ale není to něco jako nepraný dršťky?) Ale tím že psi na BARFU nemaj krev a často ani ty dršťky tak nevím, z čeho by brali vitaminy v té hladině, v jaký se jim to dostane ze zabitý kořisti v přírodě - možná leda přidávat vitaminy.s

Jako kdybych nebyla líná, tak jí tu zeleninu rozmixuju, ale když si představím mýt robota (mixér nemáme)... :finga:

Předmět příspěvku: Re: Brutální kecy, fámy a pověry okolo psů
PříspěvekNapsal: úte 30. lis. 2010 19:18 

Bafina přišla na to, že jí mooc chutnají datle :-D Tak snad nejsou jedovatý :-)

PříspěvekNapsal: stř 01. pro. 2010 10:11 

...Charlie, 1,5 rocny maltezacik, mal 2 dni dietu, cca pred tyzdnom (sme na BARF-e, a mal problemy), nabehli sme na normalny rezim, ale vcera vecer isli kuracie prsia znovu von "tyčkou", rano si ani nevsimol "ham", a zda sa mi, ze i v "kaku" je krv ?...to uz je na veta......prosim skusenych o radu, co je treba dat urobit u veta, ake vysetrenia?
vdaka

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 1632 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 33  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina